Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Γεωργαντάς: Μέσα στον Ιούνιο ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων

Τον Ιούνιο ανακοινώνεται ο επόμενος τρόπος στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς , μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107.7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη.

«Οτι δόθηκε μέχρι τώρα, είτε λίγο είτε πολύ, όπως θέλει το αξιολογεί ο καθένας ήταν από εθνικούς πόρους. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και κάποια ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία αποφασίστηκαν στο προτελευταίο συμβούλιο Υπουργών, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε εντός του Ιουνίου θα ανακοινωθεί ο επόμενος τρόπος στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας. Είναι αναγκαίο να τους στηρίξουμε, ειδικά στους κτηνοτρόφους, γιατί καταλαβαίνετε η οποιαδήποτε απώλεια κεφαλαίου ζωικού, είναι δύσκολο να ανακτηθεί», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε:

«Ως προς το πετρέλαιο, υπάρχει ειλλημμένη απόφαση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία έχει αποφασιστεί να γίνει τέλος Οκτωβρίου με την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και της εκκαθάρισης των δηλώσεων του καθενός, γιατί πρέπει να δούμε τι έχει δηλώσει ως καλλιέργεια και τι καλλιέργησε. Αναζητούμε συνεχώς τρόπους να στηρίξουμε πραγματικά αυτό το διάστημα τον πρωτογενή τομέα, ευελπιστώντας όμως ότι από τον επόμενο μήνα με τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος να μπορέσουμε να έχουμε και μια αποκλιμάκωση των τιμών», τόνισε ο υπουργός.

Για το πρόβλημα με την έλλειψη σε εργάτες γης, ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για όξυνση του συγκεκριμένου ζητήματος, το οποίο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, και ανέλυσε τις ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Αναφερόμενος στην επισιτιστική ασφάλεια και στις ενέργειες που γίνονται, ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει προβληματισμός όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό.

«Οι επιδράσεις από τον συγκεκριμένο πόλεμο και από την ενεργειακή κρίση επεκτείνονται σε πολλούς τομείς», τόνισε. Σημείωσε ότι γίνονται ταυτόχρονα δύο πράγματα, το ένα να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη παραγωγή και το δεύτερο να μην εμποδίζεται η εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη είναι σε ένα σημείο διαπραγμάτευσης για να μεταφέρει η Ουκρανία τις ποσότητες σιτηρών που έχει παράγει. «Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

Η αναφορά στα νέα μέτρα στήριξης εδώ:

Ολόκληρη η συνέντευξη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ