Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η ΑΥΓΗ «ΚΟΒΕΙ» ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ! Τέλος στη συνεργασία με την Public Issue

Το τέλος της συνεργασίας της με την εφημερίδα «Αυγή» ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue, όπως διαβάζουμε κ στο crashonline.gr.

«Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue δεν θα πραγματοποιείται, εφεξής, για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ, ύστερα από σχετική απόφαση της εφημερίδας», έγραψε η Public Issue στο Twitter.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» στις 2 Οκτωβρίου, έδινε μεγάλο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 42% στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ενώ το 23% επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, το 85% εκτιμούσε ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Το άρθρο

Εκτός από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση που προκάλεσε σάλο, ένα άρθρο του επικεφαλής της Public Issue Γιάννη Μαυρή για την απογοητευτική εικόνα ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα φαίνεται ότι έχει παίξει ρόλο στην απόφαση της εφημερίδας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τετράδια» (τεύχος 66-67, Φθινόπωρο-Χειμώνας 2016-2017) και στο mavris.gr, με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ανάλυση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο δημοσκόπος αναλύει του λόγους της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κ. Τσίπρα που καταγράφεται στις έρευνες.
Όπως αναφέρει η κοινωνική υποστήριξη που εξασφάλισε το 2012 και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει υποστεί σημαντικές ρωγμές και έχει αποσταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις δεύτερες εκλογές, χωρίς καμια απολύτως περίοδο χάριτος, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, το 2000.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, επικράτησε εξαιρετικά ζοφερό κοινωνικό κλίμα, το οποίο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αναχαιτίσει, με αποτέλεσμα ήδη από την επαύριο των εκλογών, να αντιστραφεί θεαματικά υπέρ της ΝΔ και ο κομματικός συσχετισμός δυνάμεων.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, η πολιτική μεταστροφή προηγήθηκε της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ανάληψη της αρχηγίας του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο σε αυτήν. Συνιστά, αντιθέτως, την παραδοσιακή μορφή αποδοκιμασίας του κυβερνώντος κόμματος, στο πλαίσιο της εδραιωμένης -ιστορικά στην Ελλάδα- κοινοβουλευτικής ιδεολογίας.

Η σημερινή κυβέρνηση, παρατηρεί ο Γιάννης Μαυρής, με το 3ο Μνημόνιο που συνυπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, προωθεί τη διαδικασία της «απο-κομματικοποίησης» και της «απο-πολιτικοποίησης». Αλλά η υποχώρηση της πολιτικής και η αποδυνάμωση των κομμάτων έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι αποβαίνει πάντοτε εις βάρος της Αριστεράς και υπέρ της Δεξιάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πριονίσει αρκετά το κλαδί, πάνω στο οποίο κάθησε» καταλήγει συμπερασματικά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ