Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ζήτηση για καταλύματα Airbnb τους επόμενους μήνες και το κρας τεστ σε σχέση με το 2019

Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο (μήνα με μεγάλη τουριστική κίνηση και υψηλές πληρότητες τόσο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όσο και στην Αθήνα) η μεγάλη ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, με την αύξηση σε διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με πέρσι τον ίδιο μήνα, να φτάνει το 32,8%.

Όπως δείχνουν επίσης στοιχεία της εταιρείας AirDNA, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, η αύξηση στις διανυκτερεύσεις αγγίζει το 28,6%.

Εντούτοις, η εικόνα αναφορικά με την ζήτηση παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και τη χρονιά πριν την πανδημία.

Έτσι, σε σχέση με το 2019, το φετινό χειμώνα (μήνες Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος) καταγράφονται 57% λιγότερες κρατήσεις και 9% λιγότερες σε σύγκριση με πέρσι, παρά το γεγονός πως μπαίνουμε σε εορταστική τροχιά και υπάρχει ενδιαφέρον για ταξίδια λόγω των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η εικόνα στην Αθήνα πάντως είναι διαφορετική. Συγκριτικά με πέρσι, οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας είναι υψηλότερες κατά 70% το Δεκέμβριο και 88% τον Ιανουάριο.

Εκρηκτική άνοδος στις καταχωρήσεις

Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πάντως στο γεγονός πως η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναπτύσσεται ραγδαία. Πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton με τίτλο: “Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπτώσεις στις Πόλεις και στους Πολίτες” για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είχε δείξει πως οι καταχωρήσεις σε πλατφόρμες αγγίζουν φέτος τις 215 χιλιάδες από 195 χιλιάδες το 2019 και μόλις 95 χιλιάδες το 2016, 129 χιλιάδες καταχωρημένα ακίνητα από 117 χιλιάδες και 57 χιλιάδες αντίστοιχα, 1,38 δισ. ευρώ φέτος το ύψος της δαπάνης για διαμονή και 45 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Μάλιστα φάνηκε πως η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν κατά 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως το ύψος της οικονομίας διαμοιρασμού, όπου περιλαμβάνονται και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, αγγίζει φέτος τα 3,37 δισ. ευρώ, από 2,9 δισ. το 2019.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την AirDNA η χώρα μας το καλοκαίρι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 61,8% στην ζήτηση σε σύγκριση με πέρσι, ενώ ξεχώρισε και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που αύξησαν τις διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019, με ποσοστό 24,1%, ερχόμενη δεύτερη (πρώτη η Γερμανία με ποσοστό 24,8% και τρίτη η Γαλλία με 21,9% ανάμεσα σε 20 χώρες της Ευρώπης).

Έρχονται αλλαγές

Με τα νούμερα των βραχυχρόνιων μισθώσεων να ανεβαίνουν διαρκώς, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγές στο θεσμικό καθεστώς. Σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει τις εξής προτεινόμενες παρεμβάσεις:

– Θα πρέπει να απαιτείται το ίδιο σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους εκμισθωτές και τα ακίνητά τους, δηλαδή το “ποιος”, “τι” και “πού”. Κατά τη συμπλήρωση της καταχώρισης, οι εκμισθωτές θα πρέπει να λαμβάνουν μοναδικό αριθμό καταχώρισης.

– Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκμισθωτές να προβάλλουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται κατά πόσον οι εκμισθωτές καταχωρίζουν και προβάλλουν τους σωστούς αριθμούς.

– Επιπλέον, θα πρέπει να κοινοποιούνται στις δημόσιες αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των μισθωτών μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Για τις μικρές και τις πολύ μικρές πλατφόρμες προβλέπονται δυνατότητες απλούστερης κοινοποίησης.

– Τα δεδομένα θα συμβάλλουν, σε συγκεντρωτική μορφή, στις στατιστικές για τον τουρισμό που παράγει η Eurostat.

– Τα κράτη-μέλη θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου διαφάνειας και θα θεσπίσουν σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του εν λόγω κανονισμού.

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι

Οι ξενοδόχοι ζητούν θέσπιση ανώτατου ορίου 90 ημερών ετησίως, για όλη τη χώρα (που να μειώνεται σε 60 σε περιπτώσεις όπως των νησιών κάτω των 10.000 κατοίκων ή σε περιοχές με χαμηλή μέση πληρότητα των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων), δύο ακίνητα κατ’ ανώτατο όριο ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή, ο οποίος είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο, να υπάρχουν τέλη διαμονής παρεπιδημούντων υπέρ ΟΤΑ, τέλη καθαριότητας και φόρος διαμονής, αλλά και υψηλότερο φόρο εισοδήματος για τη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με τη μακροχρόνια.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ