Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αψιμαχιών… συνέχεια στην Κεντροαριστερά

Τη δυσφορία τους για τις συνεχιζόμενες δηλώσεις του Στ. Θεοδωράκη, αναφορικά με τη διαδικασία συγκρότησης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, εξέφραζαν και χθες στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζοντας πως ο επικεφαλής του Ποταμιού «δείχνει ότι δεν έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις και επιδιώκει να “παγώσει”, αν όχι να υπονομεύσει, την όλη προσπάθεια».

Κύκλοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμαιναν ότι «παρά το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων την Παρασκευή» (όπου αποφασίστηκε συνάντηση της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη αμέσως μετά την επίσκεψή τους στη ΔΕΘ και εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα στα μέσα Δεκεμβρίου)… «ο κ. Θεοδωράκης συνεχίζει με τις δηλώσεις του να δημιουργεί προσκόμματα και να δυναμιτίζει το κλίμα».

Οι ίδιοι σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού, ότι «η ιστορία δεν γράφεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων» και πως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έλεγαν ότι «οι πολίτες που παρακολουθούν το εγχείρημα, επιθυμούν να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις», τόνιζαν ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν νέες αναβολές» και επαναλάμβαναν πως «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Ταυτόχρονα πηγές της Χαρ. Τρικούπη απέδιδαν την τακτική κωλυσιεργίας, που ακολουθεί ο κ. Θεοδωράκης, στο ότι διαπιστώνει πως δεν τον ευνοούν οι συσχετισμοί για την εκλογή του στην ηγεσία του νέου φορέα και υποστήριζαν ότι «προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επιδιώκοντας να βρει στηρίγματα σε πρόσωπα και δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά». Την ίδια ώρα ο Στ. Θεοδωράκης, σε χθεσινή του συνέντευξη, σημείωσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ κανένα σχέδιο, που να έχει τη δική μας έγκριση, για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ», έκανε λόγο για «σύγκρουση με το παλιό, που υπάρχει και στο κέντρο» και υποστήριξε πως «το εύρος του καινούργιου είναι πολύ μεγαλύτερο από τους κομματικούς μηχανισμούς των υπαρχόντων κομμάτων».

Συζητήσεις
Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, «να δημιουργήσουμε μια καινούργια παράταξη με τους υπουργούς του παρελθόντος, βάζοντας και δύο-τρία στελέχη από το Ποτάμι», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία με την κ. Γεννηματά, απάντησε «δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχουν συζητήσεις». Εμείς, τόνισε «λέμε ότι το κέντρο είναι πολύ μεγαλύτερο από εμάς και από το ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε μια προσπάθεια με όλους τους συμμάχους, αρχίζοντας από τα φιλελεύθερα στελέχη της Δράσης και καταλήγοντας στους αριστερούς μεταρρυθμιστές, ώστε να προκύψει κάτι καινούργιο, που θα φέρει στο κέντρο και όλους αυτούς που το έχουν εγκαταλείψει».

Από την άλλη πλευρά ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές ένθεν κακείθεν, τονίζοντας πως «είναι ιστορική στιγμή και πρέπει όλοι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων», ενώ επισήμανε ότι «οι προσωπικές στρατηγικές και το άγχος των προσωπικών ρόλων υπονομεύουν το μεγάλο εγχείρημα».

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παροτρύνεται από πασοκικές εκσυγχρονιστικές δυνάμεις να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, σημείωσε επίσης πως «πρέπει να κουβεντιάσουμε σε τι συμφωνούμε με το Ποτάμι, να προχωρήσει αυτό πολιτικά και σιγά-σιγά θα δούμε ποια είναι τα πρόσωπα και ποια η ηγετική ομάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με τα «σφικτά» χρονοδιαγράμματα που προτείνει η Χαρ. Τρικούπη.

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...