Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τραπεζίτες: 100άρι για την αξιολόγηση, μαραθώνιος για την ανάπτυξη

Ένα σύντομο διάστημα περίπου δύο εβδομάδων για να “κλειδώσει” η κυβέρνηση τη συμφωνία της με τους δανειστές, μία περίοδο ευφορίας στις αγορές διάρκειας ενάμιση μήνα, κρίσιμο μεταίχμιο το δημοψήφισμα των Βρετανών στις 23 Ιουνίου και μία μετέπειτα περίοδο στην οποία θα κριθεί ο στόχος της επιστροφής στην ανάπτυξη, βλέπουν μπροστά οι τραπεζίτες.

Η θετική αντίδραση των αγορών μετά το Eurogroup της 9ης Μαΐου τις ευμενείς δηλώσεις από πλευράς εταίρων και κυρίως την ελληνική δέσμευση για την υιοθέτηση του αυτόματου “κόφτη” δαπανών, οδήγησε σε μεγάλη άνοδο την τιμή των ελληνικών ομολόγων (ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε σχεδόν κατά μία μονάδα, στο 7,30% μέσα σε δυο ημέρες). Πρόκειται για μία αναμενόμενη αντίδραση προεξόφλησης θετικών εξελίξεων από τις αγορές, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί – κατά τους τραπεζίτες – για τον προσεχή ενάμιση μήνα.

Όπως αναφέρουν, τα μέτρα που προσυμφωνήθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να “κλειδώσουν” μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου το Eurogroupτης 24ης Μαΐου να επικυρώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και να ορίσει το πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Βεβαίως, για τους τραπεζίτες το χρέος ουδέποτε υπήρξε το μείζον θέμα, δεδομένου ότι η ελάφρυνσή του δεν αποτελεί πανάκεια για την ανάπτυξη, ούτε επίσης η ετήσια επιβάρυνση από τους τόκους για την εξυπηρέτησή του (5 δισ. ευρώ) μπορεί να συγκριθεί με το ετήσιο κόστος για πληρωμές συντάξεων (30 δις. ευρώ).Έτσι, στέκονται κυρίως στην προτεραιότητα της ψήφισης και του προληπτικού πακέτου μέτρων μαζί με τους έμμεσους φόρους που είναι σε εκκρεμότητα και θα κλείσουν ουσιαστικά τον κύκλο της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για την δόση που εκκρεμεί από πέρσι τον Δεκέμβριο.

Το κλίμα ευφορίας για την Ελλάδα που αναμένουν για το προσεχές διάστημα οι τραπεζίτες, οριοθετείται χρονικά από το κρίσιμο δημοψήφισμα των Βρετανών για την παραμονή τους ή όχι εντός Ε.Ε. Όπως αναφέρουν, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, η 23η Ιουνίου εισάγει την Ελλάδα σε μία δύσκολη περίοδο ρεαλισμού και πράξης (όπως λένε χαρακτηριστικά, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να κάνει “ασκήσεις θάρρους για να πει το προφανές στον λαό”). Αν υπάρξει Brexit, ανοίγουν μεγάλες δυσκολίες για την Ευρώπη και θα μηδενιστεί κάθε είδους ανοχή για την Ελλάδα και αναστολή για Grexit. Αν αποφευχθεί το Brexit, οι Ευρωπαίοι θα εντείνουν την πίεση στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι “τα ψέματα τελείωσαν”.

Θεωρητικά, η 23η Ιουνίου αποτελεί ορόσημο και για την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Αν και ουσιαστικά, το διακύβευμα αυτό είναι πάντα παρόν και έχει τεθεί ήδη, ο χρόνος που θα τρέξει μετά την 23η Ιουνίου θα είναι αμείλικτος. Θα κρίνει δε, το κατά πόσον τα ζοφερά σενάρια για το μέλλον της χώρας θα μείνουν απλά σενάρια.

Αφήνοντας προς το παρόν τις προβλέψεις για το μέλλον της ανάπτυξης (πόσο εφικτή είναι σε καθεστώς υπερφορολόγησης;), αλλά και τις εκτιμήσεις για το κατά πόσον οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη “φάκα” στην οποία έχουν εγκλωβιστεί (θα ξαναβρούν ποτέ το ρόλο τους στην Οικονομία;), οι τραπεζίτες εστιάζουν στην πρώτη αναμενόμενη θετική εξέλιξη μετά το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Πρόκειται για την επαναφορά του waiver (της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ) που αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη.Η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μέρος – αρχικά υπολογίζεται στα 5-6 δισ. ευρώ – από τη ρευστότητα που αντλούν μέσω ELA οι ελληνικές τράπεζες, να υποκατασταθεί με ρευστότητα πολύ χαμηλότερου κόστους με απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ.

Η μείωση, πάντως, του haircut στα ελληνικά ενέχυρα αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά, όπως επίσης και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς προϋποθέτει να έχει προχωρήσει και η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κωνσταντίνος Φλώρος: «Έχασα την ψυχραιμία μου αλλά δεν χτύπησα τον Βασίλη Γραμμένο» λέει στην απολογία του

Με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιχείρησε να αντικρούσει στην απολογία του την κακουργηματική κατηγορίας της βιαιοπραγίας σε βάρος του βουλευτή...