Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Καλλικράτης» στην Ελληνική Αστυνομία με γνώμονα… την τσέπη και όχι την ασφάλεια

Σε δραστική μείωση των αστυνομικών τμημάτων στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και ανθρώπινου δυναμικού προχωρά η Ελληνική Αστυνομία μετά από την επισημοποίηση της συγχώνευσης και κατάργησης αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της αναδιάρθρωσης στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. , όπως αυτό παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, καταργούνται συνολικά 258 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, (από 1.206 γίνονται 948) και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις, προχωρά η αποδέσμευση 700 αστυνομικών από την φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους με βασικό άξονα την ενίσχυση της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, τη γνωστή ΟΠΚΕ.

Όσον αφορά στην Αττική, όπως είπε ο Αρχηγός κ. Τσουβάλας, δεν καταργούνται αστυνομικά τμήματα, αλλά γίνονται συγχωνεύσεις υπηρεσιών, (από 246 σε 188), δεν θα πειραχτεί σε γενικές γραμμές το κέντρο και οι περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα, αλλά θα γίνει ανακατανομή προσωπικού και αλλαγές κυρίως στην Άμεση Δράση, για την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, στόχος είναι να υπάρχουν διαθέσιμες 1-2 ΟΠΚΕ σε κάθε περιφέρεια για κάθε οκτάωρο.

Τα αστυνομικά τμήματα που συγχωνεύονται
Κάποια από τα αστυνομικά τμήματα που συγχωνεύονται είναι τα Αστυνομικά Τμήματα Μοσχάτου-Ταύρου, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Καλλίπολης Πειραιά-Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ερυθραίας – Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με τον Κ. Τσουβάλα, δεν καταργείται το Α.Τ Εξαρχείων, επαναλειτουργεί το Α.Τ Ιερισσού Χαλκιδικής που είχε καεί ενώ σύμφωνα με τον υπουργό, η αναδιάρθρωση γίνεται καθώς νέες απειλές και κίνδυνοι δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις και για το λόγο αυτό απαιτείται ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, ανακοίνωσε το διαγωνισμό για την αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών με ευρωπαϊκά κονδύλια και την απορρόφηση ενός κονδυλίου 13.000.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας.

«Θεμιτή και επιτακτική, αλλά με στόχο την εξοικονόμιση χρημάτων και ανθρώπινου δυναμικού και όχι με γνώμονα – όπως θα έπρεπε – τους δείκτες εγκληματικότητας, τις ιδιαιτερότητες και τον πληθυσμό κάθε περιοχής» χαρακτήρισε την «καλλικρατικού» τύπου αναδιάθρωση στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ