Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Τσίπρας για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης – Επίθεση σε όλα τα μέτωπα στη Βουλή

Στην κοινωνική πολιτική, θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παρουσίασε χθες το βράδυ αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο συνδέεται άμεσα με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια στη ζωή των πολιτών: Δημιουργία Τράπεζας Στέγης, κατάργηση του πτωχευτικού Νόμου της ΝΔ, ολική επαναφορά της προστασίας πρώτης κατοικίας για ευάλωτους και μεσαία τάξη, σημαντική οικονομική ενίσχυση των ενοικίων.

Κατά την εκτίμηση ωστόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συζήτηση δεν μπορεί παρά να επεκταθεί σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας από την κατάρρευση του κυβερνητικού ισχυρισμού περί σκευωρίας για τη Novartis και τις τρομακτικές επιπτώσεις της ακρίβειας έως και τη χθεσινή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την οποία ο πρωθυπουργός κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «προσπάθησε να ψάξει σωσίβιο για τα σημερινά του αδιέξοδα στο 2015» την ώρα που γυρίζει την χώρα σε συνθήκες ανασφάλειας και κοινωνικής κρίσης. Όλα αυτά βέβαια με φόντο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εκλογές το Φθινόπωρο, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί δρομολογημένες. Στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας στα social media: «Μετά την επίθεση του Malik Azmani αντιπροέδρου της ομάδας Μακρόν στην Ευρωβουλή, για την κατάντια της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απαντά κραδαίνοντας “Αυγή” και “Δημοκρατία”. Ευχαριστούμε που είστε τόσο μεγαλόκαρδος και αφήνετε τις εφημερίδες να κυκλοφορούν στα περίπτερα».

Δες μέσα σε 1′ πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Η σημερινή «συνάντηση» του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή αναμένεται να είναι μετωπική με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητεί απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και για το σκάνδαλο Novartis για το οποίο ο κ. Γεωργιάδης είπε «πάμε παρακάτω» αλλά και για την απροθυμία του να προϊδεάσει για τις προθέσεις του σχετικά με τις εκλογές ώστε να εξασφαλιστεί μία ομαλή εκλογική πορεία.

Ως προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την στεγαστική κρίση. Ο κεντρικός πυλώνας των προτάσεων που παρουσίασε το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζεται στη δημιουργία Τράπεζας Στέγης από:α. Κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα) για αγορά ή ενοικίαση. β. κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους για αγορά ή ενοικίαση. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γ. κυρίως κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3,5 ή χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τούς δοθεί από το κράτος.

Το πακέτο κινήτρων περιλαμβάνει:

  • Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ
  • εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο
  • ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό
  • ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη
  • εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε πως για τις ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται και από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων. Επιπλέον για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών δημιουργείται Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Ο δεύτερος άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας τον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb και την αντιμετώπιση της φούσκας των ακινήτων. Η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του Airbnb αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της συνεχούς αύξησης τιμών αγοράς και ενοικίων κατοικίας, της δημιουργίας νέας φούσκας ακινήτων εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ανέφερε επίσης, πως η πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% από την αρχή του νέου έτους στο 55% των περιοχών της χώρας, αλλά και η αύξηση του κόστους κατασκευής νέων κατοικιών ενισχύει τη φούσκα ακινήτων δηλαδή τα υπερτιμημένα ενοίκια και το κόστος αγοράς. Σε σχέση λοιπόν με τα airbnb ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκρίνισε ότι πρέπει να μπουν κανόνες και αρχές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά και της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το σχέδιο προβλέπει:

Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος
Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή
Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3-4 μήνες ως airbnb.

O τρίτος άξονας του σχεδίου αφορά την προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή με στόχο την επανάκτηση του δικαιώματος στην στέγη των νέων και ειδικότερα των νέων ζευγαριών 24-44 ετών. Το σχέδιο προβλέπει :

Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών. Η επιδότηση αυξάνεται από 70 σε 140 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό για ένα μέλος και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά. Αντιστοίχως αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Από 7.000 ευρώ σε 14.000 ευρώ για την επιδότηση νοικοκυριού με ένα μέλος και από 17.500 ευρώ σε 35.000 ευρώ για την επιδότηση ζευγαριού με δύο παιδιά. Το σύνολο των δικαιούχων θα φθάσει τις 150.000 νοικοκυριά 25-44 ετών. Με συνολικό επιπλέον κόστος 255 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο και για την Ψηφιακή Διαχείριση και Διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ), με τη θέσπιση νόμου-πλαισίου για την στέγη και την κεντρική δομή του κράτους σε επίπεδο υφυπουργείου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ