Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Quit while you are ahead»: Η δύσκολη απόφαση Μητσοτάκη για το ΕΣΡ

«Quit while you are ahead», δηλαδή «αποχώρησε όσο κερδίζεις» λένε οι έμπειροι περί την χαρτοπαιξία.

Και ναι μεν η πολιτική δεν υποβαθμίζεται σε επίπεδο πράσινης τσόχας, ειδικά με μία κυβέρνηση που εμφανίζει άκρως αρνητικές συμπεριφορές, ωστόσο το πολιτικό παίγνιο χαρακτηρίζεται, πολλές φορές,από μπλόφες αλλά και από συνεχές «μέτρημα» του αντιπάλου.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται το παιχνίδι πόκερ που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα με αντικείμενο το ΕΣΡ, μετά την κήρυξη του νόμου Παππά ως αντισυνταγματικού. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζουν να κάνουν τις τελευταίες κινήσεις προκειμένου να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν (σ.σ. Στην περίπτωση της κυβέρνησης να περιορίσει τη ζημία) πριν λήξει η παρτίδα. Πλην, όμως, η πίεση ίσως είναι μεγαλύτερη γι αυτόν που κερδίζει ήδη. Και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδε τη θέση του περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά να επιβεβαιώνεται από το δικαστήριο, είδε το Μαξίμου σε κατάσταση πανικού, είδε επίσης την ταχεία απόσυρση της πρότασης Πολύδωρα χωρίς τον παραμικρό μετασεισμό στο εσωτερικό της Ν.Δ. Και πλέον καλείται να αποφασίσει πότε θα τελειώσει αυτή την παρτίδα.

Ήδη από χθες, η Ν.Δ. έχει επιστρέψει στην ατζέντα της καθημερινότητας των πολιτών ενώ ο κ. Μητσοτάκης, που θα έχει σήμερα συναντήσεις με οικονομικούς φορείς, ετοιμάζεται να μεταβεί στην Κρήτη προκειμένου να σηματοδοτήσει το στόχο η νήσος να ψηφίσει πλειοψηφικά Ν.Δ. για πρώτη φορά.

Ωστόσο, γνωρίζει ότι το κεφάλαιο ΕΣΡ, ειδικά μετά την αλλαγή στάσης των ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, πρέπει να κλείσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, εξάλλου, τη θέση ότι το κόμμα θα πρέπει να λειτουργήσει θεσμικά, μετά την υποχώρηση Παππά και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στη διάσκεψη των Προέδρων, συμμερίζονται και άλλα στελέχη πέραν του Ευ. Μεϊμαράκη.

Η χθεσινή πρωτοβουλία της Ν.Δ. να προτείνει ως επικεφαλής του Συμβουλίου τον τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, δείχνει ότι το γαλάζιο επιτελείο αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να εμφανιστεί η Ν.Δ. απομονωμένη και να αρχίσει να φορτώνεται την ευθύνη για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δεν μοιάζει διατεθειμένη να ικανοποιήσει τη βασική προϋπόθεση που θέτει η Ν.Δ., δηλαδή την ακύρωση – και όχι απλώς την αναστολή – των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου Παππά.

Στο παρασκήνιο, πληροφορίες περιγράφουν μία, αναγκαστική ίσως, σύγκληση των πολιτικών δυνάμεων προς αναζήτηση λύσης καθώς η παράταση του αδιεξόδου μάλλον δεν εξυπηρετεί κανέναν. Υπό την έννοια αυτή, οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και, μάλιστα, δεν αποκλείεται η διάσκεψη των Προέδρων να μετατεθεί από την Πέμπτη για κάποια 24ώρα προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Σε αυτό το διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει τη στιγμή και τις συνθήκες για να σηκωθεί από το τραπέζι μαζί με τα κέρδη του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ