Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια ανησυχία μετά τη νέα ισχυρή πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα. Έντονη ήταν η αντίδραση της Νότιας Κορέας που δήλωσε ότι θα προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Την διπλωματική τους ετοιμότητα για να ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ισχύς από την πυρηνική δοκιμή ήταν τόσο ισχυρή ώστε αρχικά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε την δόνηση ως σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η δόνηση καταγράφηκε στις 09:30 τοπική ώρα και το εστιακό της βάθος ήταν μηδενικό.

Με… ενθουσιασμό η ανακοίνωση της δοκιμής στην Β. Κορέα

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ανακοίνωσή αυτή, έγινε μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, λίγες ώρες μετά την καταγραφή από τους σεισμογράφους, μιας έκρηξης κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Έντονη αντίδραση από τη Ν. Κορέα

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ν. Κορέας που ανακοίνωσε ότι θα προετοιμαστεί για ν’ αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας, μετά την πραγματοποίηση της 5ης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών, Γιο Ιλ-χο.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της αγοράς, έχοντας τεταμένη την προσοχή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, από την προκλητική τακτική της Βόρειας Κορέας.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η “η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων”, γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι “η ισχυρότερη” που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα “μέχρι σήμερα”.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για την πέμπτη πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα, ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, διέταξε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συγκάλεσαν μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Obama – Park

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία. O Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν’ ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα.

“Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα,” δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Καταδίκη από Γαλλία

Η Γαλλία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, μετά τον εντοπισμό από σεισμογράφους μίας έκρηξης, κοντά στο μυστικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

“Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ν’ αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του,” τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

Υπέρ της διπλωματικής λύσης η Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.

Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: “Πολύ ανησυχητική” ενέργεια

Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, εάν επιβεβαιωθεί, είναι “πολύ ανησυχητική και λυπηρή” ενέργεια , ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

“Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...