Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θα ψηφιστούν, θα πονέσουν, θα «ξεχαστούν»…

Την προσεχή Παρασκευή θα φανεί αν η νέα κυβέρνηση θα περάσει αβρόχοις ποσί την πρώτη δοκιμασία της στη Βουλή, κατά την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου, προκειμένου να περάσει με επιτυχία το τεστ της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές και να πάρει την πρώτη δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αναμενόμενη φοροκαταιγίδα προκαλεί κάποιες αντιδράσεις μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά μέχρι στιγμής είναι απολύτως ελεγχόμενες και δεν προϊδεάζουν για εκπλήξεις. Για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πέντε υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κλειστή συνεδρίαση.

Οι περισσότερες αντιδράσεις εστιάζονται σε τρία μέτρα:

Τον ΕΝΦΙΑ, με την επισήμανση ότι, αντί για οποιαδήποτε βελτίωση, γίνεται επαχθέστερος, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και όσοι κατέχουν «χαλάσματα». Πάντως, οποιαδήποτε αλλαγή για φέτος αποκλείεται, καθώς η κυβέρνηση «καίγεται» για έσοδα και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αναπλήρωσης τυχόν απωλειών από τον φόρο στα ακίνητα, που μέχρι τώρα είναι ο πιο αποδοτικός. Άλλωστε, είναι θέμα ημερών η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Τα ανείσπρακτα ενοίκια, για τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδοκτήτες, καθώς καταργείται η ευεργετική διάταξη με τα την οποία μπορούσαν να εκχωρήσουν την είσπραξή τους στο κράτος.
Η ρύθμιση των εκατό δόσεων, που μπορεί να μην είναι εκατό, αλλά λιγότερες για όσους η Εφορία θα κρίνει ότι μπορούν να πληρώσουν (π.χ. διότι έχουν καταθέσεις.
Υπήρξαν και άλλες ενστάσεις βουλευτών, για παράδειγμα της επαρχίας και αφορούσαν τη βαρύτερη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων.

Σε κάθε αίτημα οι συναρμόδιοι υπουργοί απαντούσαν με ένα «θα το δούμε» και σε ορισμένα έδωσαν υποσχέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Ιδιαίτερη προσπάθεια -είπαν- θα γίνει για να παραμείνουν οι 100 δόσεις, αν και δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα μεταπειστούν εύκολα οι ελεγκτές της τρόικας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, παρά το ιδιαιτέρως βαρύ πακέτο των πρώτων μνημονιακών μέτρων, δεν θα βρεθούν βουλευτές της συγκυβέρνησης να καταψηφίσουν (υπάρχει ένα ερωτηματικό μόνο για τον βουλευτή Αχαίας των ΑΝΕΛ Ν. Νικoλόπουλο). Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται σε δύο δεδομένα:
Ακόμα και όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει «παρών» ή έκαναν αποχή κατά την ψήφιση επί της αρχής της συμφωνίας του καλοκαιριού (Γ. Ακριώτης, Χρ. Καραγιαννίδης, Γ. Ψυχογιός, Αννέτα Καββαδία, Δ. Μπαξεβανάκης), δηλώνουν σήμερα ότι θα υπερψηφίσουν, με βασικό επιχείρημα ότι μεσολάβησαν εκλογές και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε από το εκλογικό σώμα.
Σήμερα δεν υπάρχει η «άνεση» του καλοκαιριού, όταν η συμφωνία είχε ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Τα κόμματα αυτά θα καταψηφίσουν, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχνή (155 βουλευτές) και κάθε διαφοροποίηση μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η σημερινή δοκιμασία θα περάσει χωρίς απώλειες. Και θα περιμένουν τη δεύτερη, που θα έρθει τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και θα είναι ο «οδοστρωτήρας» του Ασφαλιστικού.

Αν οι υπολογισμοί βγουν, όλα τα δύσκολα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας. Και, κατά τους ίδιους υπολογισμούς, θα υπάρχει άφθονο χρονικό περιθώριο ώστε να «αφομοιωθούν» και να «απορροφηθεί» η πολιτική ζημιά που θα προκαλέσουν.

Γιώργος Καρελιάς
protagon.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 150 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 150 Η Βασιλική κάνει αρχηγική εμφάνιση στον πορτοκαλεώνα αποφασισμένη...