Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έξι στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν μείωση εισοδήματος στη διάρκεια της καραντίνας

Το 58% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δηλώνει πως είδε το εισόδημά του να μειώνεται στη διάρκεια των περιορισιτκών μέτρων σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της Alco.

Ενας στους τρεις εργαζόμενους δηλώνει πως η μείωση του εισοδήματός του έφτασε το 21%, ενώ το 14% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για μείωση μεταξύ 21% και 30%.

Σχεδόν οι μισοί εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την προοπτική εξέλιξης του μισθού τους στο επόμενο εξάμηνο, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν πως έχουν εργαστεί με τηλεργασία στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι στην ταχεία διάδοση της τηλεργασίας και εκφράζουν φόβους για επιπτώσεις στην αμοιβή, το ωράριο απασχόλησης, τα εργασιακά τους δικαιώματα και την προσωπική τους ζωή.

Η έρευνα, σημειώνει η ΓΣΕΕ, αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση

• να αντιμετωπίσει, με συγκεκριμένες ενέργειες, την έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται εντεινόμενη στην αγορά εργασίας,

• να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων,

• να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων,

• να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας που αναπτύσσεται με άναρχο και άδικο τρόπο.

“Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται.

Σε αυτή την δύσκολη – από κάθε άποψη – συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό, αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Πηγή: fpress.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 «Μείνε μακριά από το παιδί μου», ουρλιάζει έξαλλη η Ηλέκτρα στον Παύλο. Ο Νάσος έχει...