Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το νέο δίλημμα της ΝΔ

Στη «γαλάζια» παράταξη θεωρούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπερτερεί του πρωθυπουργού σύμφωνα με το paraskhnio.gr.

Με διπλή στόχευση θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αφενός η παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της «συμφωνίας αλήθειας» που επιδιώκει να κάνει με τους πολίτες και αφετέρου να είναι η αφετηρία της αντεπίθεσης και της σκληρής γραμμής προς την κυβέρνηση.

Στη«γαλάζια» ηγετική ομάδα αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους, καθώς η πρωτιά που καταγράφει η ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν οδηγεί σε θριαμβολογίες, αφού η αντεπίθεση Τσίπρα φαίνεται να φέρνει κάποια, έστω και περιορισμένα αποτελέσματα. Κατόπιν αυτού, με κεντρικό σταθμό τη Θεσσαλονίκη, η Πειραιώς θα κλιμακώσει την επίθεσή της μεταβάλλοντας και τα μηνύματα που συνόδευαν μέχρι σήμερα τον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό.

«Εμείς ζητάμε εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε. Πρέπει να καταλάβει η κοινωνία πως μπορεί να ζήσουμε μια επανάληψη του 2015. Που ο Τσίπρας έκλεισε άρον-άρον τη συμφωνία μετά τις γνωστές παλινωδίες, αυξάνοντας τον λογαριασμό»,λέει στο «Παρασκήνιο» στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε α΄ ενικό απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, στη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Στην Πειραιώς παρακολουθούν συνεχώς τα δημοσκοπικά ευρήματα, πέρα από αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, και έχουν εικόνα της όλης κατάστασης με βάση και τα ποιοτικά στοιχεία. Άλλωστε γνωρίζουν ότι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, το δίλημμα θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»και εκεί θεωρούν ότι υπερτερούν, την ώρα μάλιστα<που ο πρωθυπουργός καταγράφει φθορά στους προσωπικούς του δείκτες.

Εξάλλου και οι προσωπικές επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα εκεί στοχεύουν. Δηλαδή, στο να φέρουν περαιτέρω φθορά στον ίδιο και στην κυβέρνησή του.

Αναποφάσιστοι και οργισμένοι

Βέβαια, η επιλογή αυτής της στρατηγικής αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον κ.Τσίπρα στις προηγούμενες εκλογές και τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι, αφού μια σειρά απο δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν. Η ΝΔ μπορεί να καταγράφει διψήφια δημοσκοπική πρωτιά–16 χρόνια είχε να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει την κυβέρνηση με 10 μονάδες δημοσκοπικά, υπογραμμίζουν απο την Πειραιώς–, αλλά από την άλλη δεν εισπράττει τη φθορά του κ.Τσίπρα, ενώ έχει αυξήσει κατακόρυφα τη δική της συσπείρωση.

Αυτό οδήγησε την ηγετική ομάδα στο να αλλάξει ρότα και να ανεβάσει στροφές, χτυπώντας στο θυμικό των πολιτών. «Η πρωτοπορία μάς δημιουργεί την ευθύνη να γινόμαστε καλύτεροι…» επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης στους συνεργάτες του, δίνοντας παράλληλα και το σύνθημα της γραμμής που θα ακολουθήσει η ΝΔ, αφού στόχος είναι να δημιουργήσει κοινωνική πλειοψηφία.

Πρόγραμμα χωρίς υποσχέσεις

Για τον λόγο αυτόν και στη ΔΕΘ ο ίδιος δεν θα δώσει υποσχέσεις, αλλά θα παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα, που με τις σωστές κινήσεις μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση,αφού γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι απευθύνεται σε δύσπιστους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη ΔΕΘ, ετοιμάζεται για περιοδείες σε όλη τη χώρα Δεν θα μείνει, δηλαδή, μόνο στις επισκέψεις στους γύρω νομούς της Βόρειας Ελλάδας πριν από την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος επιδιώκει την προσωπική επαφή,ενώ θέλει να ενημερώνεται από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή.

Άλλωστε, το ίδιο έκανε πριν από την εσωκομματική διαδικασία, αφού γύρισε όλη την Ελλάδα. Και αυτό θα κάνει και τώρα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γράφουν-σβήνουν στην Πειραιώς

Το κείμενο της ομιλίας Μητσοτάκη έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο ίδιος βάζει τις δικές του πινελιές, αφού θα εχει και τον τελευταίο λόγο τόσο στη διαμόρφωσή του όσο και στους άξονες που θα καταθέσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να ισορροπήσει μεταξύ της ελπίδας και της παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, το τελικό μείγμα αλλά και οι επιθετικοί τόνοι της παρέμβασης Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ θα αποφασιστούν ουσιαστικά μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, τόσο σήμερα στους παραγωγικούς φορείς, όσο και στα όσα θα πει στη συνέντευξη Τύπου, αύριο, Κυριακή.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει το γενικό πρόσταγμα στη χάραξη της στρατηγικής, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Μακάριο Λαζαρίδη έχουν κάνει τις εισηγήσεις τους και, όπως είναι φυσικό, θα έχουν λόγο στην τελική διαμόρφωση της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του πρόεδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο στοίχημα για την ηγετική ομάδα, αφού θα αποτελέσει ουσιαστικά την αφετηρία για τη φθινοπωρινή επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα. Με στόχο όχι μόνο την παγίωση της δημοσκοπικής διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη δημιουργία κυρίως των προϋποθέσεων για πολιτική κυριαρχία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ: Ο Μάρκος συγκρούεται άσχημα με την Δωροθέα

Ραγδαίες εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο του β κύκλου της σειράς Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA. Μια παρεξήγηση θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στην Σύρμω και...