Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Fuel Pass: Live η εξειδίκευση των μέτρων για το επίδομα βενζίνης

Το νέο ενισχυμένο πακέτο μέτρων για το επίδομα βενζίνης ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το Fuel Pass 2 είναι ενισχυμένο σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ενώ η νέα επιδότηση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η νέα παρέμβαση απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς και διαμορφώνεται στα 80 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και στα 100 ευρώ για τα νησιά, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν την κάρτα (και όχι την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό) θα έχουν:

  • 80 ευρώ για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή
  • 100 ευρώ για το αυτοκίνητο στα νησιά
  • 60 ευρώ για μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική Ελλάδα και 70 στα νησιά

Τα εν λόγω ποσά καλύπτουν το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος και αφορούν μόνο όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα Fuel Pass 2 στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η αύξηση του bonus κρίθηκε απαραίτητη καθώς στο Fuel Pass 1 πάνω από το 80% των δικαιούχων.

Η νέα παρέμβαση απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «οι λόγοι που μπορούμε να δώσουμε υψηλότερη επιδότηση στα καύσιμα είναι οι εξής: Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλός το 2021, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, η αυξημένη ανάπτυξη έχει σημαντική αντανάκλαση στα δημόσια έσοδα, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ιδιαιτέρως αυξημένα (σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία).

Ολα αυτά συμβαίνουν παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται η οικονομία μας, λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε (όσο το δυνατόν πιο δίκαια) την επίπτωση που έχουν στα νοικοκυριά, οι διεθνείς αυτές εξελίξεις».

Πρόκειται για μια αύξηση 80% σε σχέση με την προηγούμενη επιδότηση. Το υπολογιζόμενο κόστος του Fuel Pass 2 είναι 200 εκατ. ευρώ

Με τη νέα αυξημένη παροχή, ένας οδηγός στην Αττική θα πληρώνει για παράδειγμα 1,96 ευρώ την βενζίνη, που σήμερα φτάνει στα 2,40 ευρώ.

Το περίγραμμα των μέτρων έδωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο του υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση των ποσών στο επίδομα βενζίνης για συγκεκριμένη κατανάλωση ως εξής:

Τα νέα μέτρα αφορούν επιδότηση από τα 45 ευρώ που ήταν που ήταν για το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος στα 80 ευρώ (26,6 ανά μήνα) για το επόμενο διάστημα.
Για την νησιωτική Ελλάδα η επιδότηση του Fuel Pass τοποθετείται στα 100 ευρώ από 55 ευρώ που ήταν για το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος. Δηλαδή υπολογίζεται σε 33,3 ευρώ ανά μήνα για τους δικαιούχους.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα:

Για τις μοτοσικλέτες η τρίμηνη επιδότηση θα φτάνει στα 60 ευρώ από 35 ευρώ.
Η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου κίνησης (diesel) παραμένει ως έχει για το επόμενο τρίμηνο (χωρίς αύξηση του ποσού) στα 0,12 ευρώ το λίτρο που φτάνει στα ,015 ευρώ το λίτρο με το ΦΠΑ
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 44 λεπτών το λίτρο για τα πρώτα 180 λίτρα καυσίμου. Η επιδότηση άλλωστε καλύπτει 60 λίτρα καυσίμου το μήνα, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ