Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παίζουμε την υγεία μας «κορώνα-γράμματα»! ΕΡΕΥΝΑ για τα χάλια της περίθαλψης!

Δυσαρεστημένο δηλώνει το 51,4% των πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας. Όπως φαίνεται σε σημαντικό ποσοστό, οι πολίτες προτιμούν την ιδιωτική ιατρική συγκριτικά με τη δημόσια, ενώ αρκετοί (στις ηλικίες 18-34) επιλέγουν να επισκεφτούν γειτονικές χώρες προκειμένου να τους παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), σε ετήσια βάση πραγματοποιεί μία έρευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας. Τα αποτελέσματα για το 2015 δείχνουν ότι ο κόσμος συνολικά δεν είναι ευχαριστημένος από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα. Για τα δύσκολα και πιο εξειδικευμένα περιστατικά, προτιμά να επισκέπτεται την ιδιωτική ιατρική. Ιδίως για τις βαριές περιπτώσεις. Ενώ, σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπου λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ευχαριστημένοι που είναι αρνητικό στοιχείο για έναν οργανισμό που ξεκίνησε φιλόδοξα», δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών, είχαν σημαντικές επιπτώσεις και στο χώρο της υγείας, όπου αρκετοί πολίτες έπαιξαν τη ζωή τους «κορώνα- γράμματα», αναβάλλοντας εξετάσεις και χειρουργεία. « Αυτή η κατάσταση προκάλεσε μειωμένη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς υγείας. Πολλοί άνθρωποι αναβάλουν εξετάσεις και χειρουργεία που είχαν προγραμματίσει, λόγο της ανασφάλειας αλλά και της αδυναμίας πρόσβασης στα οικονομικά τους. Για τον Ιούλιο, από ένα κέντρο, υπήρχε μία πτώση της τάξεως του 40%. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, δε θα μπορεί κανείς να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Είναι πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας, δεδομένο ότι ο ιδιωτικός τομέας σε έναν σημαντικό βαθμός είναι υπερχρεωμένος και λειτουργεί στα όριά του», υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος. «Έχουμε κλινικές που εδώ και αρκετό καιρό δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν εγκαίρως και πλήρως στις μισθοδοσίες τους. Λειτουργούν πληρώνοντας τους προμηθευτές και το προσωπικό τους έναντι και με καθυστερήσεις», εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες αισθάνονται ότι το κόστος στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας έχουν αυξηθεί – που στην πραγματικότητα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ δε συμβαίνει- καθώς οι αμοιβές των γιατρών έχουν μειωθεί. «Αυτό έχει να κάνει με την επιβολή του ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας και με την αύξηση αυτού πριν από λίγο καιρό. Ένα μικρό ποσοστό καταφεύγει σε υπηρεσίες όμορων κρατών, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια για οικονομικούς λόγους».

«Δεν υπολογίζουν την κοινή γνώμη»

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολιτικές που δε λαμβάνουν υπόψιν τους κανένα από αυτά τα δεδομένα. «Έχουμε ένα σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε επίπεδο σχεδίου, που παραπέμπει σε ένα σύστημα παροχής κρατικής υπηρεσίας υγείας σαν το παλιό ΙΚΑ ή το ΕΣΥ που απέχει κατά πολύ από αυτό που θέλει ή θα ήθελε η κοινή γνώμη. Ο ΕΟΠΥΥ από τη μέρα που ιδρύθηκε δεν έχει βελτιώσει και δεν έχει συμπεριλάβει τίποτε σύγχρονο που θα έκανε τις υπηρεσίες του καλύτερες. Αντιθέτως εξακολουθεί σταθερά να μην πληρώνει στην ώρα του, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια κινητοποίηση».

Προϋπολογισμοί… κάτω του 30%

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία συγκριτικά με τα ιδιωτικά, ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει πως η χρηματοδότηση του ιδιωτικού συστήματος υγείας γίνεται από τους ίδιους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως από το τι καταβάλει ο ασφαλιστικός δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και μία εύρυθμη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Στο δημόσιο τομέα, η παροχή υπηρεσιών είναι δωρεάν όπου υπάρχουν πάρα πολλά κενά και αυτό γιατί οι προϋπολογισμοί έχουν περικοπεί δραματικά από το 2009. Πολλοί προϋπολογισμοί είναι κάτω του 30% από αυτούς του 2009, ενώ παράλληλα δεν έχουν γίνει οι όποιες άλλες απαραίτητες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν στο διοικητικό μοντέλο, ώστε αυτές οι ελλείψεις να μην είναι ορατές στους ασθενείς.

«Αν για παράδειγμα έχουμε έναν ορθοπεδικό στη Βέροια, έναν στη Νάουσα και έναν στα Γιαννιτσά, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία ορθοπεδική κλινική που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε κάποια από αυτές τις περιοχές. Αντιθέτως, αν είχαμε τρεις ορθοπεδικούς σε μία από αυτές τις πόλεις, τότε θα είχαμε μία κλινική που να μπορεί να καλύψει αυτές τις περιοχές», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος. Και συνεχίζει, « όταν έχουμε τη γραφειοκρατία του εθνικού συστήματος υγείας, όπως διαμορφώθηκε το 2001, να παραμένει σε όλη την πολυπλοκότητά της και να απορροφά ακριβώς τους ίδιους πόρους ή και περισσότερους, αντιλαμβάνεστε ότι οι πόροι που χρειάζονται στην πράξη για τον ασθενή, το γιατρό, τον τραυματιοφορέα είναι μειωμένοι σε αντίθεση με τους πόρους που έχουμε για τη γραφειοκρατία οι οποίοι και παραμένουν ακέραιοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα έπρεπε να μειωθούν οι πόροι που δίνονται προς τη γραφειοκρατία του συστήματος, που είναι κάτι που συμβαίνει φυσικά εν γνώση της πολιτείας. Όταν αποφασίστηκε να γίνει η πρόσληψη προσωπικού στο εθνικό σύστημα υγείας, εκ των οποίων οι 2.000 θα ήταν γιατροί, το μείζον πρόβλημα ήταν λόγο της γραφειοκρατικής διαδικασίας, θα έπρεπε να περάσουν μερικά… χρόνια για να υλοποιηθεί. Όταν η κυβέρνηση διορίζει διοικητή νοσοκομείου… κομματικό στέλεχος δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτός θα κάνει την καλύτερη δουλειά για τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο», καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος

(ΦΩΤΟ νοσοκομείων ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 15 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 15 Ο Γιώτης βλέπει την Αλίκη στο σπίτι του. Ο Τζώρτζης μεταφέρει κρυφά χρήματα από...