Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Δεν τους βγαίνει με τίποτα το πολιτικό παιχνίδι για την περιβόητη συγκέντρωση δυνάμεων στην Κεντροαριστερά. Βλέπει όσα γίνονται οΤσίπρας και προφανώς γελάει. Και ορέγεται σοσιαδημοκρατίες και εκλογική διεύρυνση προς τα… δεξιά του. Δεν έφταναν όμως τα νέα επεισόδια στην κόντρα Φώφης – Σταύρου, νάσου και ο Γιώργος!

Ήταν η επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου που τον αφύπνισε και βγήκε μερικές μέρες μετά για να παραστήσει τον... πόλο; Ήταν οι καραβιδομακαρονάδες του Σαββατοκύριακου, κατά τις βόλτες του στην Κρήτη; Ήταν η κοκορομαχία της Φώφης με τον Σταύρο; Όλα μαζί και τίποτε; ΓΑΠ είναι αυτός... Και βγήκε και έκανε τη βαρυσήμαντη τοποθέτηση ότι είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να συνεχιστεί και να αποδώσει η προσπάθεια. Με τον Γιώργο στο τιμόνι βεβαίως… Άλλωστε, μήπως είσαι ΚΙΔΗΣΟ και δεν το ξέρεις;

Άντε καλά. Την ξέρετε την λαϊκή παροιμία "Όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη"; Κάπως έτσι είναι τα πράγματα μεταξύ των κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών που αρέσκονται να λένε ότι αποτελούν την Κεντροαριστερά. Μόνο που η... εγκυμονούσα νύφη δεν πρόκειται να γεννήσει... ψήφους. Βεβαίως, η ιστορία των διεργασιών ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, τείνει να καταντήσει γραφική. Γιατί; Γιατί αφενός η μία πλευρά δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τον νέο πολιτικό ρόλο που της έχουν επιφυλάξει οι ψηφοφόροι, αλλά και τις οριοθετημένες δυνατότητες της ηγεσίας της, ενώ η άλλη εξακολουθεί να μην έχει ξεκάθαρη ατζέντα ως προς τις πραγματικά προσδοκώμενες πολιτικές συμμαχίες και επιδιώξεις της.

Και μέσα σε όλα εμπλέκονται και οι προσωπικές αρχηγικές επιδιώξεις. Και όσο βλέπουν τον Τσίπρα να φλερτάρει με την ιδέα της άλωσης του κεντροαριστερού χώρου και να συμμετέχει στις διεθνείς εκδηλώσεις των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τόσο τα άγχη και ο πανικός, που πάντα είναι κακοί σύμβουλοι, τους οδηγούν σε αδιέξοδα και συγκρούσεις. Πανικός γιατί έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στις επόμενες εκλογές η πόλωση θα είναι τόσο ισχυρή, που τα... ενδιάμεσα κόμματα, τα... ντεμί, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να συνθλιβούν. Μόνο οι πιο ακραίοι έχουν πιθανότητες να ευνοηθούν, όχι οι επίδοξοι "μεσαιοχωρίτες".

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, όπου η Φώφη κατηγορεί τον Σταύρο για... κωλυσιεργία, διγλωσσία και υπαναχώρηση και ο Σταύρος απαντά ότι κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια, ο Γιώργος βρήκε την ευκαιρία να παραστήσει τον ενωτικό. Μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει την εικόνα που επικρατεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων για το πολιτικό του παρόν και μέλλον. Και κυρίως στους πρώην, πλέον, ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Όπως άλλωστε έδειξε και η τελευταία του εκλογική προσπάθεια. Μάλλον όμως φταίει ο Αλέξης, που τον καλεί στο Μαξίμου και νομίζει ο Γιώργος ότι συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με αυτά και μ’ αυτά όμως, το καράβι της Κεντροαριστεράς θα συνεχίσει να γέρνει μέχρι να βουλιάξει. Αυτά βλέπει και ο Λεβέντης και τριγυρνά γύρω από τον Αλέξη περιμένοντας πότε θα τον καλέσει να μπει στην κυβέρνηση. Και τώρα που έχει και ανασχηματισμό προσεχώς, ο Λεβέντης δίνει ρέστα. Βεβαίως, αν πάλι διαψευστούν οι προσδοκίες του θα θυμηθεί κανά δυο στραβά της κυβέρνησης, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι –προς Θεού- δεν θα του προκύψει καμία απρόσμενη πολιτική... εγκυμοσύνη που θα γεννήσει κάλπες. Σου λέει, κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε...

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top