Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Βράζουν» τα Βαλκάνια για το Αλβανία – Σερβία

Το ματς του… αιώνα για την Αλβανία θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου στο Ελμπασάν κόντρα στους Σέρβους και έχει προκαλέσει αναταραχή και ανησυχία στα Βαλκάνια!

Στην… πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, στη γειτονιά μας, αρκεί και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας για να τα τινάξει όλα στον αέρα. Θυμόμαστε ή έχουμε διαβάσει όσα έγιναν τον Μάιο του 1990 μεταξύ Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρού Αστέρα που ήταν η… σπίθα για να ανάψει η φωτιά η οποία κατέστρεψε και διαμέλισε την Ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Στις 9 Οκτωβρίου, λοιπόν, η Αλβανία υποδέχεται τη Σερβία. Στο ματς αυτό, αν οι γηπεδούχοι κερδίσουν θα έχουν κάνει το μεγαλύτερο βήμα για να προκριθούν στα τελικά του Euro 2016 στη Γαλλία. Κάτι που θα καταφέρουν, αν τα καταφέρουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Είναι, όμως, νωπές οι μνήμες από όσα έγιναν στο Βελιγράδι στον αγώνα των δυο χωρών. Με το drone που πέταξε πάνω από το γήπεδο με τη σημαία της «μεγάλης Αλβανίας» και τα επεισόδια ακόμα και μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο και παράλληλα παίζονται πολιτικά παιχνίδια με φόντο το ποδόσφαιρο. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έχει προσκαλέσει τον ομόλογό του της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να δώσει το «παρών». Ο τελευταίος αρνείται να παραστεί διότι έχει ενημερωθεί πως στα επίσημα του γηπέδου θα είναι κι ο ηγέτης του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι κι αυτό μόνο… θετικό δεν είναι για να εξομαλυνθούν τα πράγματα σε πολιτικό και ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Η UEFA από την πλευρά της προσπαθεί να διασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια, με την Αλβανία που έχει την ευθύνη του αγώνα να θέλει με κάθε τρόπο να μην υπάρξουν έκτροπα και μια τιμωρία που μπορεί να είναι πολύ βαριά και να της στερήσει ακόμα και την παρουσία στο Euro. Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση έχει «κατεβάσει» 2.500 αστυνομικούς στους δρόμους, έχει δώσει αρμοδιότητες και στον στρατό για αυτό το ματς και παράλληλα έχει ζητήσει κι έλεγχο… εναέριας κυκλοφορίας πάνω από το γήπεδο έτσι ώστε να μην υπάρξουν… πτήσεις drone. Γιατί και στο Βελιγράδι, από ένα τέτοιο «ελικοπτεράκι» άρχισαν όλα!

Στον Τύπο της Αλβανίας καθημερινά υπάρχουν άρθρα και «φωνές» για να επικρατήσει η λογική και η ηρεμία, έτσι ώστε να παιχτεί μόνο ποδόσφαιρο το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου στο Ελμπασάν. Στις τάξεις του κόσμου, όμως, τα πράγματα μόνο ήρεμα δεν είναι. Μάλιστα, Αλβανοί οπαδοί έχουν στείλει επιστολές στα ΜΜΕ με τις οποίες ζητούν να μην γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Σερβίας! Οι φιλοξενούμενοι έχουν απαιτήσει να μην υπάρχουν εθνικιστικά σύμβολα στις κερκίδες αλλά και να μην επιτραπεί στο γήπεδο η είσοδος του Ισμαήλ Μορίνα, που θεωρείται υπεύθυνος για την ιστορία του Βελιγραδίου με το drone!

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζήτηση των εισιτηρίων, τα πράγματα ξεπερνούν τα όρια της… φρενίτιδας! Το «Κεμάλ Σταφά» του Ελμπασάν χωράει κάτι λιγότερο από 13.000 φιλάθλους και προφανώς οι θέσεις δεν… φτάνουν για όσους θέλουν να είναι παρόντες στο ματς με τους Σέρβους. Έτσι, κυκλοφορούν ήδη εισιτήρια στη «μαύρη αγορά» και οι τιμές τους φτάνουν στα 500 ευρώ, την ώρα που ο μέσος μισθός στη γειτονική Αλβανία δεν ξεπερνά τα 350 ευρώ!

Κι είμαστε ακόμα, τέσσερις μέρες πριν τη σέντρα… Και δεδομένα δεν θα επιτραπεί μετακίνηση Σέρβων οπαδών στην Αλβανία…

Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...