Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι – Έκτακτη ενημέρωση σήμερα από τον ΕΟΔΥ

Στην πλήρη εξέλιξή του είναι το έκτο επιδημικό κύμα, καταγράφοντας πλέον και περισσότερους θανάτους. Το Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των θανάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ – ξεπέρασαν τους 20 και τις δύο ημέρες – ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς η χώρα μας εδώ και καιρό έχει “ρίξει” το συγκεκριμένο δείκτη όπως και τους υπόλοιπους “σκληρούς” σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η ανησυχία έχει ενταθεί, οι επιστήμονες είναι όμως αισιόδοξοι ότι εμβολιασμοί και νόσηση θα δημιουργήσουν ένα .. τείχος προκειμένου να μην πιεστεί σε σοβαρό βαθμό το ΕΣΥ.

Διευκρινίσεις για το τρέχον επιδημικό κύμα, αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης και ανάλυση σε σχέση με το τι αναμένεται από εδώ και στο εξής, θα δοθούν σε σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε τελευταία του έκθεση προβλέπει αυξητικές τάσεις σε κρούσματα και θανάτους και αυτή την εβδομάδα, έως τις 10 Ιουλίου.

Ειδικότερα, στοιχεια από δέκα χώρες δείχνουν σταθερές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, φτάνοντας τις 6,7 νέες εισαγωγές λόγω Covid ανά 100.000 πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, σε 20 από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα στο ECDC (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία).

Αυξητικές τάσεις προβλέπονται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε τρεις από τις δέκα χώρες που παρέχουν στοιχεία (Λετονία, Λιχτενστάιν και Σλοβενία). Επίσης, εκτιμάται πως θα υπάρξει αύξηση και στους θανάτους σε έξι από τις 30 χώρες που αναφέρουν τα δεδομένα τους στο ECDC (Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα και Νορβηγία), γεγονός που ήδη είναι εμφανές στην Ελλάδα όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Χθες, πάντως ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο για Κυριακή, ημέρα που τα περιστατικά που ανακοινώνονται αντανακλούν σε πολύ μικρότερο αριθμό τεστ σε σχέση με τις καθημερινές. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 11.629 νέα περιστατικά και 2197 επαναλοιμώξεις, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 13826 έναντι 10886 την περασμένη Κυριακή. Οι διασωληνωμένοι παρουσιάζουν πολύ μικρή αύξηση (98 έως χθες), ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έδειξαν χθες σημάδια μικρής υποχώρησης (265 ημερήσιες εισαγωγές έναντι 326 δύο ημέρες πριν).

Για την ώρα δε γίνεται λόγος για περιοριστικά μέτρα, καθώς οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να υπαγορεύουν ότι το επιδημικό κύμα θα κινηθεί ελεγχόμενα.

Σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στην οποία παρευρέθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Κρήτη, επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα στο πλαίσιο του νέου κύματος της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού, ωστόσο δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ.

“Από τις 600 κλίνες Covid ΜΕΘ που είχαμε, από τη στιγμή που έχουμε κάτω από 100 διασωληνωμένους, οι 200-250 έχουν δοθεί για άλλα περιστατικά” σημείωσε ο κ. Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς το προσωπικό στα νοσοκομεία δε σταματάει να πιέζεται, γιατί όταν πέφτει η επίπτωση της πανδημίας ανεβαίνουν τα non Covid περιστατικά και τα χειρουργεία που είχαν μείνει πίσω.

Παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί με την έννοια της υποχρεωτικότητας οι επιστήμονες και η κυβέρνηση τονίζουν τη σημασία της χρήσης μάσκας, τήρησης αποστάσεων και υγιεινής των χεριών προκειμένου να μην αυξηθούν περαιτέρω οι μολύνσεις.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ