Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξενοδοχείο Πεντελικόν: Από τον “Λευτεράκη” και τον Ανδρέα, στο λουκέτο

Εγκαινιάστηκε το 1927 και κλείνει το 2015. Τα χρέη το “γονάτισαν”. Για 10ετίες ήταν ορόσημο μιας ολόκληρης περιοχής. Το ξενοδοχείο Πεντελικόν στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς έχει τη δική του, μεγάλη, ιστορία.

Η κατασκευή του επιβλητικού ξενοδοχείου της Κηφισιάς ξεκίνησε το 1924, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Τρία χρόνια μετά, το ξενοδοχείο Πεντελικόν άνοιξε τις πύλες του. Μια μεγάλη ιστορία ξεκίνησε το 1927.

Ήταν για σχεδόν εννέα 10ετίες το “καμάρι” της Κηφισιάς, μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα 11 στρεμμάτων στο Κεφαλάρι, τόπος συνάντησης και διαμονής σημαντικών προσωπικοτήτων του πνεύματος και της πολιτικής. Επί της οδού Δηληγιάννη στον αριθμό 66, το Πεντελικόν ήταν σημείο ορόσημο των βορείων προαστίων.

Η νεοκλασική αρχιτεκτονική του “μάγεψε” τους πάντες. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα 4 νεοκλασικά κτίσματα, μέσα στον κατάφυτο κήπο των 3.500 τ.μ., μπορούσε να προσφέρει τα πάντα στους πελάτες του. Από το 1927 έως και σήμερα, το Πεντελικόν έχει φιλοξενήσει διάσημους καλλιτέχνες, επιφανείς δημοσιογράφους, διακεκριμένα ονόματα της τέχνης και της πολιτικής, εστεμμένους βασιλείς και πολλούς πολλούς άλλους.

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Μελίνα Μερκούρη, κρίθηκε διατηρητέο κτήριο, έργο τέχνης και πολιτισμού. Το 1984 το Πεντελικόν πέρασε στα χέρια του ομογενούς επιχειρηματία από την Αυστραλία, Χάρη Βάρδη.

Από τους πρώτους πελάτες του ιστορικού ξενοδοχείου μετά τα εγκαίνιά του το 1927 ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Δεν ήταν ο μοναδικός πολιτικός που το αγάπησε.

Στο Πεντελικόν φιλοξενήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, συνέδρια και κυρίως η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 1990. Η ΚΕ του κόμματος συνεδρίασε για να εκλέξει τον πρώτο της γραμματέα.

Η Μελίνα Μερκούρη, ο Θοδωρος Πάγκαλος, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Σημίτης προόριζαν για τη θέση τον Παρασκευά Αυγερινό. Μόνο που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε άλλη άποψη! Και στη συνεδρίαση, δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω…

«Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Δεν πρόκειται να υποκύψω. Δέχομαι την πρόκληση. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος», είπε στην ομιλία του.

Με την πρόταση προέδρου και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ συντάσσεται ο Γιώργος Γεννηματάς. Σε εκείνον άλλωστε αποδίδεται η φράση: «Χωρίς τον Άκη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ».

Πέρα όμως από σημείο συνάντησης πολιτικών προσώπων, ο Πεντελικόν έχει παίξει το δικό του ρόλο και στο… ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι! Το 2002 ο Μάκης Ψωμιάδης, τότε διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, αποφασίζει τη μεγάλη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Ένωση, μετά από την “προδοσία” και τη συνεργασία του “Ντούσκο” με τον Ολυμπιακό.
Ψωμιάδης και Μπάγεβιτς συναντώνται στο φημισμένο ξενοδοχείο την ώρα που οργανωμένοι οπαδοί της Ένωσης έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο κατά της επιστροφής Μπάγεβιτς στη Φιλαδέλφθεια (σ.σ. υπήρχε ακόμα).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ