Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξαφνικοί και ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών – Τι λέει ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας

Ενώ αναζητώνται από τις ιατροδικαστικές αρχές οι αιτίες του θανάτου της 3χρονης Κατερίνας και του 7χρονου Μάριου στη Θεσσαλονίκη, τα απανωτά και ξαφνικά περιστατικά θανάτων παιδιών – είχε προηγηθεί και ο ξαφνικός θάνατος της 12χρονης Σωτηρίας στην Πάτρα – έχουν θορυβήσει όλους τους γονείς που παρατηρούν με … ανοιχτό το στόμα υποθέσεις υγιών παιδιών να παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση και να καταλήγουν μετά από λίγες ώρες.
Παράλληλα και ενώ μια αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα εξαπλώνεται και ήδη έχει προσβάλλει τρία παιδιά στη χώρα μας, οι οικογένειες βρίσκονται σε μια μεγάλη αναστάτωση και αναρωτιούνται πώς να προφυλάξουν τα παιδιά τους και εάν χρειάζεται να τα υποβάλλουν σε συγκεκριμένο ιατρικό έλεγχο.

Το eleftherostypos.gr απευθύνθηκε στον παιδίατρο και εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνο Νταλούκα. Ο ειδικός καταρχάς αποσαφηνίζει ότι αιφνίδιος είναι ένας θάνατος που συμβαίνει όταν ένα παιδί είναι υγιές και ξαφνικά πεθαίνει. “Για παράδειγμα ένα παιδί παίζει μπάσκετ και καταρρέει χάνοντας τη ζωή του”, όπως αναφέρει. Τέτοιοι θάνατοι οφείλονται συχνά σε καρδιακά αίτια και είναι ελάχιστοι. Χωρίς να έχει στη διάθεσή του ελληνικά στοιχεία, ο κ. Νταλούκας εκτιμά πολύ πρόχειρα ότι “δεν ακούμε πάνω από έναν με δύο θανάτους κάθε χρόνο” . Επίσης, υπάρχουν οι αιφνίδιοι θάνατοι βρεφών στην κούνια, πρόβλημα επίσης όχι συχνό στην Ελλάδα. Για αυτό και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον ύπνο και τη σίτιση βρεφών.

Στις περιπτώσεις της 3χρονης και του 7χρονου υπήρχε κάτι που προκάλεσε νόσο – για αυτό και αναζητήθηκε ιατρική βοήθεια – και είχε ραγδαία εξέλιξη. “Κάθε θάνατος που οφείλεται σε όχι τόσο σοβαρό πρόβλημα (ένας συνηθισμένος πυρετός για παράδειγμα) σημαίνει ότι κάτι έδρασε στον οργανισμό που φαινομενικά ήταν καλά. Μπορεί όμως το ανοσοποιητικό να είχε βλαπτεί”, εξηγεί ο κ. Νταλούκας. Ερωτηθείς εάν η νόσος των λεγεωνάριων – για την οποία αναφέρθηκαν υποψίες στην περίπτωση του 7χρονου – θα μπορούσε να προκαλέσει θάνατο σε ένα μικρό παιδί αναφέρει: “Ολα τα λοιμώδη μπορούν να έχουν βαριά εξέλιξη, είτε γιατί πρόκειται για ένα πολύ πεσμένο ανοσοποιητικό, είτε γιατί ένα μικρόβιο είναι πολύ ισχυρό είτε γιατί ένα παιδί έχει μια αυξημένη ευαισθησία λόγω κορονοϊού”.

Ο κ. Νταλούκας στέκεται ιδιαίτερα στον κορονοϊό αναφέροντας πως σε περίοδο πανδημίας η πρώτη σκέψη είναι πως οτιδήποτε “παράξενο” συμβαίνει έχει μια συσχέτιση. “Πρέπει να είμαστε ανήσυχοι και σε εγρήγορση. Εάν δεν υπάρχει σχέση των διάφορων ανεξήγητων με την πανδημία, πρέπει τουλάχιστον να αποκλειστεί με έρευνα και δεδομένα”, σημειώνει, και προσθέτει: “Μια υπόθεση που γίνεται είναι πως όλα τα παθογόνα έχουν διαφορετική συμπεριφορά επί εδάφους κορονοϊού”.

Οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι κάνουν έως σήμερα, χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις. Να ακολουθούν δηλαδή τις οδηγίες του παιδιάτρου τους ανά ηλικία τόσο όσον αφορά σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο όσο και στον εμβολιασμό με όσα παιδικά εμβόλια προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού παιδιών και εφήβων. Από εκεί και έπειτα, όπως λέει ο κ. Νταλούκας, η πολύ καλή παρακολούθηση των παιδιών από γιατρούς και γονείς είναι άκρως σημαντική. Οταν ένα παιδί έχει για παράδειγμα πυρετό, η εντατική παρακολούθηση – καταγραφή του ύψους του πυρετού και η συνεχής επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι η απαραίτητη στρατηγική, που είναι γνωστή και εφαρμόζεται έτσι και αλλιώς από τους γονείς. Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα – “καμπανάκι” για διάφορες λοιμώξεις και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Για κάθε σύμπτωμα, όμως, που ταλαιπωρεί τα παιδιά γονείς και γιατροί πρέπει να έχουν επικοινωνία. Αντίστοιχα, οι γιατροί πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, ενημερωμένοι και σε άμεση επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές για οτιδήποτε πιθανόν μοιάζει σπάνιο και πρωτότυπο.

Το τελευταίο έχει άμεση σχέση και με την αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα, την πρόσφατη υγειονομική “απειλή”. Η εντατική επιτήρηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλινικοί γιατροί έχουν ενημερωθεί και όταν παιδιά έως 16 ετών παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Ο Γρηγόρης πιάνει στα πράσα την Φιλιώ με τον γιατρό

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στη συνέχεια της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Φαίνεται πως οι ανατροπές στην δραματική σειρά «Το Προξενιό της Ιουλίας» δεν...