Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε.Καϊλή σε Κομισιόν: “Να αφαιρεθεί το πρόσθετο κόστος στο πετρέλαιο για τα κράτη-μέλη που εφαρμόζουν πλήρως τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας”

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκτη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τις οικονομικές ανισότητες που δημιουργούνται, κατέθεσε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Εύα Καϊλή.

Πιο συγκεκριμένα,  αναφέρθηκε στα πέντε κράτη-μέλη που λαμβάνουν πετρέλαιο από τον αγωγό Druzhba, εξαιρούμενα από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό, ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Έχει εκτιμήσει η Επιτροπή την έκπτωση από την οποία επωφελούνται αυτές οι πέντε χώρες»;

Παράλληλα, αφού υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη ανισορροπία αυξάνει τον πληθωρισμό εντός της Ένωσης, δημιουργώντας δύο κατηγορίες ευρωπαϊκών χωρών-πελατών πετρελαίου, ρώτησε αν υφίσταται συγκεκριμένη στρατηγική για την εξάλειψη του πρόσθετου κόστους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στις χώρες που εφαρμόζουν πλήρως τις κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αποτεινόμενη στην Κομισιόν, διερωτήθηκε ποια αρχή είναι αρμόδια να εξετάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εταιρειών που επωφελούνται από την συγκεκριμένη απόφαση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Εύας Καϊλή:

Θέμα: Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 & 31 Μαΐου 2022, συμφώνησε ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα αφορά το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη της ΕΕ, με το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών να εξαιρείται προσωρινά.

Ο αγωγός Druzhba παραδίδει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, απευθείας από τα διυλιστήρια της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, οι οποίες εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Ο αγωγός Druzhba αντλεί περίπου 750.000-800.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, με δυνατότητα έως και 1,4 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Η παραπάνω κατάσταση αυξάνει περαιτέρω τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και δημιουργεί δύο κατηγορίες ευρωπαϊκών χωρών-πελατών πετρελαίου: χώρες που εφαρμόζουν το εμπάργκο και χώρες που δεν το εφαρμόζουν.

Υπό το φως των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει εκτιμηθεί η έκπτωση από την οποία επωφελούνται οι 5 αυτές χώρες οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από το εμπάργκο, δεδομένου ότι οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου είναι με έκπτωση και πιθανώς με μακροχρόνιες συμβάσεις σε χαμηλότερες συμφωνημένες τιμές;

2. Ποια αρχή είναι αρμόδια να εξετάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων και των εργοστασίων του ίδιου κλάδου που επωφελούνται από αυτή την εξαίρεση στις χώρες τους;

3. Υπάρχει στρατηγική για την εξάλειψη του πρόσθετου κόστους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις χώρες που εφαρμόζουν πλήρως τις κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ