Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Κάνε εκλογές για να σωθούμε»

Γιατί εισηγούνται στον πρωθυπουργό κάλπες την άνοιξη τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί

Εκλογές αμέσως μετά τον Φεβρουάριο του 2017 με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης είναι η επιλογή στην οποία φαίνεται να καταλήγει η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου και με βάση αυτή σχεδιάζονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες και η πολιτική παροχών της κυβέρνησης προς «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr.

Ο Φεβρουάριος του 2017 θεωρείται κρίσιμος μήνας, γιατί θα εμφανιστούν ξαφνικά οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και η κυβέρνηση θα πιέζεται από το κουαρτέτο των δανειστών να κλείσει την οδυνηρή δεύτερη αξιολόγηση με τα 45 προαπαιτούμενα. Μέχρι τότε, η «σκληρή διαπραγμάτευση» μπορεί να συνεχίζεται, χωρίς να χρειαστεί να ψηφίσει η Βουλή νέα σκληρά μέτρα.

Με λίστα

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τη νομική τεκμηρίωση που είναι απαραίτητη, ώστε και οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν όχι με σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα, αφού δεν θα έχει παρέλθει ακόμη το 18μηνο από την τελευταία προσφυγή στις κάλπες.

Με «όπλο» τη λίστα και την προοπτική πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει «περίπατο» στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Γ. Σταθάκης, ο Ν. Φίλης και ο Γ. Δρίτσας, έχουν καταθέσει υπομνήματα στον Αλέξη Τσίπρα επιχειρηματολογώντας υπέρ της ξαφνικής και πρόωρης προκήρυξης εκλογών, παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Τα επιχειρήματά τους

Τα επιχειρήματά τους είναι συγκεκριμένα:

1. Από τις αρχές του 2017, θα εφαρμόζονται σε πλήρη έκταση όλα τα οδυνηρά μέτρα του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού πλαισίου που έχουν ήδη ψηφισθεί και θα δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα στις παραγωγικές τάξεις. «Πρέπει να προλάβουμε την απόλυτη εφαρμογή και τη συνειδητότητα των νέων μέτρων», αναφέρουν στην εισήγησή τους οι υποστηρικτές του εκλογικού αιφνιδιασμού.

2. Συνολική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από το 2018. Η οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ρύθμιση ανακοινωθεί φέτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «προάγγελος των επόμενων κινήσεων» και ως «επιτυχία της σκληρής διαπραγμάτευσης». Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία όμως θα είναι έντονα και υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στα συνεχόμενα βάρη, δεδομένου ότι τα τελευταία μέτρα που έχουν ψηφιστεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ενώ επίκεινται και άλλα. Ασφαλιστικό, Φορολογικό και κατασχέσεις ακινήτων θα δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα.

3. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πολύ αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά εμφανίζονται συμπαγή και η χαμηλή συσπείρωση θεωρείται φυσιολογική, εφόσον δεν υπάρχει προεκλογικό κλίμα. Όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, η συσπείρωση θα αυξηθεί θεαματικά και η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστική.

4. Ακόμη και ως δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό, με στόχο την επόμενη εκλογική μάχη που θα πραγματοποιηθεί με απλή αναλογική.

5. Οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν προτού δημιουργηθεί ο νέος κεντροαριστερός πολιτικός φορέας. Η αδυναμία συνεργασίας ανάμεσα στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κατοχυρώνει τα εκλογικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

6. Οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις ενδεχόμενες εκλογές της άνοιξης του 2017 δεν θα διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ανατρέψει «τα επιτεύγματα» της σημερινής κυβέρνησης και κυρίως τους διορισμούς και τις τοποθετήσεις φιλικά προσκείμενων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά της Δημόσιας Διοίκησης και στο δικαστικό σώμα.

Σημάδι ο ανασχηματισμός

Ενδεικτικός των προθέσεων και των οριστικών αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική έκπληξη θα είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Εφόσον στο νέο κυβερνητικό σχήμα επιλεγούν πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους με τον μανδύα του «έμπειρου τεχνοκράτη», τότε είναι προφανές ότι εκείνος θα προσπαθήσει να επιμηκύνει τον βίο αυτής της κυβέρνησης όσο είναι δυνατόν. Αν, αντιθέτως, στον ανασχηματισμό ο Αλ. Τσίπρας επιλέξει στελέχη από τον «κομματικό πάγκο», τότε απλώς θα τους δώσει την ευκαιρία να διαχειριστούν την προβολή και τα πλεονεκτήματα των κυβερνητικών θέσεων για τις επικείμενες εκλογές του Μαρτίου…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...