Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η στήλη του Έλληνα Αγρότη & Κτηνοτρόφου – Η κτηνοτροφική μονάδα ”ΚΑΤΣΙΝΟΣ”

της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου – Γεωπόνου Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων

Ποιος δεν πέρασε από την Ήπειρο και δεν γύρισε τα υπέροχα τοπία της, τα ψηλά βουνά και δεν ξετρελάθηκε από την ομορφιά της φύσης. Η ήρεμη και η γαλήνια ατμόσφαιρα δένουν μεταξύ τους μόλις λίγα μέτρα ψηλά δηλαδή όταν κάποιος αρχίζει και ανεβαίνει για τα βουνά της. Ένα μέρος μαγευτικό που μπορεί να συνδυάσει αρκετές μορφές τουρισμού. Προσωπικά για την ομορφιά της μπορώ να μιλάω για ώρες ατελείωτες. Και έτσι από ένα ορεινό και γραφικό χωριό τους Μελισσουργούς Άρτας κατάγεται ο Παναγιώτης Κάτσινος, ο οποίος από μικρή ηλικία ξεκίνησε να βοηθάει στις δουλειές και από το τέλος του 2009 άρχισε να ασχολείται και επαγγελματικά .

Η γενεαλογική ρίζα της οικογένειας είναι καθαρά κτηνοτροφική και μετράει γενιές πίσω. Συγκεκριμένα μέχρι το 1974 ήταν Νομάδες – Μεταβατικοί κτηνοτρόφοι και μετά εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Άρτα. Σαν μεταβατικοί κτηνοτρόφοι τα καλοκαίρια ανέβαιναν στα βουνά και μέχρι σήμερα συνεχίζουν την ιστορία τους. ‘Όπως και τους καλοκαιρινούς μήνες ασχολούνται με την τυροκόμιση του γάλακτος ώστε να παράγουν σε τυρί. Από το 1974 και μετά άρχισαν να αγοράζουν γη και να καλλιεργούν αραβόσιτο, μηδική και διάφορους τύπους σιταριών που καλύπτουν τις ανάγκες της χειμερινής βοσκής. Έτσι δημιουργήθηκε η κτηνοτροφική μονάδα Κάτσινος. Να σημειωθεί ότι ένα μικρό μέρος από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι εσπεριδοειδή ( πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια ).

Ο Παναγιώτης αποφοίτησε το 2006 από το Γενικό Λύκειο και μέχρι το 2008 φοίτησε στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το διάστημα 2008 – 2009 υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία στην Προεδρική φρουρά ( Εύζωνας ). Από το 2009 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την μονάδα μαζί με τον αδερφό του τον Ανδρέα και φυσικά τον πατέρα τους Χρυσόστομο Κάτσινο. Ταυτόχρονα όμως άρχισε να ασχολείται και ως υπεύθυνος της τυροκομικής μονάδας Μπάφας και από το 2010 με 2011 εργάσθηκε και ως υπεύθυνος από στο τυροκομείου Κ’ Τυροκόμηση στην τυροκομική μονάδα Νίκου που βρίσκεται στην Κατούνα Αμφιλοχίας.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως είναι ο καιρός που δυσκολεύει την βόσκηση των κοπαδιών ,αλλά και καθυστερεί τις καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών που προ προορίζονται για ζωοτροφή.

Επίσης τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τα άλυτα για πολλά χρόνια προβλήματα που έχουν σχέση με την γραφειοκρατία Εδώ μπορούμε να δώσουμε παραδείγματα όπως είναι η ρευστότητα (capital controls) , τα σημαντικά προβλήματα καθυστερήσεων που αφορούν αποζημιώσεις, η καθυστέρηση των επιδοτήσεων αλλά και οι συνεχόμενοι έλεγχοι από υπηρεσίες που δεν διαθέτουν έμπειρο προσωπικό με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της μονάδας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη σωστής ενημέρωσης των αγροτών. Δεν υπάρχει ούτε από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ούτε από τους ίδιους τους μελετητές και μας αναφέρει ότι οι ίδιοι πρέπει αν υποβάλλουν ερωτήσεις με κάποιο ενδιαφέρων ώστε να ασχοληθούν μαζί τους αλλά και τις περισσότερες φορές δεν είναι σίγουροι αν θα τους λύσουν και τις απορίες τους.

Παρόλο αυτά όμως του αρέσει αυτό που κάνει γιατί αγαπάει και την φύση . Τα προϊόντα είναι αγνά γιατί ανήκουν στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Και γενικά όσο πιο πολύ δουλεύεις τόσο πιο πολύ σου αρέσει αυτό που κάνεις και γίνεσαι αποδοτικότερος κάθε μέρα. Πάντως θα παρότρυνε έναν νέο να γευτεί από την υπέροχη δουλειά του πρωτογενή τομέα ώστε και να πάρει γεύσεις από την φύση. Θα έχει και ένα όφελος και προπάντων θα είναι δική του δουλειά και δεν θα είναι υπάλληλος κανενός.

Ο Παναγιώτης είναι θετικός στην σκέψη της ανταλλαγής αγροτών από άλλες χώρες ώστε να υπάρχει μια συνεχόμενη ανταλλαγή ιδεών αλλά και τεχνογνωσίας. Έτσι τους δίνεται και η ευκαιρία να γνωρίσουν και να δουν και άλλα άτομα με διαφορετική λογική αντίληψη αλλά και κουλτούρα που μπορεί να τους είναι χρήσιμη σε αρκετές μορφές που αφορά την δουλεία τους και τον τρόπο σκέψης. Και γιατί όχι να μην ανοίξουν και πόρτες σε μελλοντικές συνεργασίες είναι δηλαδή ένα είδος εξωστρέφειας που που ο αγροτικός τομέας πάσχει.

H Ήπειρος μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά τόσο στον αγροκτηνοτροφικό κλάδο όσο και στον κλάδο του τουρισμού. Είναι κρίμα όμως που υπάρχουν περιοχές με πλούσια ιστορία οι οποίες σβήνουν κάθε μέρα από την έλλειψη ικανότητας ατόμων να βοηθήσουν λειτουργικά τις περιοχές αυτές και να τις εντάξουν ως πρώτες στον Ευρωπαϊκό χάρτη και μη.

Ιουλία Χατζηγιαννίδου – Γεωπόνος Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...