Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προσπάθεια να ανοίξει το Χρηματιστήριο στις 28/7 ή 30/7 μετά το χτύπημα Τσίπρα. Είχε να κλείσει ένα μήνα από τον Αττίλα το 1974

Δεν θα υπάρξει περιορισμός ως προς τους χρηματιστηριακούς κανόνες……
Την Τρίτη 28 Ιουλίου ή το αργότερο την Πέμπτη 30 Ιουλίου αν δεν έχουν δοθεί και κάποιες εγκρίσεις από την ΕΚΤ που άπτονται του εποπτικού της ρόλου ξεκινάει εκ νέου την λειτουργία του το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης ήταν στις 26 Ιουνίου του 2015, την 29η Ιουνίου ξεκίνησε η τραπεζική αργία και το χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό.
Επί ένα μήνα το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό, εξέλιξη πρωτοφανή ως προς τον χρόνο καθώς συνολικά 12 φορές η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε από εξωγενείς παράγοντες.
Στις 28 ή το αργότερο στις 30 Ιουλίου θα ξεκινήσει εκ νέου η επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου αρκεί να έχουν επιλυθεί ορισμένα τεχνικής υφής ζητήματα τα οποία μάλλον έχουν επιλυθεί.
Το βασικό σενάριο θέλει το χρηματιστήριο να ανοίγει την Τρίτη στις 28 Ιουλίου, ειδάλλως θα ανοίξει στις 30 Ιουλίου.
Το χρηματιστήριο επαναλειτουργεί αλλά με ποιες παραδοχές;

1)Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή είναι ότι δεν θα υπάρξει περιορισμός ως προς τους χρηματιστηριακούς κανόνες.
Ξένοι και έλληνες επενδυτές δεν θα έχουν κανένα περιορισμό….πέραν αυτών που άπτονται των capital controls στις τράπεζες και στις καταθέσεις.
Δεν το επιτάσσει μόνο η λογική και η Investment Services and regulated markets Mifid αλλά καθίσταται κατανοητό ότι θα ήταν αδιανόητο να επιτρέπεται στους ξένους να ρευστοποιούν και οι έλληνες να παιδεύονται με τα 5.000 ευρώ προτάσεις που είχαν εξεταστεί τις τελευταίες ημέρες και αναλύσεις διεξοδικά…για την αναποτελεσματικότητα τους.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι αν ένας επενδυτής έλληνας θέλει να πουλήσει μετοχές αξίας 200.000 ευρώ και βρει αντισυμβαλλόμενο γιατί τις πρώτες ημέρες θα υπάρξουν βιαιοπραγίες και ακρότητες θα μπορεί να τις πουλήσει και εν συνεχεία αν θέλει με τα 200.000 ευρώ να αγοράσει νέες μετοχές πάλι θα έχει την δυνατότητα.
Η μόνη διαφορά με τον ξένο είναι ότι ένα fund από την Καλιφόρνια που επενδύει στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσω της Citigroup αν βρει αντισυμβαλλόμενο πουλάει και παίρνει τα χρήματα του.
Ο έλληνας επενδυτής υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls που ισχύουν στις τράπεζες ειδικά στις καταθέσεις.

2) Για να διασφαλιστεί ότι μέσω του χρηματιστηρίου οι έλληνες δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό έχουν ληφθεί πολλές πρωτοβουλίες ώστε να κλείσουν τα περισσότερα παράθυρα και να στεγανοποιηθεί στον βαθμό του εφικτού η αγορά.
Π.χ. έχει συμφωνηθεί να μπλοκάρουν όλα τα Free of Payment δηλαδή μηχανισμούς που μπορεί ένας επενδυτής π.χ. με 500.000 ευρώ να βρεθεί μέσω «ειδικών συναλλαγών» με ξένους….να ρευστοποιεί τις μετοχές του στο εξωτερικό άρα…εκροή κεφαλαίων.
Πολλοί τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν και στην Κύπρο το 2013 ώστε οι επενδυτές να μπορούν να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό έχουν σχεδόν αποκλειστεί.

3) Οι μετοχές των τραπεζών, μετά από πιέσεις των τραπεζιτών, θα διαπραγματεύονται κανονικά στο χρηματιστήριο.
Ενώ υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι λόγω της έκτακτης ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες θα παρέμεναν εκτός διαπραγμάτευσης, το βασικό σενάριο θέλει στις 28 Ιουλίου που θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΑ να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών και των warrants κανονικά.

4) Με βάση τους ελεύθερους κανόνες που πρέπει να διέπουν μια χρηματιστηριακή αγορά, δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας περιορισμός και οι μετοχές των τραπεζών θα πρέπει να διαπραγματεύονται κανονικά.
Ορισμένοι θεωρούν ότι οι μετοχές των τραπεζών επειδή θα κλειδώσουν στο limit down θα ήταν σκόπιμο να μην ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τους μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές αλλά σε επόμενη φάση.
Τελικά οι τραπεζικές μετοχές θα διαπραγματεύονται κανονικά από την πρώτη μέρα λειτουργίας.

5) Οι πρώτες ημέρες επαναδιαπραγμάτευσης θα έχει μετοχές στο -30% και μετοχές στο -20% ή -15%.
Τις πρώτες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποστεί ένα μεγάλο σοκ κυρίως λόγω έλλειψης αντισυμβαλλόμενων αλλά εκτιμάται ότι μετά από λίγες ημέρες η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί.
Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μετά από λίγες ημέρες οι μετοχές στο χρηματιστήριο μετά την πτώση…άρχισαν να καταγράφουν άνοδο και να εμφανίζονται αγοραστές.
6)Όπως έχει τονιστεί μάλλον θα αποφευχθεί η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την Morgan Stanley Capital International.
Μια υποβάθμιση θα ήταν απλά καταστροφική, θα προκαλούσε μεγαλύτερη καταστροφή η υποβάθμιση από ότι το δραματικό γεγονός να κλείσει βίαια το χρηματιστήριο.

Η ιστορία

Το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό για 12η φορά στην ιστορία του..
29 Ιουνίου 2015 λοιπόν είναι η 12η φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει, από την ίδρυση του το 1876, ύστερα από 19 χρόνια που είχε να συμβεί κάτι ανάλογο την προτελευταία φορά το 1996!
Οι λόγοι που το οδήγησαν σε αυτό είναι σε όλους μας γνωστοί.. με “τελειωτικό χτύπημα” την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Ιουνίου του 2015, διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών – δανειστών…

19 χρόνια πριν.. τον Οκτώβριο του 1996, το σκάνδαλο της Δέλτα Χρηματιστηριακής στάθηκε αφορμή για να κλείσει το ΧΑΑ 3 μέρες αφού μετά την κατάρρευση της εταιρείας, δεν ήταν εφικτό να διεξαχθεί σωστά η εκκαθάριση.
Οκτώβριος του 1987… Το ΧΑΑ κλείνει για 10 ημέρες μετά το κραχ στη Wall Street…
Ιούλιος του 1974… Το ΧΑΑ κλείνει για έναν μήνα με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο…
Δεκέμβριος του 1944… “Δεκεμβριανά”!
Το ΧΑΑ κλείνει και πάλι για έναν μήνα λόγω της γνωστής ένοπλης σύγκρουσης που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων!
Αιματηρή η κατάληξη του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος…

28 Δεκεμβρίου του 1940… Το ΧΑΑ κλείνει επ’ αόριστον…
Αιτία;;
Η ένοπλη σύγκρουση της χώρας με την Ιταλία ύστερα από δική τους εισβολή στα ελληνικά εδάφη…
Το χρηματιστήριο ξανανοίγει για μία εβδομάδα στις 4/6/1941 και ξανακλείνει…

11 Ιουνίου του 1940… Το ΧΑΑ κλείνει για μία ημέρα υπό την απειλή του Β’ Παγκόσμιου πολέμου στην Ευρώπη…

18 Σεπτεμβρίου του 1931… Το ΧΑΑ κλείνει για 15 ολόκληρους μήνες… με τη νομισματική κρίση που έχει προκαλέσει η κατάρρευση του κανόνα Χρυσού – Συναλλάγματος, με την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας απο το ” χρυσό κανόνα “..

26 Ιουνιου του 1923… Το ΧΑΑ κλείνει για έναν μήνα!!! Το γεγονός του ότι η Ελλάδα αντιστάθηκε στη υπογραφή της ειρήνης,( λιγο πριν τη συνθήκη της Λωζάνης) λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, προκάλεσε χάος στο ΧΑΑ…

22 Ιουλίου του 1918… Το ΧΑΑ κλείνει και πάλι για έναν μήνα με τις φήμες του διωγμού των Ελλήνων απο τη Σμύρνη!

16 Ιουλίου του 1914… Το ΧΑΑ κλείνει επ’αόριστον όπως και πολλά άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αφορμή την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου…

Ιστορικές στιγμές… τόσο για τη χώρα μας όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο που λειτουργεί άλλοτε ως προεξοφλητικός μηχανισμός και άλλοτε ως αποδέκτης των εγχώριων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων…

www.bankingenws.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...