Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίξτε την εστίαση, το λένε και οι ειδικοί

Να ανοίξει ελεγχόμενα και με πρωτόκολλα σε εξωτερικούς χώρους η εστίαση ζητάει από τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος μάλιστα τις εισηγήσεις των ειδικών. Παράλληλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «για τη διαχείριση της πανδημίας η εκάστοτε κυβέρνηση χρειάζεται τρία βασικά πράγματα: Αξιοπιστία, σοβαρότητα και διαφάνεια, ώστε να πειστούν οι πολίτες. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μετά από 6 μήνες αποτυχημένου lockdown – το πιο μακρόχρονο στην Ευρώπη – και με την πανδημία να παραμένει απολύτως εκτός ελέγχου, έχει καταφέρει να μην διαθέτει τίποτα από τα τρία συστατικά».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «επειδή και εκεί εγκυμονεί κίνδυνος διασποράς και οι πολίτες είναι εξουθενωμένοι από το εξάμηνο ατελέσφορο εγκλεισμό, η κυβέρνηση οφείλει – παράλληλα με τα μέτρα που πρέπει να πάρει επιτέλους για τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης – να κάνει το μόνο ορθολογικό που αποφεύγει για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες: Να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε και ο κόσμος να μπορεί να βγει έξω και να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας και πρωτόκολλα και παράλληλα να επανεκκινήσει η δραστηριότητα στην εστίαση, όπου 80.000 καταστηματάρχες και σχεδόν 400.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, λουκέτων και απολύσεων. Να εφαρμοστούν με λίγα λόγια κανόνες ασφαλείας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού κ διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας.

Το ίδιο εισηγούνται δημόσια εξάλλου πολλοί επιστήμονες και υγειονομικοί, προκειμένου να αποφευχθούν οι ασύντακτες υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα

-ο Θάνος Δημόπουλος στο MEGA είπε: «Ενδεχομένως η δυνατότητα ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε»
-Η κ. Αθηνά Λινού στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά, και πρόσθεσε ότι «ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα»-ο Αθανάσιος Σκουτέλης στο Open: «Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα πριν από το Πάσχα για να αποφύγουμε ανάλογες εικόνες»

– ο Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΙ: Τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης οργανωμένα και με πρωτόκολλα, σημειώνοντας πως «αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης»

– ο Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΙ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, σημειώνοντας πως «σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί να έχουμε ασύντακτες συγκεντρώσεις νέων, μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία. Δε λέω ανοίξτε τα όλα, λέω ανοίξτε τα προσεκτικά και συντεταγμένα».

– η Ματίνα Παγώνη στο Open: Τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, σημειώνοντας πως «πρέπει να υπάρξει μια λύση. Ας ανοίξει λοιπόν η εστίαση με κανόνες, με όρους, με αποστάσεις, με μάσκες, με έλεγχο. Οι προτάσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα να είναι να ξεκινήσει να η εστίαση, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να πάνε να καθίσουν στα μπαρ να πιούνε τον καφέ τους, γιατί εγώ λύσεις δεν βλέπω. Βλέπω όμως συνωστισμό στα νοσοκομεία, βλέπω ότι ξεκινήσαμε χθες και ράντζα στους non covid ασθενείς».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ακόμα ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα από τις καθημερινές αντιφάσεις της και τη μη τήρηση των μέτρων από τα ίδια τα στελέχη της. Από την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαφημιζόμενη από υπουργούς απελευθέρωση μετακινήσεων το Πάσχα, την οποία τώρα προσπαθούν να μαζέψουν κακήν κακώς.
Κανείς δεν την εμπιστεύεται πλέον, αφού δεν υπάρχει ίχνος διαφάνειας, με τον κ. Μητσοτάκη να αρνείται για πολλοστή φορά τη δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής. Η αποκάλυψη μέρους τους επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά ανακοινώνει τις πολιτικές της αποφάσεις και πιέζει τους επιστήμονες απλά για επικύρωσή τους, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται. Για αυτό το λόγο και δε θέλει να δημοσιευθούν τα πρακτικά».

Πηγή:newsit.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστροφή εισφορών, ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, σε χιλιάδες επαγγελματίες – Ποιοι πληρώνονται την Τετάρτη

Την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, πραγματοποιείται η πέμπτη από τις διαδοχικές καταβολές ποσού 4.174.489,98 ευρώ σχετικά με την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδων...