Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο εκλογικός νόμος, το νέο «αγκάθι» ανάμεσα σε Γεννηματά – Θεοδωράκη

«Είναι προφανές ότι η Φώφη έχει εγκλωβιστεί στο λάθος της να στηρίξει την απλή αναλογική και γι’ αυτό εκνευρίζεται όταν ο Σταύρος τής επισημαίνει το αυτονόητο: Οτι, στηρίζοντας την επιλογή του Τσίπρα, συναινεί στο να γίνει η Βουλή σκορποχώρι και η χώρα ακυβέρνητη». Με το δεικτικό αυτό σχόλιο συνεργατών του κ. Στ. Θεοδωράκη συνεχίστηκε χθες η κόντρα που άνοιξε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι μετά την προχθεσινή ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος όχι μόνον επανέλαβε ότι απορρίπτει το σχέδιο της κ. Γεννηματά να μετατραπούν τα δύο κόμματα σε συνομοσπονδία, αλλά της άσκησε και οξύτατη κριτική για τη στάση της στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το δε ΠΑΣΟΚ μέσω διαρροών κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη «να κρατήσει τις υποδείξεις για τους βουλευτές του», υπονοώντας ότι δεν υιοθετούν όλοι τις απόψεις του και, κυρίως, να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση του «γίνεται συνήγορος της Δεξιάς».

Οι οξύτατες αυτές αιχμές δεν ανταλλάσσονται τυχαία τις τελευταίες ημέρες. Αφ’ ης στιγμής άρχισε η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στα δύο κόμματα με τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής, ήταν προφανές πως οι δύο αρχηγοί είχαν εντελώς άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Η μεν κ. Γεννηματά επιθυμεί επί της ουσίας να αφομοιώσει το Ποτάμι, όπως έκανε και με τη ΔΗΜΑΡ, σε ένα νέο διευρυμένο ΠΑΣΟΚ, ο δε κ. Θεοδωράκης δεν θα αποδεχόταν ποτέ να χαρίσει το κόμμα του στη Χαρ. Τρικούπη, πόσο μάλλον να είναι ένας απλός βουλευτής με αρχηγό την κ. Γεννηματά. Και κάπως έτσι –τώρα που η περιβόητη επιτροπή των δύο κομμάτων θα ανακοινώσει τις κοινές θέσεις της– βγήκε στην επιφάνεια και η εν λόγω διελκυστίνδα. Η οποία επιβεβαιώνεται και μέσω των διαφορετικών προτάσεων που καταθέτουν οι δύο αρχηγοί ως προς τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σύγκλιση.

Η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι επιθυμεί μεν να γίνει εκλογή του αρχηγού της νέας συμπαράταξης από τη βάση, αλλά θα ήθελε να προηγηθεί οπωσδήποτε ένα συνέδριο ή μια συνδιάσκεψη, που θα καθορίσει τις επόμενες εξελίξεις. Και το θέλει αυτό, για να αποδειχθεί εκ των προτέρων ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των κομματικών συσχετισμών. Τι ανταπαντά σε αυτήν την πρόταση ο κ. Θεοδωράκης; «Πάμε στη βάση, χωρίς προηγούμενα συνέδρια και συνδιασκέψεις. Προβάλλοντας ο καθένας τη δική του πολιτική πρόταση, και ας κερδίσει όποια επικροτήσουν οι πολίτες και όχι οι κομματικοί συσχετισμοί». Το θολό στοιχείο στην πρόταση Θεοδωράκη είναι ένας αριθμός που είπε προχθές. Εθεσε ως όρο στις κάλπες να προσέλθουν τουλάχιστον 200.000 πολίτες αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αν μετάσχουν λιγότεροι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι δεσμευτικό. Κάτι που δεν αρνούνταν χθες συνεργάτες του, διευκρινίζοντας όμως ότι ο κ. Θεοδωράκης θα συμφωνούσε και με χαμηλότερο όριο, φτάνει αυτό να υπερβαίνει μακράν τους ψηφοφόρους που μπορεί να συγκινήσουν μόνον οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο εκλογικός νόμος συνέχισε να προκαλεί κραδασμούς στις σχέσεις και των άλλων κομμάτων. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πριν ακόμη αρχίσει τις πολλές κωλοτούμπες» είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση με αυτήν του Περισσού (για κατάργηση και του ορίου του 3%), ενώ ο Βασ. Λεβέντης εξομολογήθηκε στον ΣΚΑΪ ότι η απλή αναλογική ήταν το όνειρό του από μικρός, καλώντας κυρίως το ΚΚΕ να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ