Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Εύα Καϊλή: Χρειάζεται ρύθμιση για φορολογία υπέρ κρατών μελών ΕΕ

Πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση στην ΕΕ για τη φορολογία, η οποία θα είναι προς όφελος των κρατών μελών και όχι των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται τις διαφορές στα φορολογικά συστήματα, για να πετύχουν τη μικρότερη δυνατή φορολόγηση των κερδών τους, ανέφερε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Εύα Καϊλή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Κύπρο, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η κ. Καϊλή αναφέρθηκε στις εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε τον περασμένο μήνα προκειμένου να εξετάσει τις φορολογικές συμφωνίες τύπου “tax ruling”.

Το αίτημα για σύσταση της επιτροπής προέκυψε στον απόηχο της δημοσιοποίησης των LuxLeaks, του σκανδάλου που αφορά τις συμφωνίες για ευνοϊκότερη φορολόγηση πολυεθνικών, με εμπλοκή του Λουξεμβούργου, αλλά και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, εταιρείες εκμεταλλεύονται τις διαφορές στα φορολογικά καθεστώτα των κρατών μελών για να πληρώνουν τον μικρότερο δυνατό φόρο.

Η Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι σύμφωνα με μια έρευνα, τα χρήματα που χάνονται υπολογίζονται στο 1 τρισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν το πραγματικό ποσό ανέρχεται στο 1/3 αυτού, πρόκειται για πολλά χρήματα, με το πρόβλημα να εστιάζεται στο ότι το κέρδος δεν φορολογείται εκεί που παράγεται.

Η κ. Καϊλή, εισηγήτρια της Ετήσιας Έκθεσης για την Φορολογία του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι το θέμα επηρεάζει δυνητικά και την Κύπρο, μέσω της φορολόγησης παραχθέντος πλούτου σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με συνέπεια να χάνονται χρήματα, κυρίως από το Νότο προς το Βορρά.

Είπε ότι ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κινηθεί πιο γρήγορα στο θέμα και πρόσθεσε ότι μέσω της συνεργασίας Σ&Δ και ΕΛΚ, υπάρχει η βούληση να μειωθεί το πεδίο για τις πολυεθνικές να «κλέβουν» τα κέρδη τους σε μια χώρα και να τα φορολογούν σε άλλη.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα δεκαετιών που δεν αφορά μια χώρα και είπε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεσμεύτηκε εντός του 2015 να προχωρήσει, πέραν της άρσης του απορρήτου και της ονομαστικοποίησης των offshore, στη συμφωνία με τρίτες χώρες, για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ανέφερε τέλος ότι στην ΕΕ θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση που θα είναι προς όφελος των κρατών μελών, βάσει της οποίας θα ισχύει για παράδειγμα ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς στην Κύπρο για τις τράπεζες και ένα ευνοϊκότερο καθεστώς στην Ελλάδα για τους εργαζομένους.

Έτσι, η κάθε χώρα θα έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, χωρίς αυτό να επιτρέπει να δημιουργούνται τεράστιες ανισότητες και φοροδιαφυγή, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


sigmalive.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ