Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

5 τροφές που θα σε κάνουν ασπροδόντη!

Το πλατύ χαμόγελο που δεν κρύβει τα δόντια είναι σημάδι αυτοπεποίθησης. Πολλές φορές, όμως, οι διάφορες ασθένειες των ούλων σε αναγκάζουν να χαμογελάς μέσα από τα δόντια όπως αναφέρει το Journal of Periontology και το μειδίασμά σου να μοιάζει εξαναγκασμός. Δοκίμασε τις παρακάτω τροφές για να κάνεις τα δόντια σου να τρίζουν από καθαριότητα, να αστράφτουν πραγματικά!

1 Τυρί

Το τυρί μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των δοντιών προστατεύοντάς τα από τις χρωστικές που δημιουργούν καφε και κίτρινες κηλίδες. Φάε ένα κομμάτι τυρί πριν πιεις κρασί ή πριν φας μια ντομάτα, γιατί εξουδετερώνεις έτσι τα οξέα στη στοματική κοιλότητα. Η μεγάλη συγκέντρωση οξέων μπορεί να επηρεάσει την αδαμαντίνη προκαλώντας ευαισθησία, πόνο και κίτρινα δόντια.

2 Πράσινο τσάι

Ενδυναμώνει τους οδοντικούς ιστούς επειδή περιέχει φθόριο και εμποδίζει να προσκολληθούν τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα. Επιπλέον έχει και αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει την υγεία των ούλων.

3 Σταφίδες

Αυτό το… ζαρωμένο επιδόρπιο είναι πηγή φυτοχημικών (όπως ολεανολικό οξύ), που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων που δημιουργούν πλάκα και αυτή με τη σειρά της προκαλεί ουλίτιδα. Αν έχεις λιγούρες για γλυκό, φάε ¼ του μπολ σταφίδες και έχεις πετύχει να μειώσεις τις λιγούρες και να κάνεις και καλό στα δόντια σου.

4 Πιπεριές

Τα ούλα παρέχουν στήριξη στα δόντια μέσω ινών κολλαγόνου. Το κολλαγόνο όμως, για να συντεθεί από τον οργανισμό χρειάζεται τη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στις πιπεριές απ ότι στα πορτοκάλια και ενδυναμώνει τους ιστούς των δοντιών.

5 Τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Η μάσηση μιας τσίχλας μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή βακτήρια από το στόμα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μία και μόνη τσίχλα μπορεί να δεσμεύσει μέσα σε ένα δεκάλεπτο 100 εκατομμύρια βακτήρια από το στόμα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 10% της μικροβιακής χλωρίδας του σάλιου και είναι παρόμοια με αυτήν που απομακρύνεται με τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, αν και οι τσίχλες και το νήμα απομακρύνουν τα βακτήρια από διαφορετικά τμήματα του στόματος. Επιπλέον, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη ενεργοποιούν την παραγωγή σάλιου βοηθώντας τον μηχανικό καθαρισμό των δοντιών ενώ δεν βλάπτουν τα δόντια όπως η ζάχαρη η οποία διασπάται σε οξέα από τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ