Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μυστικά γκάλοπ-σοκ στο Μαξίμου

«Oλα ή τίποτα». Αυτό είναι το νέο πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τη σκληρή πραγματικότητα και τη δημοσκοπική κατρακύλα που φέρνει η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και να αντιστρέψει το κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την ίδια και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και το οποίο αποτυπώνεται στις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό μέγαρο υπάρχει προβληματισμός για τα αρνητικά αποτελέσματα των συγκεκριμένων μετρήσεων και ειδικότερα για τα ποιοτικά στοιχεία, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε το προβάδισμα έναντι της Ν.Δ, σύμφωνα με τα parapolitika.gr.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία υπάρχει για τη διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της «γαλάζιας» παράταξης, η οποία, με βάση κάποιες εκτιμήσεις, τείνει να παγιώσει τα υψηλά ποσοστά της (άνω του 7%), με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να ανησυχούν για μια ενδεχόμενη συνεχή καταγραφή διψήφιας διαφοράς. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ερώτημα «Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;», αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση – μακράν πίσω μάλιστα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά, πολλώ δε από τη στιγμή που οι εκλογές φαντάζουν ακόμα μακρινό ενδεχόμενο. Ο φόβος των κυβερνητικών στελεχών είναι μήπως με τον χρόνο και την εφαρμογή και άλλων μέτρων η διαφορά παγιωθεί. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του.

Το συγκεκριμένο εύρημα έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς μέχρι σήμερα το ισχυρό χαρτί του κόμματος της Αριστεράς ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, εμφανιζόταν ως μαχητικός, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής. Ο νέος πολιτικός, που είχε διάθεση να τα αλλάξει όλα με κάθε κόστος. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό του, άλλωστε, τόνισε ο ίδιος στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαπλοκή, όταν, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είπε: «Εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν».

Οσο, λοιπόν, και αν οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται με δηλώσεις τους να αμφισβητούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, στην πράξη αναζητούν τρόπους προκειμένου η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να απεγκλωβιστούν από την περιδίνηση που δημιουργούν οι περικοπές των συντάξεων και τα σκληρά φορολογικά μέτρα. το σχεδιο.

Ετσι, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ο πρωθυπουργός επιτάχυνε όλες τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το κυβερνητικό έργο, ενώ έβαλε σε εφαρμογή και το σχέδιο αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα διαπλοκής ήρθε στον Αλέξη Τσίπρα ως μάννα εξ ουρανού, αφού για πρώτη φορά επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα προσωπικά εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξαφνιάζοντας τους πάντες.

Κορυφαίοι υπουργοί έλεγαν, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός συνέτριψε πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν μέσα στη Βουλή είπε ότι «είναι πιο εύκολο να πείσετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος, παρά ότι δεν είστε εσείς και το κόμμα σας διαπλεκόμενοι». Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει η άποψη ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πείθουν το εκλογικό σώμα και ότι η όποια δημοσκοπική αύξηση καταγράφεται οφείλεται αποκλειστικά στα μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση και άρα ακόμα και τώρα υπάρχει περιθώριο για αλλαγή του κλίματος, μέσω κάποιων διορθωτικών κινήσεων. Την άποψη αυτή συμμερίζεται, άλλωστε, απόλυτα ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και οι υπουργοί να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, έδωσε εντολή να αντιμετωπιστεί το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο είχε πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και για το οποίο εκτιμήθηκε ότι θα έφερνε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές, ενώ επέκτεινε τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στα επιχειρηματικά δάνεια. Η κυβέρνηση, ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα μέτρα είναι απλώς «τσιρότα» σε ένα ήδη βαριά τραυματισμένο κοινωνικό σύνολο, το οποίο εμφανίζεται να μην έχει άλλες αντοχές. Ακόμα, αντιλαμβάνεται ότι, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ θα παγιωθεί, αφού οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, η μοναδική λύση για να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος και ανάπτυξη στη χώρα είναι η διευθέτηση του χρέους μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αλλιώς…

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Για αυτό, άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ρίξει όλα του τα χαρτιά σε αυτό το θέμα. Παρά τις σοβαρές ενστάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος αρνείται με κάθε τρόπο να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή τη φορά έχει πολλούς και σοβαρούς συμμάχους στο εν λόγω θέμα. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι για πρώτη φορά η ΕΚΤ, αλλά και παράγοντες της Κομισιόν τάσσονται τόσο πιεστικά υπέρ της διευθέτησης του χρέους. Επεσήμαιναν, ακόμα, ότι 35 ευρωβουλευτές ζήτησαν να προχωρήσει το θέμα αυτό, ενώ αναγνωρίζουν ότι ο αμερικανικός παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μάλιστα, άρχισε να ακούγεται μετ’ επιτάσεως ότι προκειμένου ο Μάριο Ντράγκι να δώσει το «πράσινο φως» ώστε η Ελλάδα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, ευρωπαϊκές πηγές αναζητούν άλλα εργαλεία, πέρα από το χρέος, για να ξεπεράσουν τις ενστάσεις του σκληρού Γερμανού. Το θέμα, ωστόσο, είναι εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά ανοικτά ζητήματα, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών κάθε τόσο θέτουν και νέα αιτήματα.

Οι αλλαγές σε κόμμα, κυβέρνηση και ο γρίφος «Σκουρλέτης»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει ανασχηματισμός, και μάλιστα δομικός, όπως άλλωστε είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Το ερώτημα είναι το πότε θα γίνει, όπως και τι είδους ανασχηματισμός θα είναι αυτός. Δηλαδή, τι πολιτικo-ιδεολογικό προσανατολισμό θα έχει, καθώς επίσης εάν θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και περαιτέρω υποχωρήσεων από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Με το άκουσμα της είδησης, οι πιο καχύποπτοι έσπευσαν να πουν ότι το ενδεχόμενο της ανανέωσης της κυβέρνησης έπεσε στο τραπέζι μόνο και μόνο για να λειτουργήσει ως δέλεαρ στις συνεδριακές διαδικασίες. Δηλαδή, ως το τυράκι προς τους συνήθεις υπόπτους, προκειμένου να μειώσουν τις αντιδράσεις τους για τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και φέρνουν κοινωνικές εντάσεις.

Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ακόμα ότι το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, ιδιαίτερα στα στελέχη που προέρχονται από τους «53», οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν κριτική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, της ελλειμματικής κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς και στα ζητήματα της Εκκλησίας και του Συντάγματος. Οι πιο μετριοπαθείς έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συνδυάσει τις αλλαγές στο κόμμα με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προκειμένου να δώσει νέο αέρα και δυναμική σε όλα τα στελέχη. Καθώς, μάλιστα, υπάρχουν αντιδράσεις από μια μερίδα συνέδρων, ότι η κυβέρνηση έχει αποκοπεί από το κόμμα, οι πληροφορίες λένε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει η σκέψη η νέα Πολιτική Γραμματεία που θα εκλεγεί από την Κ.Ε. να έχει λόγο στον ανασχηματισμό.

Δηλαδή, κάθε ένα υπουργείο να αξιολογείται χωριστά, όπως επίσης οι πολιτικοί προϊστάμενοί του. Ο τρίτος λόγος για τον οποίο έπεσε και πάλι στο τραπέζι το σενάριο του ανασχηματισμού έχει να κάνει με το χρέος και με ακόμα έναν συμβιβασμό της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες λένε ότι η δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, «ότι υπάρχουν υπουργοί στην ελληνική κυβέρνηση που δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά το συμφωνηθέν πρόγραμμα», αφορά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει εναντιωθεί στην πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Ενέργειας δεν θεωρείται εύκολη απόφαση, αφού οι συνέπειες στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ποικίλες. Και αυτό γιατί ο Πάνος Σκουρλέτης, με τη θέση που κρατούσε όλο αυτό το διάστημα, λειτουργούσε ως κυματοθραύστης στο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια, αλλά και την ΕΥΔΑΠ. Η μετακίνησή του, δηλαδή, σε άλλο υπουργείο ή στη θέση του γραμματέα του κόμματος (όπως σπεύδουν να ανακοινώσουν οι άσπονδοι φίλοι του) θα έχει και έναν καθαρά ιδεολογικό χαρακτήρα, αφού θα γεννηθεί το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει η στροφή που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, Πάνος Καμμένος, έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα ο ανασχηματισμός να γίνει μετά από έναν μήνα, αφού μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν συνέδριο και οι ΑΝ.ΕΛ. και ο ίδιος θα ήθελε να έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα πριν προτείνει κάποια από τα στελέχη του για να αναλάβουν κυβερνητικές καρέκλες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 91 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 91 Η πολυπόθητη στιγμή έφτασε και ο Μαθιός με την Βασιλική είναι...