Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας συγκλονίζει τη χώρα – Πυροβόλησαν 25χρονο Αφροαμερικανό

Συγκλονίζει νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, καθώς αστυνομικοί εμπλέκονται σε πυροβολισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα ένας άοπλος μαύρος νεαρός να πέσει νεκρός. Ο 25χρονος έφερε 60 τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με ιατροδικαστή.

Ο Τζέιλαντ Γουόκερ, 25 ετών, καταδιώχθηκε από τους αστυνομικούς όταν επιχείρησε να διαφύγει από έλεγχο της τροχαίας, την περασμένη εβδομάδα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αστυνομία του Άκρον, στο Οχάιο, έδειξε πολλά βίντεο, ένα εκ των οποίων -όπως ισχυρίζεται- δείχνει πυροβολισμό προερχόμενο από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 25χρονος.

Έπειτα από καταδίωξη αρκετών λεπτών, ο Γουόκερ πήδηξε έξω από το αυτοκίνητό του και έτρεξε να φύγει. Οι αστυνομικοί λένε ότι φάνηκε σαν να στρέφεται προς αυτούς, που εκείνη τη στιγμή τον καταδίωκαν. Αργότερα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ένα όπλο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γουόκερ, Μπόμπι Ντιτσέλο, είπε στους δημοσιογράφους ότι «τον ανησυχεί πολύ» ο ισχυρισμός των αστυνομικών πως ο Γουόκερ πυροβόλησε εναντίον τους από το αυτοκίνητό του. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον βίαιο θάνατο του 25χρονου.

«Θέλουν να τον μετατρέψουν σε μασκοφόρο, οπλισμένο τέρας. Και σας ρωτώ, ενώ τρέχει να φύγει, ποιο είναι το λογικό; Να τον πυροβολήσεις και να τον σκοτώσεις; Όχι, αυτό δεν είναι λογικό».

Το απόγευμα του Σαββάτου, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του Άκρον κρατώντας σημαίες του κινήματος Black Lives Matter και φωνάζοντας «Δικαιοσύνη για τον Τζέιλαντ».

Δεν είναι σαφές πόσες σφαίρες χτύπησαν τον Γουόκερ, όμως τα βίντεο από τις κάμερες που έφεραν επάνω τους οι αστυνομικοί τους δείχνουν να τον πυροβολούν δεκάδες φορές. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Στίβεν Μάιλετ, ο ιατροδικαστής ακόμη προσπαθεί να καθορίσει πόσα από τα 60 τραύματα ήταν «εισόδου» των σφαιρών και πόσα «εξόδου». Όπως λέει επίσης ο ίδιος, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον Γουόκερ, αφού τον πυροβόλησαν, όμως ήταν ήδη νεκρός.

Οι οκτώ αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών. Υποστηρίζουν ότι νόμιζαν πως θα τους πυροβολούσε όταν βγήκε από το αυτοκίνητό του και αντέδρασαν θεωρώντας τον πιθανή απειλή.

Ο δήμος του Άκρον, στο Οχάιο, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ματαιώθηκαν και δύο εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για την 4η Ιουλίου, μετά τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Οι διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, την Κυριακή, ήταν ειρηνικές όμως στη συνέχεια, και παρά την έκκληση της οικογένειας του Γουόκερ να μην σημειωθούν επεισόδια, η αστυνομία του Άκρον κήρυξε παράνομη μια συγκέντρωση, λόγω «καταστροφής περιουσίας». Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι WKYC-TV.

Ο δήμαρχος Νταν Χόριγκαν είπε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, μέχρι νεωτέρας. «Καταγράψαμε σημαντικές υλικές ζημιές στο κέντρο του Άκρον. Έχουν σπάσει τα παράθυρα σε μικρές επιχειρήσεις κατά μήκος της Μέιν Στριτ. Δεν θα ανεχθούμε την καταστροφή περιουσιών ή τη βία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 149 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 149 Η εμφάνιση της Ελένης ταράζει την Ειρήνη, η...