Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΓΙΑΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΓΙΝΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Στέλιου Φενέκου

Με βάση την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μία ανάλυση για τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και γιατί η οικονομική κρίση έχει γίνει γεωπολιτική.
1. Όπως είχαμε τονίσει, η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ (όπως και γίνεται) που επιθυμεί να υπάρχει γεωπολιτική ενότητα και σταθερότητα του Ευρωπαϊκού και του Ευρωατλαντικού χώρου, στους οποίους η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο.
2. Η Γερμανία ναι μεν επιθυμεί γεωπολιτική ενότητα στον Ευρωπαϊκό χώρο και εξακολουθεί να επιθυμεί πρόσβαση στην ανατολή, αλλά η Ελλάδα στην γεωπολιτική αντίληψη της μπορεί να υποκατασταθεί και από άλλες χώρες όπως η Αλβανία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, και η Τουρκία (βρισκόμενη σε ειδική σχέση με την Ευρώπη). Συνεπώς διαφοροποιείται αρκετά από την Αμερικανική γεωπολιτική αντίληψη. Η οικονομική διάσταση είναι σημαντική για τη Γερμανία, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, γιατί τότε θα κινδυνεύει να χάσει σημαντικά κεφάλαια, αλλά μπροστά στο κίνδυνο να χάσει την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη λόγω της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της από τους “ανυπότακτους” Έλληνες, θα προτιμήσει να τους θυσιάσει παρά να υποχωρήσει σημαντικά, επιρρίπτοντας τους την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
3. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι χώρες δορυφόροι της Γερμανία θα υποστηρίξουν την πολιτική της. Κάποιες άλλες όπως η Γαλλία και η Ιταλία θα βρουν την ευκαιρία στη περίπτωση της Ελλάδος για να ψελλίσουν τις αντιθέσεις τους προς τη Γερμανία και να μειώσουν τον ηγεμονικό της ρόλο και τη σκληρή της στάση στη νομισματική πολιτική. Αν όμως τα πράγματα σκληρύνουν, θα υποστηρίξουν πρωτίστως τα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας για την Ελλάδα, εκτός και αν τα συμφέροντά τους συμπίπτουν με τα δικά μας, οπότε θα επιδίωξουν μεγαλύτερο μέτωπο.
4. Η Βρετανία θα έχει μία ρητορική αμφιλεγόμενη, και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν εμείς κυλήσουμε στην αγκαλιά της Ρωσίας και των BRICS, γιατί τότε θα επιδιώξουν φανερή παρέμβαση στο εσωτερικό μας για να μας αποτρέψουν, με δηλώσεις και παρασκηνιακές ενέργειες.
5. Εάν τελικά δεν επιτευχθεί βιώσιμη συμφωνία, που να δίνει προοπτική, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κυριαρχήσουν στην Ελλάδα οι αποσχιστικές φωνές από την Ευρώπη.
6. Στη περίπτωση αυτή, οι πιθανότητες να κυριαρχήσουν οι ακραίοι (ένθεν και ένθεν) στη συγκυβέρνηση, θα είναι πολύ μεγάλες, όπως και μεγάλες θα είναι οι πιθανότητες να στραφούμε προς εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως αυτές της Ρωσίας και των BRICS, με αποτέλεσμα, την απομάκρυνσή μας από το Δυτικό κόσμο.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Εάν συμβούν αυτά, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν οι εξής επιπτώσεις:

1. Η Τουρκία θα επιδιώξει να καλύψει το γεωπολιτικό κενό της Ελλάδος διεκδικώντας ηγεμονικό ρόλο στη περιοχή, περισσότερα κονδύλια και αρμοδιότητες, για τον έλεγχο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
2. Τα Σκόπια θα διεκδικήσουν ανεμπόδιστα την πλήρη αναγνώριση ως Μακεδονία από ΕΕ και ΝΑΤΟ ( το πλαίσιο συμφωνίας στον ένα οργανισμό θα μεταφερθεί και στον άλλο)
3. Στο ΝΑΤΟ θα γίνουμε παρίες με περιορισμένη αποδοχή και δεν είναι καθόλου απίθανο, λόγω τους απόρρητου χαρακτήρα των συναντήσεων να φοβούνται διαρροές προς τη Ρωσική πλευρά και να μας βάλουν σιγά-σιγά στο περιθώριο.
4. Θα πέσουμε καταστροφικά στα γρανάζια της γεωπολιτικής σύγκρουσης Ανατολής και Δύσης, με καταστροφικές επιπτώσεις και για αυτήν την ακεραιότητα της χώρας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Η συμφωνία συνεπώς εάν θα επιτευχθεί θα βασίζεται κυρίως σε γεωπολιτικούς λόγους.
Ευελπιστούμε συνεπώς, ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σε συνέργια με τις προσπάθειες Γαλλίας και Ιταλίας να είναι αρκούντως αποτελεσματικές έναντι τη Γερμανία, ώστε να μην της επιτρέψουν να διαλύσει την Ελλάδα και τη γεωπολιτικά σταθερή της θέση στην Ευρώπη και μεσοπρόθεσμα και τη γεωπολιτική σταθερότητα του Δυτικού κόσμου!

2. Η πλέον ρεαλιστική δυνατότητα για τον πρωθυπουργό θα ήταν:
• Να ζητήσει τη στήριξη όλων των Ελληνικών κομμάτων με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σχηματίζοντας κυβέρνηση εθνικού σκοπού παραμένοντας πρωθυπουργός, χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών που ευθύνονται για τη κατάντια της χώρας (παλαιότερους και νεότερους).
• Να απαλλαγεί άμεσα από τα στελέχη που ψήφισαν αρνητικά ή παρών.
• Να προχωρήσει σε εκτεταμένο ανασχηματισμό τοποθετώντας χωρίς κομματικά κριτήρια σε όλες τις θέσεις τους καλύτερους Έλληνες ανά τομέα, με κριτήρια την ακεραιότητα, τις ικανότητες και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους.
• Να διαμορφώσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και να ζητήσει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.
– Να γίνει δηλαδή πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων!!!

Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...