Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παππάς-Τσακαλώτος παίρνουν πάνω τους τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις με στόχο την οριστικοποίηση συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές κάνουν προσθαφαιρέσεις στο σχέδιο συμφωνίας προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι την ευθύνη των καθημερινών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος οι οποίοι συνομιλούν με τους αρμόδιους θεσμούς.

Οι συγκλίσεις που θα επιτυγχάνονται στις διαβουλεύσεις των κυρίων Παππά και Τσακαλώτου με τους δανειστές θα τίθενται υπόψιν των πολιτικών ηγεσιών, δηλαδή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πλέον, το λεγόμενο Brussels Group δηλαδή οι τεχνικές επιτροπές των εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα (επικεφαλής ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης), την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο και θα ενεργοποιείται σε δεύτερο επίπεδο όταν κρίνεται ότι χρειάζεται κάποιου είδους γνωμοδότηση.

Η μετατόπιση της ευθύνης της διαπραγμάτευσης στους κυρίους Παππά και Τσακαλώτο σηματοδοτεί την έναρξη της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη οριστικής συμφωνίας η οποία θα εγκριθεί από τον πρωθυπουργό και τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να επιτευχθεί τελικός συμβιβασμός με ορόσημο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου που θεωρείται το απώτατο χρονικό όριο για την οριστικοποίηση και την έγκριση της συμφωνίας.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ’ επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα, συμπλήρωσε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα σωστά βήματα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών που έγινε το βράδυ της Τετάρτης. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

Επιπροσθέτως, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συμφωνία να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οπως τόνισε, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, στις 18 Ιουνίου. Οι συνομιλίες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα συνεπικουρούμενου από τους κυρίους Παππά και Τσακαλώτο θα συνεχιστούν σήμερα με το βάρος να δίνεται στην οριστικοποίηση του ποσοστού για το πρωτογενές πλεόνασμα, στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, τον ΦΠΑ και τους τρόπους μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού κράτους. «Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup» είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 123 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 123 Η Νεφέλη ζητά από τον πατέρα της να καλέσουν τον Παύλο σε δείπνο. Η Ηλέκτρα...