Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Του Γιάννη Χριστόπουλου

Προς κυβέρνηση που ακροβατεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας: ΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ. Δεν φτάνουν οι παρελάσεις και το φρέσκο πρόσωπο του Τσίπρα. Σε λίγο θα κληθείτε να εφαρμόσετε σκληρά μέτρα, όλος ο πλανήτης αυτό αναφέρει καθημερινά, μην κάνετε τα κορόιδα. Ιδού μια προσφορά του…καταστήματος, ένα σχέδιο επείγουσας δράσης για σας:

Πάρτε την αναλυτική λίστα των μεταρρυθμίσεων που σίγουρα έχετε στην κατοχή σας (π.χ. 100 προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις κάθε είδους, οικονομικές, θεσμικές, πολιτικές, για κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής), ομαδοποιήστε τες, σε π.χ. 10 μεγάλες κατηγορίες, και φτιάξτε 10 αντίστοιχες επιτροπές ταχείας μελέτης. Αναθέστε σ’ αυτές τις επιτροπές εντός των επόμενων 15 ημερών (δεσμευτική διορία χωρίς εξαιρέσεις) την εκπόνηση αναλυτικής έκθεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναλάβει και, αφού τις πάρετε στα χέρια σας, ξεκινήστε αμέσως την εφαρμογή τους, σε συνεννόηση και με τους δανειστές της χώρας.

Κάθε επιτροπή πρέπει να έχει 5-9 μέλη, απολύτως σχετικά με το αντικείμενο, έναν επικεφαλής συντονιστή, έναν κοστολόγο, εμπειρογνώμονες, υπηρεσιακά στελέχη από το αντίστοιχο υπουργείο. Κομματόσκυλα που δεν έχουν σχέση με το θέμα αποκλείονται.

Κάθε επιτροπή θα έχει 3-5 μέρες διορία για να μαζέψει το υλικό που αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει, παλαιότερες μελέτες, ειδικές εκθέσεις, συμβουλές από τεχνοκράτες, 3-5 μέρες για να αποκτήσει επαφή και συνεργασίες με ανθρώπους της αγοράς αν χρειάζεται. Όλα αυτά ταχύτατα, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Αφού μαζευτεί το υλικό και έχουν εγκατασταθεί οι επαφές με εξειδικευμένα πρόσωπα (π.χ. της αγοράς), αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η σύνταξη της έκθεσης εφαρμογής των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Κάθε έκθεση πρέπει να έχει τα εξής στοιχεία απαραιτήτως:
1) Αναλυτική περιγραφή της μεταρρύθμισης.
2) Τρόπος εφαρμογής της μεταρρύθμισης (ιδίως δυνατότητες του κράτους να την εφαρμόσει).
3) Συνέπειες της εφαρμογής της μεταρρύθμισης (κοινωνικό κόστος, αναπτυξιακή συμβολή, θεσμική επίπτωση).
4) Χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης.
5) Κοστολόγηση της μεταρρύθμισης κατά προσέγγιση.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ταχύτατα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Μέσα σε 15 μέρες από τη συγκρότηση των επιτροπών, πρέπει να έχουν παραδοθεί οι εκθέσεις εφαρμογής 100 τουλάχιστον μεταρρυθμίσεων. Οι συντονιστές και τα μέλη των επιτροπών πρέπει να νιώθουν ότι επιτελούν εθνικό έργο σωτηρίας, πρέπει να δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς διακοπή μέχρι να ετοιμάσουν τις αναλυτικές εκθέσεις τους.

Τόποι εργασίας: Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Ανάπτυξης, άλλοι πρόσφοροι κυβερνητικοί χώροι με υπολογιστές και διευκολύνσεις.

Πολιτικοί Υπεύθυνοι-Υπερσυντονιστές: Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Σταθάκης. Η συμβολή και των λοιπών μελών της κυβέρνησης, κατά περίπτωση, είναι απαραίτητη.

Αν δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για σύσταση 10 επιτροπών, κάντε 5 καλές τεχνοκρατικές επιτροπές και δώστε τους μεγαλύτερο όγκο δουλειάς με διορία π.χ. 20 ημερών. Μην περιμένετε τελειότητα σε 20 μέρες αλλά σίγουρα θα υπάρξει αρκετά καλό αποτέλεσμα αν γίνει σοβαρή και σκληρή δουλειά, με καλό και υπεύθυνο συντονισμό. Αλλά εν πάση περιπτώσει ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ, γιατί ο χρόνος τελειώνει και σας βλέπω να φεύγετε νύχτα. ΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ