Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αυξάνεται στο 1,3 ευρώ το εισιτήριο ΟΑΣΑ

Η αύξηση αυτή, η οποία θα συμπαρασύρει και την τιμή του μειωμένου εισιτηρίου, που θα κοστίζει 0,65 αντί 0,60 ευρώ, οφείλεται στην υπαγωγή των μεταφορών σε ΦΠΑ 23% αντί για 13%.

Στόχος του υπουργείου είναι, πάντως, να μην υπάρξει μεταβολή στις τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών.

«Τον ΦΠΑ στο απλό εισιτήριο δεν τον γλιτώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αυτό που μπορούμε να γλιτώσουμε ώστε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές, είναι στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών».

Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε πως οι κάρτες είναι ένα προϊόν που εξυπηρετεί όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα και γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια οι τιμές να παραμείνουν σταθερές.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση παλαιότερα στοιχεία του ΟΑΣΑ οι επιβάτες που χρησιμοποιούν το χάρτινο εισιτήριο για τις μετακινήσεις, εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από εκείνους που χρησιμοποιούν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να ισχύσει ένα ζωνικό σύστημα ώστε ο χρήστης των μέσων να χρεώνεται ανάλογα με την απόσταση που διανύει με τις αστικές συγκοινωνίες.

Την ίδια στιγμή βάσει των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να μετακινηθούν με μειωμένο κόμιστρο κινδυνεύουν να μείνουν ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, κλπ) εάν τα αρμόδια υπουργεία στο εξής δεν είναι συνεπή στις οφειλές τους προς τον ΟΑΣΑ.

Επιπλέον βάσει άλλης ρύθμισης, ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών θα αντιμετωπίζουν όσοι διοχετεύουν πλαστά εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ