Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Λάσπη! Του Μανώλη Κοττάκη

Ανατροπές τώρα, γιατί διαφορετικά ο τόπος δεν πάει μακριά

Θεωρώ συλλεκτικής αξίας τις καταθέσεις εκδοτών, καναλαρχών και τραπεζιτών, οι οποίοι παρελαύνουν από τις αρχές Ιουλίου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης. Προτείνω, δε, στον πρόεδρό της Σωκράτη Φάμελλο να εκδώσει σε ειδικό τόμο τα άπαντα της διαπλοκής μετά το πέρας των εργασιών αυτής.

Οσα έχουν δηλώσει οι εμπλεκόμενοι στους βουλευτές, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού, είναι μνημειώδη, ιστορικής αξίας και δείχνουν στον ελληνικό λαό την ποιότητα της ευρύτερης ηγεσίας του. Εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι, αλλά γελιοποιούνται εμφανιζόμενοι. Η αφελής αποκάλυψη μιντιάρχη ότι έλαβε δάνειο 15.000.000 ευρώ από τράπεζα με εγγύηση «φρέσκο αέρα» (που θα έπρεπε να κινητοποιήσει κάποιον λειτουργό της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διερευνήσει ποιος έδωσε αυτό το δάνειο) δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου.

Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός μιντιαρχών έκανε το αφεντικό με τα λεφτά των άλλων: Τα δικά μου, τα δικά σας, τα λεφτά όλων που βρίσκονται ως καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα. Επιχειρήσεις ολόκληρες αγοράστηκαν μόνο με δάνεια, χωρίς να μπει το χέρι στην τσέπη. Σπίτια στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες αγοράστηκαν με δάνεια, που υποτίθεται ότι χορηγήθηκαν για την ανάπτυξη μιντιακών επιχειρήσεων.

Περιουσίες ολόκληρες δημιουργήθηκαν πάνω στη λεηλασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων και όταν χρειάστηκε κάποιοι να βάλουν λεφτά για να σώσουν τις επιχειρήσεις που τους έκαναν ζάπλουτους, έκαναν το κορόιδο. Αλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη… Προτίμησαν το λουκέτο από τη διάσωση.

Κατά συνέπεια, το ζήτημα που προκύπτει εδώ δεν είναι απλώς η ποιότητα της ενημέρωσης -ένας καναλάρχης δήλωσε ωμά στους βουλευτές ότι η πολιτική του σταθμού του χαρακτηρίζεται από «μονομέρεια στο πλαίσιο του Συντάγματος»-, αλλά η αντίληψή τους για το επιχειρείν. Η αδιαφορία τους -σε σημείο κυνισμού- για τους πελάτες τους, τον κόσμο που βλέπει καθημερινά τους σταθμούς τους. Σφυροκοπούν από το πρωί έως το βράδυ τους πολιτικούς ως «άχρηστους», αλλά και οι ίδιοι που κάνουν τα αφεντικά με τα λεφτά των άλλων τι είναι, άραγε; Χρήσιμοι;

Και, βεβαίως, πλην των καναλαρχών, υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου, η εξουσία, η πάντα πρόθυμη εξουσία. Αυτή που τσακίζεται να δώσει δάνειο με εγγύηση αέρα σε έναν ισχυρό, αλλά σηκώνει τους ώμους αδιάφορα όταν ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας παρακαλά γονατιστός για μικροποσά που θα έσωζαν την επιχείρησή του.

Τα πράγματα είναι απλά, αγαπητοί! Δεν μπορεί να πάει ο τόπος πολύ μακριά βασιζόμενος σε αυτό το χυδαίο υπόδειγμα. Και να καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε από τη λάσπη, με τέτοια μυαλά πολύ γρήγορα θα κυλήσουμε πάλι σε αυτήν. Επείγουν οι ανατροπές.

Μανώλης Κοττάκης

Το άρθρο δημοσιεύει η εφημερίδα Δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 27/4/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 27/4/2024 Οι ιδέες τις στιγμές μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της ημέρας. Η Σελήνη σήμερα από τον Τοξότη, σχηματίζει...