Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκωμ σε καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα επανέρχεται κάνει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά στα ελληνικά κέντρα προσφύγων», αναφέρεται πως «παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί σε υποτιθέμενα στρατόπεδα στην Ελλάδα, που χτίστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης της Ευρώπης -πολλοί από τους οποίος είναι πιθανό να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά». Οι καταγγελίες φέρονται να έχουν γίνει από φιλανθρωπικά ιδρύματα και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρεται καταγγελία εθελοντή που υποστηρίζει ότι στο καταυλισμό στο παλιο εργοστάσιο της Softex στα Διαβατά, νεαρά κορίτσια έχουν κακοποιηθεί από συμμορίες ανδρών.

Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση κακοποίησης 7χρονης από το Ιράκ, η οικογένεια της οποίας αναγκάστηκε να μετακινηθεί σε κατάλυμα έκτακτης ανάγκης.

«Οι γονείς ακόμα δεν πιστεύουν τι συνέβη. Ενας άνδρας από μία από τις ομάδες ''μαφίας'' ζήτησε από την 7χρονη να έρθει στη σκηνή του, για να παίξουν παιχνίδι στο κινητό του και στη συνέχεια έκλεισε την τέντα. Η μικρή γύρισε με σημάδια στα χέρια και στον λαιμό της. Αργότερα, το κορίτσι περιέγραψε πώς είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Σημάδεψε τη ζωή μίας 7χρονης» αναφέρει η πηγή ττης εφημερίδας, τονίζοντας ότι πλέον η οικογένεια προτιμά να επιστρέψει στη χώρα της.

Η Ανίτα Ντούλαρντ, από τη Διεθνή Ομοσπονδίς του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κάνει λόγο για αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής βίας στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας, ενώ φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά και την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η Αννα Σιάρα Νάβα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζει αληθινούς τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης, υποστηρίζοντας πως τουλάχιστον δέκα γυναίκες έχουν καταγγείλει κάποιο συμβάν.

«Είναι δύσκολο για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, 16-17 ετών, να επιβιώσουν. Εκεί, νικά ο ισχυρότερος. Το βράδυ δεν βλέπετε παιδιά, επειδή κρύβονται σε σκηνές. Οι γυναίκες φοβούνται. Καταγγέλλουν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούν να πάνε μόνες τους στην τουαλέτα. Έχουν ακούσει όλοι τις αναφορές για επιθέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, έχει χαρακτηρίσει το παλιό εργοστάσιο της Softex ως τον καταυλισμό με τις περισσότερες περιπτώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες βιασμών και δη ανηλίκων.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top