Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Aποκλειστικά ηλεκτρονικά η σύσταση ΙΚΕ

Για τη σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) δεν απαιτείται πλέον επίσκεψη σε καμία δημόσια Υπηρεσία, καθώς η σύσταση ολοκληρώνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι, σε εφαρμογή του άρθρου 9 α του ν. 4441/2016 (Α’ 227) και της Υπουργικής Απόφασης 109491/20-10-2020 (Β’ 4619), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΕΜΗ και την Υπηρεσία Μίας Στάσης (ΥΜΣ) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και στο πλαίσιο της συνεχούς μέριμνας για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ότι αφορά τη σύσταση εταιρείας, έθεσε σε εφαρμογή την σύσταση ΙΚΕ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο.

Οι καινοτομίες της νέας ρύθμισης συνίστανται στα εξής:

1. Για τη σύσταση ΙΚΕ δεν απαιτείται πλέον επίσκεψη σε καμία δημόσια Υπηρεσία, καθώς η σύσταση ολοκληρώνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά σε λίγα μόλις λεπτά, από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που για τη σύσταση απαιτείται ο συμβολαιογραφικός τύπος.

2. Το πρότυπο καταστατικό ΙΚΕ με πρόσθετο περιεχόμενο δεν περιλαμβάνει μόνο τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για τη σύσταση της εταιρείας (ελάχιστο περιεχόμενο καταστατικού), αλλά δίδεται πλέον η δυνατότητα προσθήκης και επιπλέον άρθρων, κατά βούληση των ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός πιο πλήρους καταστατικού που να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των ιδρυτών, υπό την προϋπόθεση η προσθήκη του επιπλέον περιεχομένου να μη συνιστά τροποποίηση ή αναίρεση των στοιχείων του ελάχιστα υποχρεωτικού περιεχομένου ή παραβίαση διατάξεων αναγκαστικού δικαίου.

H σύσταση ΙΚΕ με πρόσθετο περιεχόμενο είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://eyms.businessportal.gr/, όπου διατίθεται και η ηλεκτρονική σύσταση όλων των νομικών μορφών με πρότυπο καταστατικό (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΕΕ, ΟΕ).

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ