Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αφήστε ήσυχη την πρώτη κατοικία!

Αν δεν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή είναι απαράδεκτο να μιλάμε για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Τόσο απλά. Είναι ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, να μην πετιέται στον δρόμο ένας πολίτης, μία οικογένεια επειδή η επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης δεν επιτρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τράπεζες, εφορία ή ασφαλιστικά Ταμεία, δήμους κλπ.

Επαναλαμβάνω, δεν αναφέρομαι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε περιπτώσεις όπου εσκεμμένα “κοκκινίζει” ένα δάνειο ή χάνεται μία ρύθμιση. Υπάρχουν όμως τρόποι να ελεγχθεί και να διασφαλιστεί ποιος εμπίπτει και ποιος όχι στην περίπτωση αυτή. Ποιος είναι συνειδητά μπαταχτσής ή φοροφυγάς και ποιος από πραγματική αδυναμία. Και πρέπει όλες οι πλευρές, όλοι οι φορείς, όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι απόλυτα και ξεκάθαρα, χωρίς… αστερίσκους.

Ο νόμος Κατσέλη, με όλα του τα κενά ή ελαττώματα υπήρξε ένα πρώτο “ανάχωμα”, ωστόσο θα πρέπει πλέον να ληφθεί νομοθετική μέριμνα που θα ξεκαθαρίζει την κατάσταση και θα διασφαλίζει ότι δεν θα αποτελέσει η πρώτη κατοικία όσων αποδεδειγμένα δεν δύνανται λόγω χαμηλών εισοδημάτων να αποπληρώσουν υποχρεώσεις, αντικείμενο πλειστηριασμού. Και ίσως θα πρέπει το ζήτημα αυτό μια και είναι κορυφαίας κοινωνικής σημασίας να τεθεί σε διακομματικό διάλογο και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Όπως και να το κάνουμε είναι κυνικό και ιδιαίτερα σκληρό, στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα περισσότερα νοικοκυριά να συζητάμε για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ήδη στην κοινωνία υπάρχουν αντιδράσεις, έχουν παρατηρηθεί και οι πρώτες κινήσεις ακτιβισμού γα ματαίωση πλειστηριασμών και υπάρχει ο πολύ μεγάλος κίνδυνος να πάρουν τα πράγματα απρόβλεπτες διαστάσεις και να ζήσουμε βίαιες καταστάσεις όταν θα αρχίσουν να μαζικοποιούνται οι πλειστηριασμοί.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι συμβολαιογράφοι με βάση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ζήτησαν από την Πολιτεία να νομοθετήσει άμεσα και να θέσει τα όρια και τις παραμέτρους για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, επισημαίνοντας ότι στα Ειρηνοδικεία όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί ήδη υπάρχουν εντάσεις και βίαιες ενέργειες. Αλήθεια, πάντως, δεν θα είναι και ολίγον τραγική ειρωνεία γα την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή για τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς όπως συνέβη στην Ισπανία; Και ξέρετε γιατί; Διότι αυτή η κατακραυγή στην Ισπανία γέννησε τους… Podemos!

Σημειώνουμε ότι η Νέα Δημοκρατία επανέφερε στο προσκήνιο μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε, την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για “πάγωμα” των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές στο Δημόσιο μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Είναι μία πρόταση, της οποίας η αποδοχή ή μη από την κυβέρνηση θα δείξει και τις αληθινές προθέσεις της για την υπόθεση των πλειστηριασμών. Άλλωστε το “πάγωμα” των πλειστηριασμών θα έδινε τη δυνατότητα να διαμορφωθεί με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα το νέο θεσμικό πλαίσιο, καταλαγιάζοντας ταυτόχρονα την ανασφάλεια της αγοράς και της κοινωνίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ