Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ζωή και Γλέζος με τον Λαφαζάνη – Μαζί στις εκλογές ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ

Ενα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο επιχειρεί να δημιουργήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συμπόρευση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Μανώλη Γλέζο.

Για την προσέλκυση των ψηφοφόρων του «όχι» υιοθετείται σκληρή αντιμνημονιακή ρητορική και όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο οι τόνοι θα ανεβαίνουν.

Σε πολιτικό επίπεδο τα πυρά στρέφονται σε δύο μέτωπα: προς τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και προς την ηγεσία του ΚΚΕ. Το χαρτί της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι ψηλά στην ατζέντα, ενώ στο τραπέζι μπαίνει πλέον και η προκήρυξη δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Κωλοτούμπα»
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε χθες δριμύτατη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «μνημονιακή κωλοτούμπα». «Το ευρώ κατέληξε να είναι το δόγμα της κυβέρνησης», είπε σε συνέντευξη του στον Σκάι και χαρακτήρισε την Ευρωζώνη «μια γερμανική οικονομική και κοινωνική φυλακή».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται να αναφερθεί στη συμπόρευσή της με τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη.

Το απόγευμα η Λαϊκή Ενότητα εξαπέλυσε νέα «βέλη» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το σχέδιο προγράμματος που ανακοινώθηκε. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά «όσες εκατοντάδες σελίδες κυβερνητικού προγράμματος και να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας το πρόγραμμά του είναι ένα: το τρίτο Μνημόνιο».

Νέα έκταση πήρε η πολιτική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ. «Είναι αδιανόητο η ηγεσία του ΚΚΕ να αναγορεύει σε κύριο αντίπαλο τη Λαϊκή Ενότητα και να επιδίδεται σε ανοίκειες και προσωπικές επιθέσεις κατά του Π. Λαφαζάνη», τονίζεται σε ανακοίνωση. Και στο τέλος αναφέρεται: «Χρειάζεται συμπόρευση και όχι στείρα αντιπαλότητα».

Κοινά σημεία πλεύσης του νεοσύστατου κόμματος υπάρχουν και με τον Μ. Γλέζο, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί ο Π. Λαφαζάνης

Πάντως η Λαϊκή Ενότητα εξακολουθεί να αναζητά «συμμαχίες» σε μια προσπάθεια να διευρύνει το αντιμνημονιακό μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δίνει σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου εκτιμάται πως μπορεί να προσελκύσει στο νέο κόμμα κάποιους από τους ψηφοφόρους του «όχι». Να σημειωθεί πως έχει έτοιμο το δικό της «μανιφέστο» με αναφορές στο «επονείδιστο χρέος» και στην κατάργηση των μνημονίων. Επίσης κοινά σημεία πλεύσης υπάρχουν και με τον Μανώλη Γλέζο και για τον σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση.

Στο ενδιάμεσο συνεχίζεται η προσπάθεια «προσέλκυσης» συνδικαλιστών, κάτι που αποτελεί άλλωστε… παραδοσιακή πολιτική στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εκκρεμότητα συνάντηση με τη Σοσιαλιστική Προοπτική.

Κάλεσμα
Παράλληλα η Λαϊκή Ενότητα απηύθυνε κάλεσμα προς τις οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως θέση του κόμματος είναι «η αποδέσμευση από την Ευρωζώνη – ευρώ».

Στη συνέχεια αναφέρεται πως «η ρήξη αυτή είναι πολύ πιθανό να φέρει γρήγορα στο προσκήνιο και την αποδέσμευση από την ΕΕ». Οσο για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η απάντηση είναι πως: θα λυθεί με δημοψήφισμα όπου θα «εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού».

Οσον αφορά στην ημερομηνία των εκλογών εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο κόμμα του Π. Λαφαζάνη, που κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική εκτροπή». Μάλιστα υπήρξαν και νέα πυρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που χαρακτηρίζεται ως «εντολοδόχος της κυβέρνησης».

Σε επίπεδο σχεδιασμού το βάρος πέφτει στην παρουσία του Π. Λαφαζάνη στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων θα δώσει το «παρών» και στο συλλαλητήριο που θα γίνει με αφορμή τη ΔΕΘ.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε το Σάββατο από τη Μυτιλήνη, ενώ μετά τη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσουν η Πάτρα και το Ηράκλειο. Στην προεκλογική καμπάνια θα κυριαρχήσουν δύο λέξεις, «συνέπεια» και «ελπίδα», ενώ ειδική αναφορά θα γίνεται στο «όχι του λαού».

Στα σποτάκια θα υπάρχει αναφορά «στην κατάργηση του Μνημονίου» και «στη διαγραφή του χρέους», ενώ στις συγκεντρώσεις που θα γίνονται στις πόλεις θα αναδεικνύονται και ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και σε γενικές γραμμές όσοι είχαν εκλεγεί βουλευτές θα κατέβουν εκ νέου στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο λύση αναζητείται για τρεις περιφέρειες, καθώς εκεί υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων και αναγκαστικά θα υπάρξουν καραμπόλες.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη Μεσσηνία έχουν εκλεγεί ο Θ. Πετράκος και η Ελ. Ψαρρέα, ενώ στη Βοιωτία και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον στη Λαϊκή Ενότητα (ο Γ. Σταθάς και ο Θ. Σκούμας). Τέλος στην Κοζάνη στις εκλογές του Ιανουαρίου τις δύο πρώτες θέσεις είχαν καταλάβει η Ρ. Μακρή και η Ευγ. Ουζουνίδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ