Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών

Άνοιξε πριν από λίγο η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων που αφορά στην αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Η πλατφόρμα άνοιξε για όσους ενδιαφερόμενους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει σταδιακά για όλους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση θα ανέλθει από 30% έως 50% με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα κυμανθεί από τα 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 5 Ιουλίου, ενώ οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως 16 Σεπτεμβρίου. Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχους επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις αντικατάστασης συσκευών, μοριοδοτούνται με βάση τέσσερα κριτήρια που είναι το εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, η ύπαρξη ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα εξαρτώμενα μέλη μιας οικογένειας.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει και στην συνέχεια θα μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής. Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο ώστε να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή. Το κουπόνι αποδεσμεύεται και στην περίπτωση ακύρωσης μιας παραγγελίας πριν την ολοκλήρωση της πώλησης.

Κάθε ωφελούμενος που αγοράζει νέα συσκευή υποχρεούται να παραδώσει μια αντίστοιχης κατηγορίας παλαιότερη συσκευή στον προμηθευτή προς ανακύκλωση. Η παράδοση γίνεται πάντοτε στο κατάστημα λιανικής από το οποίο αγοράζεται η νέα, επιδοτούμενη, συσκευή.

Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει η δυνατότητα μείωσης έως 40% της κατανάλωσης ανά έτος, η οποία σε επίπεδο λογαριασμού μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το εισοδηματικό κριτήριο

Για να κατηγοριοποιηθούν οι δικαιούχοι λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ) που υπολογίζεται ως ο μέσος όρος του εισοδήματος κάθε μέλους της οικογένειας (σύζυγος και εξαρτώμενα παιδιά), δηλαδή οικογενειακό εισόδημα δια τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής: στην πρώτη κατηγορία όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του 2020, οι οποίοι θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής, στη δεύτερη μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ που θα επιδοτηθούν με 45% στην τρίτη από 10.000 έως 20.000 ευρώ με 35% και στην τέταρτη άνω των 20.000 ευρώ που θα λάβουν το 30%.

Οι κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

ΕΙΣμ≤ 5.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1Π εισοδηματική κατηγορία.
5.000€ < ΕΙΣμ≤ 10.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2Π εισοδηματική κατηγορία.
10.000€ < ΕΙΣμ≤ 20.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3Π εισοδηματική κατηγορία.
20.000€ ≤ ΕΙΣμ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 4Π εισοδηματική κατηγορία.

Το μέσο ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται ως το πηλίκο του συνολικού εισοδήματος δια τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Για παράδειγμα μια τριμελής οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί και εισόδημα 40.000 ευρώ έχει μέσο οικογενειακό εισόδημα 13.333 ευρώ.

Το ποσό που επιδοτείται αντιστοιχεί στην τιμή μιας ηλεκτρικής συσκευής σε μετρητά καθώς δεν μπορεί να επιδοτηθούν τόκοι σε περίπτωση καταβολής με κάρτες.

Εφόσον επιλεγεί η πληρωμή σε δόσεις τότε πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται η συνολική αξία τοις μετρητοίς. Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται επίσης κόστη μεταφοράς, εγκατάστασης, εξαρτήματα, κ.α.

Κάθε δικαιούχος που αγοράζει νέα συσκευή υποχρεούται να παραδώσει μια αντίστοιχης κατηγορίας παλαιότερη στον προμηθευτή προς ανακύκλωση. Η παράδοση γίνεται πάντοτε στο κατάστημα λιανικής από το οποίο αγοράζεται η νέα, επιδοτούμενη, συσκευή.

Πώς όμως διαμορφώνεται το ύψος της επιδότησης; Το παρακάτω παράδειγμα, δείχνει τί ποσό θα λάβει μια οικογένεια που ανήκει στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία. Αγοράζοντας ένα κλιματιστικό 12.000 btu/h με τιμή αγοράς 558 ευρώ, το ποσοστό ενίσχυσης βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας (45%) είναι 202,50 ευρώ ( 450 Χ 45% = 202,50 ευρώ).

Επειδή όμως είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία κουπονιού προ ΦΠΑ (290,32 ευρώ) για αυτή την εισοδηματική κατηγορία και γι’ αυτό τον τύπο κλιματιστικού, η επιδότηση θα εφαρμοστεί στο σύνολο της καθαρής αξίας αλλά και στο σύνολο του ΦΠΑ και το κουπόνι θα φτάσει τα 251,10 ευρώ.

ΑΜΕΑ

Ως οικογένεια με μέλος ΑΜΕΑ λογίζεται η οικογένεια της οποίας ο αιτών/αιτούσα ή σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά έχουν αναπηρία μεγαλύτερη του 67%.

Στην περίπτωση που η οικογένεια δεν έχει μέλος ΑΜΕΑ κατά τα ανωτέρω, τότε το κριτήριο Κ2 λαμβάνει τιμή 0.
Στην περίπτωση που η οικογένεια έχει μέλος ΑΜΕΑ κατά τα ανωτέρω, τότε το κριτήριο Κ2 λαμβάνει τιμή 100.

Μονογονεϊκές Οικογένειες

Η οικογένεια θα λογίζεται ως μονογονεϊκή εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Έχει υποβληθεί μία ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους αναφοράς (2020), στην οποία ο αϊτών είναι καταχωρημένος ως Υπόχρεος.
Έχει δηλωθεί τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο στον πίνακα 8.1 της παραπάνω δήλωσης.

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

Παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και

παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Η πλατφόρμα ( Alazosyskevi.gov.gr ) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ

21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2

22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234

23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456

24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678

25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή.

Με άλλα λόγια δεν μπορώ να αγοράσω κλιματιστικό για το εξοχικό μου και να ανακυκλώσω παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία μου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία.

Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Η επιδότηση αφορά τόσο την καθαρή αξία της συσκευής όσο και τον ΦΠΑ που της αναλογεί ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή.

Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής.

Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας για κλιματιστικό 9000btu μπορεί να πάρει κατ’ανώτατο ποσό 340€.

Για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€ γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000btu, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710€.

Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της .

Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

Ως προς τη διαδικασία:

Όταν κλείσει η πλατφόρμα μετά από 15 μέρες (5/7), όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά.

Το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια.

Τα κριτήρια είναι:

Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας

Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια

Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας

Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι .

Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις (3) .

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).

Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.

Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή. (κλιματιστικό, ψυγείο)

Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.

Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση/απόσυρση μίας παλιάς συσκευής για κάθε νέα που επιδοτείται η αγορά της.

Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα (επιδοτούμενη).

Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο.

Από τη στιγμή που παραδώσετε την παλιά σας συσκευή στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης.

Ο έμπορος θα πρέπει στη συνέχεια να την καταχωρήσει στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος και εκείνη τη στιγμή θα λάβει ο πολίτης sms ώστε να επιβεβαιώνεται η καταχώρηση.

Με την προώθηση των παλιών συσκευών προς ανακύκλωση, μέσω ειδικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, αυτές αποσύρονται οριστικά με τον καλύτερο τρόπο από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος που ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Το Help Desk θα είναι διαθέσιμο για επίλυση αποριών και παροχή διευκρινίσεων προς τους ενδιαφερόμενους καθόλη την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Πηγή: protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ