Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ στον Ερντογάν: Σεβαστείτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Euractiv.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ”, αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας”.
Ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ στον Ερντογάν: Σεβαστείτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων τη Δευτέρα, ένας διπλωμάτης είπε ότι “δεν είναι πιθανό” η Τουρκία να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

“Ο Ερντογάν θα μπορούσε να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μόνο εάν το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν επιλυόταν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης για να αποσπάσει την προσοχή από το κύριο πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών”, είπε ο διπλωμάτης.

“Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει ήρεμα, όπως πάντα, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να διατυπωθούν τέτοιοι παράλογοι ισχυρισμοί”, πρόσθεσε η πηγή.

“Η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου”.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δημοσιεύματα που φέρουν διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα θέσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

“Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και απαντούμε με επιχειρήματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”, προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου και καταλήγει: “Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά”.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ