Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Καθυστερήσεις για δεύτερη αξιολόγηση και υποδόση «βλέπουν» οι Ευρωπαίοι

Κάτι η χαλάρωση έπειτα από το πολύμηνο σίριαλ της πρώτης αξιολόγησης, κάτι οι αναταράξεις από το σοκ του Brexit, κάτι η συνήθης κυβερνητική θερινή ραστώνη, κάτι ο πρωτοφανής όγκος νέων προαπαιτούμενων και οι Ευρωπαίοι ήδη διαπιστώνουν ότι τα χρονοδιαγράμματα όχι μόνο για τις υποδόσεις των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και για τη δεύτερη αξιολόγηση, πάνε… περίπατο με το καλημέρα.

Σύμφωνα με πηγές από το στρατόπεδο των δανειστών, αν και οι πρόσφατες παραινέσεις Κοστέλο για επίσπευση των προαπαιτούμενων και ει δυνατόν ολοκλήρωση τους εντός του καλοκαιριού, δεν αποτελούν κοινή θέση του ευρωπαϊκού σκέλους του Κουαρτέτου, είναι γενική η εκτίμηση ότι η επιστροφή των επικεφαλής προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα βρει τη δουλειά… μισοτελειωμένη.

Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι μέσα στον Οκτώβριο θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. «Φανταστείτε να γίνονται διαπραγματεύσεις π.χ. για τα εργασιακά και την ίδια στιγμή να πραγματοποιείται το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, θεωρώντας βέβαιο ότι οι συζητήσεις θα «τραβήξουν» ενδεχομένως και πέρα από το τέλος του έτους, ειδικά από τη στιγμή που εκτός της βαριάς ατζέντας της επόμενης αξιολόγησης, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για το χρέος.

Αναμφίβολα οι μεγαλύτερες δυσκολίες για το οικονομικό επιτελείο, εν όψει της ενδιάμεσης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, κρύβονται στο πεδίο του Ασφαλιστικού, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με όλες τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ενώ «παγίδες» υπάρχουν και στο Μεσοπρόθεσμο, καθώς θα πρέπει να προβλεφθούν και να συμφωνηθούν με τους δανειστές οι «οροφές» δαπανών ως και το 2020. Συγκεκριμένα, στη λίστα των ορόσημων (milestones) και των βασικών παραδοτέων (key deliverables), που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση μέσα στο δίμηνο που μεσολαβεί ως την επιστροφή του Κουαρτέτου, περιλαμβάνονται:

1. Η ολοκλήρωση της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω της κατάργησης όλων των χαμηλών, ειδικών εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα και όλων των χαμηλών εισφορών υγείας, ενώ θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω η έκπτωση για τα εφάπαξ.

2. Αν και ήδη μαίνεται η μάχη για τις διοικήσεις των τραπεζών, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει η Κομισιόν έχει χαθεί η καταληκτική προθεσμία του Ιουνίου και ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή πότε και πώς θα καταλήξει αυτή η μάχη.

3. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την εξωδικαστική διευθέτηση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, καθώς έπρεπε να έχει «κλείσει» το θέμα- και μάλιστα με αναλυτικές προβλέψεις- τον Ιούνιο.

4. Σε εκκρεμότητα από τα τέλη του περασμένου μήνα παραμένει και η ανάδειξη των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όπως και η μεταφορά μιας ακόμα «ομάδας» ΔΕΚΟ στον «κουμπαρά» του Ταμείου. Ως το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνουν και οι αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας στα όσα έχει συστήσει η Κομισιόν.

5. «Αγκάθι» χαρακτηρίζεται και η μεταβίβαση ως τα τέλη Ιουλίου στο ΤΑΙΠΕΔ, του τελευταίου μεριδίου του Δημοσίου στον ΟΤΕ.

6. Με το… Γεφύρι της Άρτας μοιάζει, πλέον, το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο είθισται βέβαια να «ξεχειλώνει» ή και να ανατρέπεται κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από τις «οροφές» δαπανών, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής συμπεριλαμβάνει και τον περιβόητο «κόφτη», κάτι που σημαίνει ότι ο… μπαμπούλας των αυτόματων περικοπών θα είναι… ζωντανός τουλάχιστον ως το 2020 και όχι ως τα μέσα του 2018 που λήγει το τρίτο Μνημόνιο.

7. Σε εκκρεμότητα παραμένει η δημοσιοποίηση της νέας λίστας των μεγάλων οφειλετών, παρά το ότι έχουν ήδη αποσταλεί τα σχετικά ειδοποιητήρια στους ενδιαφερόμενους, ως τελευταία πρόσκληση οικειοθελούς συμμόρφωσης.

8. «Βουνό» σχηματίζουν οι ενέργειες που αφορούν στην πλήρη αποδέσμευση της ΓΓΔΕ από τον εναγκαλισμό του υπουργείου Οικονομικών και δεν θα πρέπει να αγνοεί κανείς τις ενστάσεις που ήδη έχουν εγείρει κυβερνητικά στελέχη για τη μετατροπή αυτής της νευραλγικής υπηρεσίας σε «κράτος εν κράτει». Μεταξύ αυτών των ενεργειών, θα πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση μεταφορά υλικοτεχνικής υποδομής, πόρων και ανθρώπινού δυναμικού για να καταστεί λειτουργική η νέα Αρχή, η άμεση αύξηση του προϋπολογισμού της για τη διενέργεια ελέγχων, η εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη όσο των δυνατόν περισσότερων «κενών» θέσεων ως το 2017.

9. Στο πεδίο της Ενέργειας, πέρα από τις παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου για την πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων, αυτό που «καίει» είναι η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό εταίρο και μάλιστα ως το τέλος αυτού του μήνα. Παγίδες κρύβει και η υποχρέωση αναθεώρησης των τιμολογίων της ΔΕΗ σε συνάρτηση με το κόστος και τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών, μια υποχρέωση που έπρεπε να έχει ήδη καλυφθεί ως βασικό παραδοτέο του Ιουνίου.

10. Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι νομοθετικές ενέργειες για την πλήρη απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, με «καυτή» πατάτα αυτή των μηχανικών και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Η «νάρκη» των ειδικών μισθολογίων

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία υποτίθεται ότι διέψευδε πως δεν υπάρχουν ισοδύναμα για την αποφυγή του «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες, στην πραγματικότητα έλεγε το ακριβώς αντίθετο: Οτι αν τα συναρμόδια υπουργεία δεν βρουν 118 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο, η σχετική διάταξη θα εφαρμοστεί πλήρως. Αυτή είναι, όμως, μόνο η μια πτυχή του προβλήματος των ειδικών μισθολογίων, καθώς μέσα στα βασικά παραδοτέα και μάλιστα με καταληκτική προθεσμία που έχει παρέλθει (τέλος Ιουνίου), συμπεριλαμβάνεται η πρώτη φάση του εξορθολογισμού τους.

Πώς μεταφράζεται ο όρος «εξορθολογισμός»; Συγχώνευση κάποιων ειδικών μισθολογίων που μοιάζουν και κατάργηση κάποιων άλλων, που θα πρέπει να υπαχθούν εφεξής στο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου. Κι επειδή όλα αυτά καταλήγουν συνήθως σε μειώσεις αποδοχών μέσω της κατάργησης ειδικών επιδομάτων ή «μαγειρέματος» των κλιμακίων των βασικών μισθών, ήδη οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να «ξεσκονίσουν» τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις ανάλογες προσπάθειες «εξορθολογισμού» της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...