Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ηχηρές αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις Τσίπρα

Τα δύο ανοιχτά ζητήματα για την Συνταγματική αναθεώρηση

Τα δύο ανοιχτά μέτωπα στην πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα παρουσιάσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στο προαύλιο της Βουλής παραμένουν ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, σύμφωνα με το paraskhnio.gr.

Η κυβέρνηση προσδιορίζει την πρόταση αυτή ως πρόσκληση και αφετηρία του εθνικού διαλόγου για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για«ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση».

«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο βασικός άξονας που συμφωνήθηκε είναι πως το νέο Σύνταγμα δεν θα το διαμορφώσει μια «τεχνοκρατική και πολιτική ελίτ» αλλά η ίδια η κοινωνία, γεγονός που παραπέμπει στην ειλημμένη απόφαση για θεσμοθέτηση προβλέψεων που θα ενισχύουν την άμεση δημοκρατία όπως τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα, ο κοινωνικός έλεγχος και η κοινωνική λογοδοσία.

Ωστόσο, ο βαθμός αυτής της άμεσης δημοκρατίας παραμένει ανοιχτό ερώτημα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απ’ ευθείας εκλογή από τον λαό, την οποία έχει δείξει να προκρίνει ο πρωθυπουργός, δεν είχε «κλειδώσει» έως χθες το βράδυ, καθώς είναι ζήτημα που συναντά την δεδηλωμένη αντίθεση όχι μόνον της πλειοψηφίας των άλλων κομμάτων αλλά και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ξεκάθαρη αντίρρηση εξακολουθεί να εκφράζει η ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρές είναι οι επιφυλάξεις και κορυφαίων στελεχών όπως του προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτσης και των υπουργών Παιδείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη.

Πάντοτε στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο που προβλέπει προσφυγή στις κάλπες μόνον εάν δεν καταφέρει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο, ενώ σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει και ο βαθμός ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου.

Οι προτάσεις του πρωθυπουργού

Εκτός της προεδρικής εκλογής και των σχέσεων με την Εκκλησία οι πληροφορίες φέρουν ως «κλειδωμένες» εντός των προτάσεων που θα παρουσιάσει το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός τις εξής:
Ενίσχυση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας (δημοψηφίσματα)
Θεσμοθέτηση του ελέγχου της εξουσία (Κοινωνική λογοδοσία των πολιτειακών παραγόντων).
Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, όπως του νερού και της ενέργειας.
Θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ενίσχυση της Βουλής σε έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.
Περιορισμός των προνομίων των βουλευτών, άρση ασυλίας όρια στην κοινοβουλευτική θητεία.
Αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα 3 ζώδια που είναι έτοιμα για μια μεγάλη μεταμόρφωση ζωής πριν από το καλοκαίρι

Όσο η διάρκεια της μέρας μεγαλώνει και η θερμοκρασία αυξάνεται, ο αέρας γεμίζει με την υπόσχεση της ανανέωσης και της μεταμόρφωσης. Η Άνοιξη είναι μια...