Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι διεθνείς επαφές του Μητσοτάκη – Όλο το πρόγραμμα και πού στοχεύει

Στο πρώτο επτάμηνο της θητείας του στην ηγεσία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από την προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του κόμματός του, ώστε να διεκδικήσει ισχυρό ρόλο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, αναζήτησε συμμαχίες και εμπιστοσύνη και εκτός Ελλάδας. Για το λόγο αυτό έχει κάνει ήδη και θα συνεχίσει, μια σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες, ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών Funds του εξωτερικού.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι, αφενός να παρουσιάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό του κόμματός του για δίκαιες μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αμέσως μετά τις εκλογές και αφετέρου να πείσει τους ισχυρούς παίκτες των διεθνών αγορών να επενδύσουν άμεσα στην Ελλάδα. Μάλιστα για το λόγο αυτό στις αρχές Ιουλίου είχε μεταβεί στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με επιτελικά μέλη του κολοσσού PIMCO και συμμετείχε σε πολύωρο επενδυτικό forum.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο κ. Μητσοτάκης στις επενδύσεις, είναι το γεγονός, πως οι συνεργάτες του για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου road show επέλεξαν την Goldman Sachs και τη Deutsche Bank, δύο από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτικούς ομίλους στη Βρετανική πρωτεύουσα. «Προσπαθούμε να κάνουμε, αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή να πείσει τους επενδυτές, όπως αποδείχθηκε και πρόσφατα με την υπόθεση της Cosco, παρά το ταξίδι που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στην Κίνα», έλεγε στο newpost.gr στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου.

Οι επαφές του κ. Μητσοτάκη έχουν να κάνουν, μέσα από τις οποίες καλλιεργεί το ηγετικό προφίλ του, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ηγετών και κορυφαίων αξιωματούχων. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με τον ισχυρό άντρα της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, έχει μεταβεί στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε και με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία, ενώ στην Αθήνα είχε τετ α τετ και με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Επίσης στην Αθήνα, είχε συνάντησεις με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας αλλά και με τον πρόεδρο της ΚύπρουΝίκο Αναστασιάδη, ενώ στις Βρυξέλλες έχει ήδη κάνει πολλά ραντεβού με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γιούνκερ, Σούλτς κλπ) και του ΕΛΚ (Ντολ, Βέμπερ κλπ), αλλά και με ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι και ο Ιρλανδός Έντα Κένυ.

Στο Παρίσι είχε δει τον γάλλο υπουργό Οικονομικών και φερόμενο ως υποψήφιο για τη Γαλλική Προεδρία Εμανουέλ Μακρόν, τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, με τον οποίο είχε συζητήσει το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Τον περασμένο μήνα ο κ. Μητσοτάκης μετέβη και στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Τα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα,προκειμένου να γνωστοποιήσει σε όλους τη νέα Συμφωνία που προτείνει σε εταίρους και δανειστές, που έχει ως κεντρικό της άξονα, ρυθμούς ανάπτυξης 4% και μείωση των πλεονασμάτων στο 2%, από 3,5% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr ο πρόεδρος της ΝΔ είναι προετοιμασμένος και για το τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρότασή του από τους πιστωτές.

«Η Ευρώπη σήμερα δεν είναι ομοιογενής, οι συνθήκες αλλάζουν», αναφέρει και προσθέτει πως είναι έτοιμος και στην περίπτωση που γίνει και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η Συμφωνία που προτείνει. «Για αυτό προτείνω και περικοπές δαπανών, καθώς εκεί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες», ξεκαθαρίζει, με τους συνεργάτες του να επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται το κυβερνητικό πλαίσιο της ΝΔ να επικαιροποιηθεί και μετά την ανακοίνωσή του, ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. 

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 27/4/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 27/4/2024 Οι ιδέες τις στιγμές μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της ημέρας. Η Σελήνη σήμερα από τον Τοξότη, σχηματίζει...