Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Ο ακροαριστερός Μελανσόν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν θα γίνει πρωθυπουργός

Η ενωμένη Αριστερά στη Γαλλία κατάφερε μεν να αντικαταστήσει τη Δεξιά στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά όχι και τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Εμανουέλ Μακρόν με τον Ζαν Λικ Μελανσόν πρωθυπουργό.

Η πρόκληση, ωστόσο, για τη Nupes, όταν κατακαθίσει ο κονιορτός από τα πανηγύρια, θα είναι να παραμείνει ενωμένη καθώς η παράταξη Μακρόν αναζητεί συμμάχους και στη μετριοπαθή αριστερά για να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Η συμμαχία, που συστεγάζει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή, ευρωσκεπτικιστή βετεράνου Μελανσόν, σημείωσε σπουδαία εκλογική επιτυχία εξασφαλίζοντας 142 έδρες και ποσοστό 32,6% αφού στην προεκλογική καμπάνια έταζε επιστροφή του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 60 έτη, αύξηση του κατώτατου μισθού και επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών. Ωστόσο, στο εσωτερικό της αριστερής συμμαχίας υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων σε σειρά θεμάτων, από εκείνα που αφορούν στην Ευρώπη, μέχρι τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και την αστυνόμευση, διαφορές που παραμέρισαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά θα μπουν πλέον στο σταυρόνημα των αντιπάλων.

«Η καταστροφή του προεδρικού κόμματος έχει ολοκληρωθεί και δεν φαίνεται καθαρή πλειοψηφία», πανηγύρισε χθες το βράδυ ο Μελανσόν επευφημούμενος από τους οπαδούς του. «[Το εκλογικό αποτέλεσμα] είναι η αποτυχία του μακρονισμού και η ηθική αποτυχία όσων μας κάνουν διαλέξεις», πρόσθεσε. Ένας από τους υπαρχηγούς του Μελανσόν, ο Κλεμαντέν Οτέν υπογράμμισε ότι η έκβαση της κάλπης συνιστά «δικαίωση της στρατηγικής της αριστεράς». «Πρόκειται για μια συσπείρωση των δυνάμεων για έναν κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό στη βάση μιας βαθιάς αλλαγής της κοινωνίας», είπε.

Αλλά πέρα από τις θριαμβολογίες το ερώτημα είναι κατά πόσον η αριστερή συμμαχία θα διατηρήσει αρραγές το μέτωπο κατά της κυβέρνησης Μακρόν. Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν θα θέλει να ηγηθεί της αριστεράς στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά με τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους να μπορούν να συγκροτήσουν δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες δεν είναι δεδομένο ότι θα στηρίζουν το κόμμα του Μελανσόν σε όλες τις κόντρες του με την κυβερνητική, σχετική έστω, πλειοψηφία.\

Διάσταση απόψεων στην αριστερή συμμαχία

Ήδη από χθες το βράδυ ανώτερα στελέχη του στρατοπέδου Μακρόν προσπάθησαν να βάλουν σφήνες στις διάφορες φράξιες της συμμαχίας Nupes, κατηγορώντας την«Ανυπότακτη Γαλλία» ως κόμμα των άκρων και μη εποικοδομητική δύναμη στο Κοινοβούλιο την περασμένη πενταετία. «Πόσες φορές ενώσατε τις δυνάμεις σας με την ακροδεξιά στη Βουλή;», ρώτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν Μορετί τον Μανιουέλ Μπομπάρ, στέλεχος του κόμματος του Μελανσόν, σε διαξιφισμό τους στη γαλλική κρατική τηλεόραση. «Τα άκρα ενώνονται», σχολίασε.

Για την Κορίν Ναρασιγκέν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εξέλεξε δύο Γάλλους προέδρους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον θα επιβιώσει η αριστερή συμμαχία, ή αν αποτέλεσε απλώς έναν ευκαιριακό εκλογικό συνασπισμό. «Όπως συμβαίνει και με άλλες συμμαχίες στην Ευρώπη θα συμφωνούμε σε κάποια θέματα και θα διαφοροποιούμαστε σε άλλα. Είναι ένα πείραμα, είναι η πρώτη φορά που εκλέξαμε μια τέτοια διακομματική συμμαχία κι είναι ευθύνη μας έναντι των ψηφοφόρων [να την κρατήσουμε ενωμένη]», δήλωσε στο Reuters.

Tην ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ σε μια ένδειξη του πώς θα κινηθεί η παράταξη Μακρόν το επόμενο διάστημα – έτεινε κλάδο ελαίας σε ορισμένους πολιτικούς αντιπάλους: «Υπάρχουν μετριοπαθείς στην αριστερά και τη δεξιά, σοσιαλιστές μετριοπαθείς… Υπάρχουν άνθρωποι που θα σταθούν στο πλευρό μας σε ορισμένα νομοσχέδια. Τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλους εκείνους που θέλουν να συνδράμουν να πάει η χώρα μπροστά», δήλωσε στο δεύτερο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 145-146

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 145-146 Επεισόδιο 145 Ο τραυματισμός της Αμαλίας...