Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Χάνει την στήριξη των εργαζομένων της η Μαρινόπουλος;

Ενώ η Μαρινόπουλος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με α) τους προμηθευτές στους οποίους υπάρχουν οφειλές για την εξασφάλιση της συναίνεσης τους στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί για το 99 β) τις τράπεζες για τους όρους του εν λόγω σχεδίου γ) τον Όμιλο Σκλαβενίτη για το εν εξελίξει due diligence και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μέχρι τέλος Ιουλίου και δ) ιδιοκτήτες ακινήτων σχετικά με μη καταβληθέντα ενοίκια, ένα ακόμη μέτωπο φαίνεται να ανοίγει.

Απεργίες σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Ο λόγος για τους εργαζομένους στα σουπερμάρκετ, που, μέχρι πρότινος, παρουσιάζονταν να στηρίζουν την εταιρεία. Για σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής) έχουν κηρύξει παναττική απεργία, για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στα γραφεία και στις αποθήκες της εταιρείας, στηρίζοντας την πρόταση των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε καταστήματα της αλυσίδας.

Οι Επιτροπές Αγώνα δημιουργήθηκαν μέσα από διαδικασία γενικών συνελεύσεων σε αρκετά καταστήματα της επιχείρησης (HYPER Ρέντη-042, HYPER Αργυρούπολης-052, HYPER Μαρούσι-024, HYPER Νέας Ιωνίας-033 και Μαρινόπουλος-104) και με την σημερινή απεργία τους διεκδικούν άμεση καταβολή όλου του μισθού μας και του επιδόματος αδείας, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις. Στο πλαίσιο της απεργίας καλούν σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 11:30.

Ανάλογη κίνηση έχει εξαγγελθεί και από το σωματείο εργαζομένων του Μαρινόπουλου στην Βόρεια Ελλάδα, το οποίο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο κατάστημα του Βαρδάρη στη θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύσσει το σωματείο, διεκδικώντας την καταβολή του μισθού και του επιδόματος αδείας, και αναζητώντας διασφάλιση για τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας.

Σήμερα απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης , με απόφαση του πανελλαδικού σωματείου τους. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη θεσσαλονίκη. .Απεργία στα καταστήματα του Μαρινόπουλου έχει εξαγγελθεί επίσης στη Λάρισα και στο Ηράκλειο, με αποφάσεις των κλαδικών σωματείων στο Εμπόριο ενώ Επιτροπές Αγώνα έχουν συγκροτηθεί και σε καταστήματα του ομίλου σε Βόλο και Σάμο.

Στήριξη από ΟIΥΕ

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων της Μαρινόπουλος εξέφρασε χθες και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία δήλωσε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για συναντήσεις με την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και την ιδιοκτησία της εταιρείας προκειμένου να βρεθεί λύση προς όφελος τους .

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «οι εργαζόμενοι ήδη παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Ιούνιο, η μισθοδοσία του Ιουλίου είναι στον αέρα και έχουν λάβει μόνο το μισό επίδομα αδείας. Κι όλα αυτά, παρά τη δέσμευση του ιδιοκτήτη και τη συμφωνία με το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων ότι όλο αυτό το διάστημα θα καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί».

«Ήδη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν σε καταγραφές εμπορευμάτων, κατασχέσεις και εξώσεις της εταιρείας από τα καταστήματα, όπως στα Γιαννιτσά και αλλού» προσθέτει.

«Κάθε μέρα που περνά, χωρίς να δίνεται καθαρή και συνολική λύση, το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ξαφνικό θάνατο όλη η εταιρεία, αφήνοντας πίσω συντρίμμια και χιλιάδες ανέργους, είναι κάτι περισσότερο από ορατό» υπογραμμίζει η ΟΙΥΕ.

Το μεγάλο πρόβλημα για το 99

Yπενθυμίζεται πως –όπως αναφέρει και η ΟΙΥΕ- από την προσωρινή προστασία των εταιρειών της Μαρινόπουλος έχει εξαιρεθεί τόσο η καταβολή μισθωμάτων για τα ακίνητα όσο και η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων. Ειδικά όσον αφορά τους εργαζομένους το αίτημα το έκανε η ίδια η εταιρεία στο δικαστήριο μετά από σχετική συμφωνία με προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA». Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει δεσμευθεί πως οι εταιρείες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, η σχετική συμφωνία αναφέρει πως «σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία».

Καθώς, σήμερα, λοιπόν, σημαντική μερίδα των εργαζομένων φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να στηρίξει και άλλο την –όποια- προσπάθεια, αντιδρώντας στις καθυστερήσεις όσον αφορά την καταβολή μισθών, εύλογη είναι η αγωνία της αγοράς για τις εξελίξεις που μπορεί να ακολουθήσουν και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσουν την αίτηση υπαγωγής των εταιρειών Μαρινόπουλος στο άρθρο 99.

Διχασμένοι οι εργαζόμενοι…

Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος δείχνουν να μην έχουν αυτή την στιγμή μια ενιαία και σταθερή γραμμή. «Κλείνουμε τα αυτιά μας στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού μας σωματείου που δεν παίρνει μέτρα οργάνωσης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες φτάνοντας στο σημείο να καλεί ανοιχτά σε απεργοσπασία, που κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να περάσει η εργοδοσία το σχεδιασμό της εις βάρος μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνων ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα του το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA έχει αναρτήσει από την Πέμπτη 21 Ιουλίου την παρακάτω λακωνική και με υπονοούμενα ανακοίνωση: «Εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο, δεν χαρίζουμε ούτε μια θέση εργασίας. Απομονώστε τους «κομματικούς», που θέλουν την διάσπαση και τον τεμαχισμό μας»

economy365.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ