Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νικολόπουλος για Στουρνάρα: Με «ανοχή» του δίνονταν ανέγγυα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Στο στάδιο της διερεύνησης έχει περάσει ήδη η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Προέδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Ανεξάρτητος Βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, σε βάρος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr.

Ο Αχαιός βουλευτής κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με αφορμή την κατάθεση του Γ. Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια τα οποία χορηγήθηκαν σε κόμματα και ΜΜΕ από τις συστημικές Τράπεζες.

Ο κ. Νικολόπουλος εκλήθη από την 24η πταισματοδίκη και έδωσε κατάθεση σήμερα το πρωί, επαναλαμβάνοντας τα όσα έχουν συμπεριληφθεί στην μηνυτήρια αναφορά του.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής παρέδωσε και τρισέλιδο υπόμνημα στην πταισματοδίκη, στο οποίο αναφέρονται οι επιζήμιοι χειρισμοί του. Γιάννη Στουρνάρα σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα, που συνέτειναν στο «βούλιαγμα» της Ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά χρονολογικά από την περίοδο του Χρηματιστηρίου μέχρι τις μέρες μας και τη ζημιά που υπέστη η Τράπεζα Αττικής για να ευνοηθούν οι συστημικές Τράπεζες.

Ο Νίκος Νικολόπουλος κάνει φυσικά μνεία στα ανέγγυα δάνεια των κομμάτων με την ανοχή του Γ. Στουρνάρα, στην εισαγγελική παραπεμπτική πρόταση Καλούδη που εντέχνως παρακάμφθηκε και στις τρομακτικές ζημιές που υπέστησαν τα δημόσια ταμεία.

Γενικότερα, η πεποίθηση του Ν. Νικολόπουλου είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάσθηκε ενώπιον της επιτροπής με πρόθεση να παραπλανήσει τα μέλη της, να αποσείσει ευθύνες και να συσκοτίσει το έργο της.

Για την πλήρη διερεύνηση της αναφοράς του, ο Νίκος κατέθεσε και λίστα μαρτύρων προς εξέταση.

Υπόμνημα για κατάθεση στην 26η Πταισματοδίκη που αφορά την μηνυτήρια κατά Γιάννη Στουρνάρα – Διοικητή ΤτΕ
Υπόμνημα για κατάθεση στην 26η Πταισματοδίκη που αφορά την μηνυτήρια κατά Γιάννη Στουρνάρα – Διοικητή ΤτΕ

Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο της αναφοράς μου στο οποίο παραθέτω τα πρακτικά της κατάθεσης Στουρνάρα στην Εξεταστική για να μην διαστρεβλωθούν όσα επί λέξη είπε.

Το συμπέρασμά μου είναι ότι την περίοδο της δικής του διαχείρισης υπέστη από κακούς χειρισμούς της Τράπεζας Ελλάδας τεράστια ζημιά η τράπεζα Αττικής.

Και διότι ευνοήθηκαν σε βάρος της άλλες συστημικές τράπεζες και διότι υπήρξε διαρροή χειρισμών της Τράπεζας Ελλάδος, η οποία οδήγησε στην εκροή τεραστίων ποσών και ζημιά της Τράπεζας και των δημοσίων ταμείων.

Έχω τη γνώμη ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να διερευνηθεί και να αναδειχθεί ότι τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο κ. Πανταλάκης -εκκρεμούν στοιχεία στη Δικαιοσύνη σε βάρος του για κατάρτιση πλαστού ισολογισμού λίγο πριν την έναρξη του σκανδάλου της μετοχής Γενικών Αποθηκών- από το 1998 και μετά τοποθετούνται συνεχώς σε ιδιαίτερα κρίσιμες θέσεις παρά το γεγονός ότι και οι δύο κατείχαν νευραλγικές επίσης θέσεις στην διάρκεια του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, που με πρόσφατη ερώτησή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης επανέφερα (την συνημμένη με αρ. πρωτ. 830/31.10.2016).

Τα αποτελέσματα αυτής της δικαστικής έρευνας μπορεί να οδηγήσουν στο μίτο της Αριάδνης, δηλαδή, να μάθουμε κάποια «κρυμμένα» μυστικά σε σχέση με την υπόθεση, αλλά και τι είναι αυτό που εμποδίζει στο άνοιγμα, εδώ και 16 χρόνια, των χρηματιστηριακών κωδικών και την αποκάλυψη όσων κερδοσκόπησαν.

Η Δικαιοσύνη έχει την δυνατότητα σήμερα κιόλας να ζητήσει αυτούς τους κώδικες και να αποκαλυφτούν όσα θα μας οδηγήσουν στους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης.

Θεωρώ πιθανόν, αν όχι βέβαιο, ότι θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα από ποιους μηχανισμούς τα συγκεκριμένα πρόσωπα κρίνονται ως οι καταλληλότεροι για να διαχειριστούν σύνθετα και κρίσιμα τραπεζικά και οικονομικά θέματα και μάλιστα σε περίοδο τεράστιας κρίσης, στην οποία οι ίδιοι είχαν αδιαμφισβήτητη και ομολογημένη συμμετοχή και ατυχές αποτέλεσμα, όπως «ομολογείται» σε συνέντευξη που παρεχώρησε ο κ. Γ. Στουρνάρας της 8/7/2001 στην εφημερίδα «Χώρα της Κυριακής» κατά την οποία παραδέχεται τις λάθος επιλογές του σε σχέση με υψηλόβαθμα πρόσωπα που προώθησε στην ιεραρχία της Εμπορικής Τράπεζας.

Επίσης πιθανόν να απαντηθεί το ερώτημα με ποιο σκεπτικό και ποια κριτήρια έγινε η τοποθέτηση του κ. Πανταλάκη από τον κ. Στουρνάρα ως καταλληλότερου, για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Αττικής;

Από την μακρόχρονη κοινοβουλευτική εμπειρία μου έχω αντιληφτεί, ότι πίσω από την τοποθέτηση προσώπων στις κρίσιμες θέσεις του τραπεζικού συστήματος υπάρχει ένας μηχανισμός, ο οποίος για λόγους που ο καθένας μπορεί να καταλάβει αισθάνεται ανασφαλής και ανησυχεί για αποκαλύψεις.

Αυτός ο μηχανισμός που εξασφαλίζει στα πρόσωπα αυτά βέβαιο μέλλον, πρέπει να αποκαλυφθεί και αποτελεί αίτημα του ελληνικού λαού, που εξαιτίας κάποιων τραπεζικών οι οποίοι χορήγησαν ανέγγυα δάνεια και έχει οδηγηθεί η χώρα και τα δημόσια ταμεία στην χρεοκοπία .

Τέλος, πρέπει να διερευνηθεί μήπως υπήρξε μεθόδευση με την οποία αρχειοθετήθηκε η εισαγγελική παραπεμπτική πρόταση Καλούδη, η οποία ήταν πλήρης και επαρκώς θεμελιωμένη σε στοιχεία.

Η απάντηση της Εισαγγελίας, ότι η αρχειοθέτηση έγινε ένεκεν της νομοθετικής πρωτοβουλίας, κατέπεσε από τις επίμονες και εύστοχες ερωτήσεις που έγιναν στην εξεταστική επιτροπή προς τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί, ότι η επίμαχη τροπολογία δεν καλύπτει και δεν αναφέρεται στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μας διαφύγει πως την επίμαχη περίοδο που κατατέθηκε η τροπολογία ήταν Υπουργός και όμως προσποιείται ότι η κατάθεση της τροπολογίας από τρεις -τότε- κυβερνητικούς βουλευτές έγινε ερήμην του, ενώ την κατάθεση των δύο νέων επιθεωρητών της ΤτΕ με απολύτως ταυτόσημο περιεχόμενο- στην οποία ο ίδιος είναι Διοικητής, την θεώρησε εντελώς φυσιολογική σαν ένα γεγονός που μπορεί να συμβεί συχνά.

Στη σελίδα 169 των πρακτικών της 11/10/2016 ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την χορήγηση δανείων προς τα κόμματα, από τις δανειοδοτούσες τράπεζες, αλλά πως έγιναν υψηλού ρίσκου, από τη στιγμή που τα κόμματα άρχισαν να εκχωρούν επιχορήγηση πέραν της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Δεν απάντησε όμως ο κ. Στουρνάρας, και αυτό πως πρέπει να αναδειχθεί από την κατάθεσή σας, πως μπόρεσαν το κόμματα να εκχωρούν επιχορήγηση πέραν της κοινοβουλευτικής περιόδου χωρίς την «συνέργεια» των υπεύθυνων τραπεζικών οργάνων.

Είναι απολύτως σαφές, ότι τα επισφαλή πλέον υπόλοιπα των δύο μεγάλων τα οποία καλείται να καλύψει σήμερα ο ελληνικός λαός δεν προήλθαν από την προεξόφληση μελλοντικών εκχωρήσεων επιχορηγήσεων, όπως οι εκπρόσωποι τους διατείνονται στην επιτροπή, αλλά λόγω της παράνομης ανοχής και ενδοτικής στάσης των διοικήσεων των τραπεζών στην τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

Δηλαδή, τα επισφαλή, ανείσπρακτα και ανέγγυα υπόλοιπα των δύο μεγάλων κομμάτων που φτάνουν τα 250 εκ. ευρώ ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και τους άλλους μετόχους των τραπεζών, που είναι ασφαλιστικά ταμεία, ΝΠΔΔ κλπ.

Αυτές οι τρομακτικές ζημιές που υπέστη το Δημόσιο Ταμείο , δεν προήλθαν από την προεξόφληση μελλοντικών επιχορηγήσεων – επιχορηγήσεων, όπως κάποιοι διατείνονται στην εξεταστική επιτροπή, αλλά που δεν μπόρεσαν να ρευστοποιηθούν λόγω της κρίσης, αλλά συσσωρεύτηκαν λόγω της παράνομης χρηματοδότησης, αναχρηματοδότησης, ανοχής και ενδοτικής στάσης των διοικήσεων των τραπεζών, που δεν ετήρησαν το κανονιστικό πλαίσιο και δεν εφάρμοσαν τις πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ, που θέτουν ους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση δανείων.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω ότι ο κ. Σουρνάρας κατέθεσε ρητά, ότι η τροπολογία του νόμου δεν παρέσχε νομιμοποίηση των δανείων στα πολιτικά κόμματα, ενώ οι δυο 30χρονοι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδας κατέθεσαν ενόρκως το αντίθετο και παραπλανήθηκαν οι εισαγγελείς θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο.

Επομένως θεωρώ ότι από την πλευρά κάποιων εκ των δυο η ψευδορκία είναι καραμπινάτη.

Προτείνω να κληθούν ως μάρτυρες για να διευκρινιστούν όλα αυτά :

– Τον πρώην πρόεδρο της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελο,

– τον βουλευτή κ. Βασίλη Λάππα,

– τον βουλευτή κ. Ηλία Κασιδιάρη,

– την βουλευτή κ. Αννέτα Καββαδία,

– την βουλευτίνα κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη,

– τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος έχει κάνει σχετικά ρεπορτάζ,

– τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Ντάσκα για τον ίδιο λόγο,

– τον διευθυντή του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» κ. Σπύρο Τρίψα για τον ίδιο λόγο,

– τον οικονομολόγο κ. Κυριάκο Τόμπρα, ο οποίος γνωρίζει ειδικά τα θέματα της Τράπεζας Αττικής και της ζημιάς της για να ευνοηθούν άλλες τράπεζες,

– τον δικηγόρο κ. Λεωνίδα Στάμο,

– τον δικηγόρο Λεωνίδα Στάμο,

– τους υπαλλήλους της Τράπεζας Ελλάδας κ.κ. Ευγενία Σταμάτη και Παναγιώτη Τσώρτσια και φυσικά εν τέλει

– τον ίδιο τον κ. Γιάννη Στουρνάρα διοικητή της ΤτΕ

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Ανεξάρτητος Βουλευτής

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού

Κόμματος Ελλάδος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 78 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. Επεισόδιο 78 Οι συζητήσεις του ψυχίατρου Νικολαίδη με τον Χρήστο αρχίζουν να...