Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σταματήστε να μπλοφάρετε…

Του Γιώργου Κράλογλου

Μόνο ένα χρόνο κράτησε η ανοχή των δανειστών στα τερτίπια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στην “κομπογιαννίτικη” τακτική ψηφίζουμε αλλά δεν εφαρμόζουμε. Έρχονται “κατραπακιές” από όλους τους δανειστές (κυρίως από ΔΝΤ) που ούτε φαντάζονται ούτε περιμένουν οι σύντροφοι. Αμέσως μετά την Αυγουστιάτικη χαλαρότητα έρχεται βροχή ενστάσεων με το τι εφαρμόστηκε από όσα υπογράφηκαν και όσα νομοθετήθηκαν.

Η κυβέρνηση γνωρίζει το μπουρίνι και το περιμένει. Πώς να κρύψει άλλωστε τα συγκεχυμένα και τα περίεργα που ανακάτεψαν τα πράγματα στην τακτική της (από την πρώτη δόση του δανείου και μετά) για να μην χάσει από την αριστεροσύνη της η κομματική της βιτρίνα που έχει στολίσει για τον λαό…

Πιθανότερο (έως πλέον βέβαιο) είναι πως κυβερνητικό επιχείρημα θα είναι η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ που θα τρέχει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αλλά θα ξελασπώσει ο σύντροφος Τσακαλώτος με “συνήγορο” την υπερφορολόγηση; Έστω και τους παραδώσει αντίγραφα από τα σημειώματα για κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων προς το 1.500.000 φορολογούμενους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Αποκλείεται να ξελασπώσει. Γιατί η απάντηση των δανειστών είναι πως αυτοί προτιμούν όπως η εξοικονόμηση των 65 δισ. (που συμφωνήθηκε με το τρίτο μνημόνιο) εξασφαλιστεί από περικοπές και συρρίκνωση του κράτους και όχι από την υπερφορολόγηση που αντιπρότεινε και επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις…

Και μακάρι να έμεναν εκεί οι δανειστές. Από το σκαλοπάτι της φορολογίας και των περικοπών θα περάσουν στην καρδιά του ζητήματος της εκποίησης του κράτους και ιδίως του κράτους επιχειρηματία ανοίγοντας έτσι τον φάκελο πορείας των προγραμματισμένων 30 ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΚΟ αλλά και μείωσης προνομιακών αμοιβών στους κρατικούς υπαλλήλους.

Μην έχετε την ελάχιστη αμφιβολία ότι η κυβέρνηση είναι ενόψει του δεύτερο γύρου του Σεπτεμβρίου σε αφάνταστα δυσκολότερη θέση από αυτή που ήταν διαπραγματευτικά για την πρώτη δόση του τρίτου μνημονίου.

Η σκληρή στάση που θα κρατηθεί από τις Βρυξέλλες για το Τουρκικό σε συνδυασμό με το προσφυγικό δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελαστικότητας για την Ελλάδα αφού (εκτός των άλλων) η προοπτική της δεύτερης αξιολόγησης συμπίπτει χρονικά με κάθε άλλη σκληρή τακτική ή και απόφαση της Ε.Ε για δύσκολα και ευαίσθητα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζικών που ανοίγονται ήδη σε Ιταλία και Ισπανία.

Συνισταμένη των ερμηνειών που διαμορφώνονται (ανάμεσα σε λογικές, αντικειμενικές αλλά και ακραίες θέσεις με υπόδειξη για grexit) είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί σκόπιμη σύγχυση με την τακτική της, ώστε να έχει χρόνο για μια νέα “πολιτική πλατφόρμα” πάνω στην οποία θα στηριχθεί σε περίπτωση εκλογών και εντός του 2016.

Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα βέβαιο είναι πως οι δανειστές αποκλείεται να δείξουν ελαστικότητα σε ελληνικούς τακτικισμούς για να μην εκτεθούν και προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που επιμένουν τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη με την Ελλάδα.

Και με αυτό βεβαίως και εννοούν ότι ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να “…δέσει για τα καλά τον γάιδαρο της… απέναντι στις ελληνικές προβλέψιμες πονηράδες… έστω και αν δεν έχουν αποτέλεσμα ούτε για το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα…” όπως χαρακτηριστικά ομολογούσε σε Ευρωπαίο δημοσιογράφο κορυφαίος παράγοντας των θεσμών.

Με το καλημέρα σας λοιπόν, τον Σεπτέμβριο, που εγκαινιάζεται ο νέος γύρος αξιολόγησης και πριν ανοίξουν οι μεγάλοι φάκελοι (εργασιακό και περικοπές στο κράτος) θα ζητηθούν εξηγήσεις για τα “παιχνίδια” γύρω από το Ελληνικό, το “ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα” στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με επίκεντρο την παραχώρηση του 20% του ΑΔΜΗΕ και στις καθυστερήσεις στην συγκρότηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Ας εύχονται στην κυβέρνηση να μείνουν οι θεσμοί μόνο σ’ αυτά και στην υπόδειξη “…δουλέψτε σε ό,τι συμφωνήσαμε και μην μπλοφάρετε”.

Γιατί αν βάλουν στο τραπέζι (με παρόμοια εμμονή) και άλλους φακέλους προαπαιτούμενων ζήτω που καήκαμε μέχρι και για την πολιτική στην Παιδεία… Το 3ετές σχέδιο δράσης στην Παιδεία που έχουμε υπογράψει (ως προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου) δεν έχει καμία σχέση με τις πρόχειρες παπαρδέλες που προετοιμάζεται να δείξει η κυβέρνηση… Οι δανειστές είναι Ευρωπαίοι. Δεν είναι τριτοκοσμικοί…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ