Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Ξύπνησε» ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμανατίδης και βρήκε «αδιανόητες» τις δηλώσεις Ερντογάν για Λωζάνη

Την Τρίτη συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας και μιλούσαν για πολιτιστική συνεργασία και σήμερα κατάλαβε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναθεωρητικές βλέψεις

Χθες Τρίτη μιλούσε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα για πολιτιστική διπλωματία χωρίς να πει κουβέντα για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αλλάξει επειδή η Τουρκία έχασε εδάφη. Σήμερα αντελήφθη ότι οι δηλώσεις του προέδρου της κινούνται σε αναθεωρητική κατεύθυνση και είναι αδιανόητες!

Ποιος είναι;

Πρόκειται για τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη ο οποίος την Τρίτη -όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επισήμως την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης- συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα κι αντί να διαμαρτυρηθεί ή να εκφράσει στο συνομιλητή του τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου κινήθηκε στη γραμμή «business as usual», δεν ζήτησε καν διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν θεωρώντας προφανώς ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσει με τον Yaşar Halit Çevik για… πολιτιστική διπλωματία.

Ο κ. Αμανατίδης, που εδώ και καιρό χρηματίζει υφυπουργός Εξωτερικών, θα έπρεπε όμως να γνωρίζει την διπλωματική αρχή του «silence acceptance», της σιωπηρής αποδοχής δηλαδή, που σημαίνει ότι όταν ένα εμπλεκόμενο μέρος δεν αντιδράσει στους ισχυρισμούς μιας άλλης πλευράς είναι σαν τους αποδέχεται…

Κι ενώ ο Ερντογάν ανέπτυσσε τη ρητορική του για την υποτιθέμενη ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, ο κ. Αμανατίδης-σαν να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου- συζητούσε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας για την… UNESCO όπως αποκαλύπτει και η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ.

«Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης, πραγματοποίησε, σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, στο Υπουργείο Εξωτερικών, εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, κ. Yaşar Halit Çevik. Η συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, επικεντρώθηκε σε δράσεις που μπορούν να αναληφθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε τομείς αρμοδιότητας του κ. Υφυπουργού, με έμφαση στη μορφωτική-πολιτιστική διπλωματία και τις θρησκευτικές υποθέσεις. Από πλευράς του κ. Υφυπουργού ετέθη, στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της UNESCO».

Απολύτως εκτός τόπου και χρόνου δηλαδή η ελληνική πλευρά η οποία -χαμένη στην μετάφραση και προφανώς απληροφόρητη για τις προκλητικά αναθεωρητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ούτε καν εξέφρασε την ενόχλησή της ή μετέφερε το παραμικρό στον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην Αθήνα αλλά συζητούσε για την πολιτιστική διπλωματία σαν να αποδέχεται τις μονομερείς απόψεις Ερντογάν!

Μία ημέρα μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης προφανώς κατάλαβε και προσπάθησε να διορθώσει το λάθος. Έδωσε λοιπόν συνέντευξη «Στο Κόκκινο», το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, και σημείωσε πως «η ρητορική που αναπτύσσεται σε σχέση με τους αναθεωρητισμούς για εμάς είναι αδιανόητη» και πρόσθεσε πως «εμείς προβάλουμε τη θέση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

Εννοείται πως ο Γιάννης Αμανατίδης υποστήριξε πως η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ήταν… άμεση, προφανώς κάνοντας επίδειξη χιούμορ ή μήπως αυτοσαρκασμού;

Πρώτο Θέμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 78 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. Επεισόδιο 78 Οι συζητήσεις του ψυχίατρου Νικολαίδη με τον Χρήστο αρχίζουν να...