ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Η μάχη για την Κεντροαριστερά

Η είδηση για την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της συζύγου του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος άρχισε να κυκλοφορεί το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, κατά τις τέσσερις . 
Δύο ώρες αργότερα ένα μαύρο καγιέν στάθμευε έξω από την οικία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην οδό Αναγνωστοπούλου . Οι άνδρες ασφαλείας άνοιξαν σε δευτερόλεπτα την αριστερή πόρτα του αυτοκινήτου και μια γνώριμη φιγούρα δρασκέλισε με ταχύτητα τα σκαλιά της πολυκατοικίας. Ήταν ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος επισκέφθηκε τον πολιτικό του μέντορα για ανταλλαγή απόψεων και συμβουλές. 

 Αυτή και μόνο η είδηση αρκεί για να καταλάβει κανείς ποιο είναι το διακύβευμα της σύγκρουσης του Διοικητή με την κυβέρνηση που - μην υπάρχουν αυταπάτες- θα έχει συνέχεια. Το ζήτημα πράγματι δεν είναι η σύζυγος Στουρνάρα αλλά η πολιτική δράση Στουρνάρα αν και κάποτε ο Διοικητής πρέπει να απαντήσει στο εξής : Πόσο ηθικό - αξιοκρατικό είναι Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης να υπογράφει επιχορήγηση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία της συζύγου του ενώ ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών ; 
Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ έχει αναστείλει την δικηγορική της ιδιότητα για την αποφυγή παρεξηγήσεων . 
Η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα Ζανέτ πολιτικός μηχανικός έχει σταματήσει να διεκδικεί δουλειές του δημοσίου για τον ίδιο επίσης τον λόγο. 
 Η σύζυγος του Διοικητή γιατί ; 
Πάμε τώρα στο κρίσιμο : Επιτρέπει το καταστατικό της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας την συμμετοχή των Ανεξάρτητων Διοικητών σε παρασυνάξεις με αντικείμενο την ίδρυση κομμάτων και την εμπλοκή τους στο πολιτικό παιχνίδι ; 
Ο κύριος Στουρνάρας αρνείται σε όλους ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες , '' με ερμηνεύεις λάθος'' μου είπε κάποτε . Μόνο που με όσα κάνει ενισχύει την πεποίθηση για το αντίθετο. Η παρουσία στο γεύμα των 8 , με Σημίτη, στην οικία Κοντογιαννόπουλου ήταν φάουλ. Επόπτης του τραπεζικού συστήματος και συμμέτοχος σε ίντριγκες για την κεντροαριστερά με κόμματα που χρωστάνε στις τράπεζες δεν συνάδει. Ακόμη περισσότερο δε συνάδουν όσα διέπραξε με τον ορισμό διοίκησης στην Τράπεζα Αττικής . 
Σκίζει ο Διοικητής τα ρούχα του για την αποπολιτικοποίηση αλλά να τοποθετήσει διευθύνουσα σύμβουλο Τράπεζας επιχειρηματία η οποία ήταν μέλος μικρού νεοφιλελεύθερου κόμματος ( με κόκκινο δάνειο και -λέγεται- off shore εταιρεία ) δεν είχε πρόβλημα !
 Το να παγώσει τις επιχορηγήσεις στην συγκεκριμένη Τράπεζα προκειμένου να παρέμβει στην ουσία στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είχε πρόβλημα . Αν ήταν να πάρει δάνειο κανείς με αέρα ή με εγγύηση ταινιοθήκες αξίας όσο τα βοσκοτόπια Ιθάκης πάλι κανένα πρόβλημα για τον επόπτη Διοικητή . 
Κάτι ακόμη : Διαβάζω οργίλα σχόλια εκσυγχρονιστών επειδή η συγκεκριμένη Τράπεζα θα χρηματοδοτούσε εργολάβο για να γίνει καναλάρχης. Σωστά . Αλλά διάβολε να καταγγέλει τους εργολάβους η κατ εξοχήν παράταξη των εργολάβων ( είναι σε εξέλιξη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ 1997-2004 ) πάει πολύ !
 Να επικαλείται τον βασικό μέτοχο Καραμανλή- Παυλόπουλου το σημιτικό ΠΑΣΟΚ είναι ντροπή . Στην πραγματικότητα ο Διοικητής βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης γιατί ο ίδιος επέλεξε να μετάσχει σε μια αναμέτρηση που θεσμικά δεν τον αφορά : Την αναμέτρηση του συστήματος Τσίπρα με το σύστημα Σημίτη που έχει ρίζες στους θεσμούς και στα ΜΜΕ. 
Η κόντρα για το Mega , το Συγκρότημα, την Τράπεζα Αττικής , συνιστά στην πραγματικότητα την αγωνιώδη μάχη οπισθοφυλακής ενός γνωστού κέντρου που εξουσίασε την Ελλάδα με τις πλάτες του Βερολίνου απέναντι σε μια κυβέρνηση που πασχίζει να το ξηλώσει . 
Όσο και αν συμπαθεί τον μέντορα του ο Διοικητής δεν έπρεπε λόγω του θεσμικού ρόλου του να ανακατευθεί στην μάχη μεταξύ Τσίπρα-Σημίτη για τον έλεγχο της κεντροαριστεράς. Τώρα οι Μαδούρο θα τον πάνε καροτσάκι.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top