Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Λάδι στη φωτιά από τον Ν. Φίλη: «Πού ήταν η εκκλησία στη χούντα;»

Βαθύ «ρήγμα» στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης, αλλά και ενδοεκκλησιαστικούς τριγμούς προκαλεί η επιχειρούμενη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία, την ίδια ώρα που το κλίμα δυναμιτίζουν οι αιχμηρές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, όπως στην Κατοχή και τη χούντα.

Χθες, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ εξαπέλυσε «μύδρους» εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην «παίζουν κρυφτούλι», όπως χαρακτηριστικά είπε, με τον υπουργό Παιδείας. «Να αναλάβει τις ευθύνες του ο πρωθυπουργός και να μην ‘παίζει κρυφτούλι’ με τον κ. Φίλη. Και όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Πρόταγμα του κόμματος των ΑΝΕΛ είναι η διατήρηση της ορθόδοξης ιδιοπροσωπίας του λαού μας. Πώς θα διατηρηθεί η ιδιοπροσωπία του λαού; Κάνοντας ‘σούπα’ το μάθημα των Θρησκευτικών; Κρύπτεται ο Πάνος Καμμένος», δήλωσε ο ιεράρχης. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η Εκκλησία να παραδίδεται βορά στην ιδεοληψία του κάθε κυρίου Φίλη. Δεν είναι η πατρίδα ιδιοκτησία του κ. Φίλη, ούτε του πρωθυπουργού, ούτε κανενός». Την ίδια ώρα, πάντως, αιχμές εναντίον του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου άφησε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, λέγοντας ότι αντέδρασε κατόπιν εορτής. Ο ιεράρχης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, επισήμανε χθες πως σέβεται τις θέσεις του αρχιεπισκόπου, αλλά πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε παρέμβει με τον τρόπο αυτό ένα χρόνο πριν, όταν το θέμα άρχισε να συζητείται.

Είχε προηγηθεί κριτική για αδρανή στάση της Εκκλησίας από τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, ο οποίος, με αφορμή το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά, αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί κατάργησης της προσευχής στα σχολεία, είχε κάνει λόγο για «σύστημα αθεΐας», στο οποίο όμως η Εκκλησία δεν έχει αντιδράσει.

«Λάδι στη φωτιά»
Η διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας οξύνεται μετά τις αιχμηρές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Παιδείας πριν, ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις επιχειρούμενες αλλαγές στα Θρησκευτικά κάνοντας λόγο για «επικίνδυνα» και «απαράδεκτα» πράγματα. Ο κ. Φίλης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, κατηγόρησε την Εκκλησία ότι έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, αμφισβητώντας το έργο της, ενώ αναρωτήθηκε για τον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».

Στην ίδια εκπομπή, μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι με συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα περάσει στο ουδετερόθρησκο κράτος και σε ουδετερόθρησκο σχολείο. Σχολιάζοντας τις τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Φίλη, ο Διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης τόνισε ότι «η μόνη απάντηση που αρμόζει σε όποιον υβρίζει ή συκοφαντεί την Εκκλησία είναι το ίδιο της το έργο. Για τους πλέον αδύναμους ανεξάρτητα και πέρα από κάθε διάκριση, για τις ευπαθείς ομάδες του λαού μας, για όλους τους συνανθρώπους μας προς τους οποίους απευθύνονται με πολλά λόγια αλλά χωρίς κανέναν λόγο και χωρίς καμία πράξη».

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...